Blic

“Dušan Vasiljev” Maši Seničić

-

ovo je prva „Gospođa ministarka“na sceni Hnk ivana pl. Zajca u proteklih 60 Godina, kaže tanja mandić rigonat

tetku Savku (Biljana Torić) vrbuje da joj posudi novac, u skromno namješteno­j sobi s obiteljski­m slikama na zidu. Trenutak pada vlade duhovito je ilustriran izvođenjem pjesme ‘Pada vlada‘ iz filma ‘Profesiona­lac‘ (autor stihova Dušan Kovačević, muzika Momčilo Bajagić), koja se izvodi uživo na pozornici.”

Kako je, između ostalog, zabeleženo: „U režijskom

KNJIŽEVNA NAGRADA “DUŠAN Vasiljev” za 2019. godinu dodeljena je Maši Seničić za knjigu poezije “Povremena poput vikendnase­lja”, u izdanju Trećeg trga, saopštio je žiri, koji je odlučio većinom glasova, razmatraju­ći ukupno 171 naslov u konkurenci­ji za to priznanje Grada Kikinde. U najužem izboru bili su i romani Marka Tomaša “Nemoj me buditi” (LOM) i “Paučina” Vidosava Stevanović­a (Službeni glasnik).

U obrazložen­ju žirija koji su činili Dunja Ilić, Ivan Radosavlje­vić i Srđan Srdić postupku Mandić Rigonat komičnost i karikatura­lnost likova dodatno je potcrtana i u pokretu i fizikalite­tu, pa neki likovi izvode smiješne pokrete koji asocijativ­no prizivaju montipajto­novsko ‘Ministarst­vo smiješnog hoda‘. Nušić i inače koristi različita sredstva za postizanje komike - od jezičnih dosjetki i smiješnih gestova do karikirani­h likova.”

Na početku rada na ovoj predstavi, u intervjuu za „Blic” Tanja Mandić Rigonat je između ostalog rekla: „Biće to i prva ‘Gospođa ministarka’ na sceni HNK Ivana pl. Zajca u proteklih 60 godina. Igraćemo je bez jezičkih prilagođen­ja, izvorno na ekavici, onako kako je Nušić izvođen i u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, i u SFRJ, na hrvatskim scenama, onako kako igramo Krležu, Držića u Beogradu. Dve velike teme komediogra­fije Branislava Nušića su vlast i malograđan­i. Velika istorija sveta ispisana je kao istorija ljudske gluposti perima velikih komediogra­fa. A Nušić je nesumnjivo veliki, klasik - savremenik, saputnik. U ‘Ministarki‘ je opevao univerzaln­u glupost, poremećaj koji izaziva osećaj važnosti i sopstvene veličine kad čovek oseti da ima vlast. Hipertrofi­ju vlastoljub­ivog subjekta. Bolesti društva, malograđan­ski duh Nušićevog vremena naše vreme je još više pojačalo, produbilo i uvećalo.”

Aktuelnost predstave, rediteljsk­o i glumačka postignuća

„povremena poput vikend-naselja” apostrofir­ana su u reakcijama, prikazima, komentarim­a... Svojevrsna glad za komedijom takođe.

Hrvatski mediji između ostalog pišu da bolju ulogu Olivere Baljak za obeležavan­je 40 godina umetničkog rada u HNK-U Ivana pl. Zajca verovatno nije mogla da izabere i da svojom interpreta­cijom legendarne Živke nastavlja niz velikih glumica koje su je igrale tokom istorije. Pomenimo, hvaljenu glumačku ekipu čine i Aleksandar Cvjetković (Ujka Vasa), Jasmin Mekić (Čeda), Ivana Bruck (Dara), Jelena Lopatić (Raka), Tanja Smoje (Anka), Dean Krivačić (Nikaragua), Edi Ćelić (Ninković), Sabina Salomon (Nata), Nikola Nedić (Pera Pisar), Biljana Torić (Tetka Savka), Anton Plešić (Sima Popović), Mario Jovev (Dečak iz ministarst­va) te Giuseppe Nicodemo i Petar Baljak (Žandari).

nnaglašeno je da knjiga Maše Seničić predstavlj­a “spoj konceptual­nog razmišljan­ja, kao i izrazitog individual­nog talenta”.

“U savremenoj srpskoj poeziji nema mnogo primera pesničkih zbirki koje su realizovan­e s toliko sigurnosti i svesti o pesničkom postupku kao takvom. U vremenu koje nije naklonjeno poeziji, Maša Seničić konstituiš­e jedan supermoder­an izraz koji dejstvuje kao potpuna analogija onome što pesnikinja generacijs­ki, ali i na nivou vrste živi”, istakao je, između ostalog, žiri.

Nušić je u „Ministarki” opevao univerzaln­u glupost, poremećaj koji izaziva osećaj važnosti i sopstvene veličine kad čovek oseti da ima vlast

n

 ??  ??
 ??  ?? rediteljka sa Glumačkom ekipom na sceni u rijeci
rediteljka sa Glumačkom ekipom na sceni u rijeci
 ??  ?? nagrada Za knjigu maše seničić
nagrada Za knjigu maše seničić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia