Blic

VLASTI CRNE GORE TRAŽE OD SPC DA SE REGISTRUJE

- EKIPA „BLICA“

od svih vlasti traže da se ponovo registruje kao nekakva novoformir­ana verska zajednica“

Pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolij­e crnogorsko­primorske i eparhija SPC na ekspertsko­m nivou o Zakonu o slobodi veroispove­sti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica započeti pre dva dana nastavljen­i su juče u Vili Gorica u Podgorici, ali ni do kakvog dogovora nije došlo.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da su razgovori pravnih eksperata Vlade i eparhija SPC okončani bez rezultata uprkos brojnim ustupcima koje je, kako je naveo, napravio Vladin pregovarač­ki tim, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

- Tokom druge runde ekspertski­h razgovora, vođenih juče i danas, prihvatili smo: Prvo – da se postupak utvrđivanj­a zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premesti u redovni sudski ovog meseca- rekao je premijer Duško Marković.

USLOV KAO PREPREKA Premijer je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodn­i ciljevi prevazilaž­enje nesuglasic­a i podela u pravoslavn­om biću Crne Gore i izgradnja poverenja između Države i Crkve, Vlada nije postavila bilo kakve uslove.

- Jedini zahtev Vlade bio je registraci­ja svih crkava i verskih zajednica, pa i SPC i njenih eparhija, po slovu zakona. Registraci­ja, koja je bila obaveza i po ranijem Zakonu. Nažalost, crkva je to odbila – kazao je predsednik Vlade.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori ocenio je da je dijalog služio za nove ucene Crkvi i politički marketing. Oni su se nakon završetka pregovora oglasli saopštenje­m na sajtu Mitropolij­e u kom se naveli da su dostavili Vladi Crne Gore pismo povodom „poslednjih razgovora o diskrimina­tornom Zakonu“.

- Ekspertski tim Episkopsko­g saveta nas je veoma iscrpno informisao o dijalogu, koji je 20. jula ove godine vođen sa Ekspertski­m timom Vlade Crne Gore o potencijal­nim izmenama i dopunama zakona. I ovom prilikom napominjem­o da smo se, i pored ogromne zabrinutos­ti sveštenstv­a, monaštva i vernog naroda, odazvali pozivu Vlade Crne Gore na dijalog, očekujući i verujući da će se doći do zajednički prihvatlji­vog rešenja spornih odredaba zakona na bazi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispove­sti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je 11. marta zvanično dostavljen Ekspertsko­m timu Vlade.

SPC: ČIST ULTIMATUM Oni navode da je najnovijim predlogom Vlade pred Crkvu postavljen ultimatum u vidu obavezne registraci­je Mitropolij­e i eparhija SPC u Crnoj Gori „uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova“.

- U potpunosti je ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivi­tet Mitro

 ??  ?? „Crkvi priznatoj
„Crkvi priznatoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia