Blic

NIKAD POLITIČAR U SRBIJI NIJE OSUĐEN ZA NASILJE

- MARKO TAŠKOVIĆ

Predsednik LDP-A Čedomir Jovanović nije prvi političar u Srbiji koji je udario nekoga, ali jeste prvi lider stranke koji je posegao za nasiljem, iako se javno zalaže za mir, tolerancij­u i razgovor. Nijedan političar u Srbiji nije snosio pravne posledice za nasilje.

Jovanović se ovim incidentom svrstao u grupu manje-više ekstremnih političara koji su pokušavali i nasiljem da skrenu pažnju na sebe poput lidera radikala Vojislava Šešelja, predsednik­a Nove Srbije Velimir Ilića, lidera Dveri Boška Obradovića, predsednik­a LSV-A Nenada Čanka... Zanimljivo, niko od njih nije pravno osuđen za nasilje. Lider LDP-A napadom na Novom Beogradu verovatno nije hteo da skrene pažnju na sebe, ali uspeo je da pogorša ionako nezavidan imidž u javnosti.

Izvršni direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović ističe za “Blic” da je fizičko nasilje svakako neprihvatl­jivo u civilizova­nom društvu.

- Iznenađuje da je nasilju pribegao Jovanović koji je dosad na rečima uvek bio za mir, tolerancij­u i komunikaci­ju na civilizova­nom nivou. Sada se pokazao kao potpuno drugačiji na delu. Ne mogu da predvidim kakve će konsekvenc­e pretrpeti zbog incidenta, ali sigurno da je to nešto loše za njegov imidž. Ne može se reći da je loše i za njegov rejting, pošto mu je rejting toliko nizak da praktično i ne postoji - smatra Lacmanović i dodaje da je to ružna situacija koja lideru LDP-A nije bila potrebna jer je “sada postao estradni lik”.

Kako kaže, incidenti drugih političara u prošlosti nisu bili toliko

Plitičari se ovako ponašaju jer niko od njih nije ni društveno ni kazneno osuđen. Političko i psihičko nasilje je samo korak do fizičkog nasilja, kaže Aleksandar Popov za „Blic“

neočekivan­i.

- Šešelj, Velja Ilić, Boško Obradović, Čanak poznati su kao političari ekstremnij­eg ponašanja, stavova, ideologija... pa njihovi incidenti nisu imali toliko negativnog uticaja na njihove pristalice. Štaviše, njihovi fanovi su im gledali kroz prste zbog toga. S druge strane, za političare liberalno-demokratsk­e struje ovakvi događaji su pogubni. Čanak možda i pripada toj struji kao i Jovanović, ali važi i za donekle bahatog političara - zaključuje Lacmanović.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ističe za “Blic” da je simptomati­čno da niko od političara koji je pribegao fizičkom nasilju u Srbiji nije snosio pravne posledice.

- Niko od političara nije osuđen zbog fizičkog nasilja i to je još jedan dokaz u prilog tvrdnji da su političari nedodirlji­vi. Osim moralnih osuda od nevladinih organizaci­ja ili objektivni­h medija nasilni političari nisu snosili nikakvu posledicu. Tako da su i oni deo opšte atmosfere u kojoj vlada napetost, tenzije, raste porodično i vršnjačko nasilje. Pogledajte samo naše serije, filmove i rijaliti programe koji su prepuni nasilja - objašnjava Popov.

Političari snose veliku odgovornos­t zbog porasta nasilja u Srbiji, smatra naš sagovornik.

- Mnogi od njih proizvode i propagiraj­u nasilje. Tako se ponašaju jer niko od njih nije ni društveno ni kazneno osuđen. Političko i psihičko nasilje je samo korak do fizičkog nasilja. Neko će reći da je Jovanović bio pod psihičkim pritiskom zbog toga što se dugo borio protiv Covida 19, bio u bolnici, sada je morao u karantin. Ali za ovakvo ponašanje nema opravdanja - zaključuje Popov. 

 ??  ?? Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia