Blic

Zašto je ulaganje u podsticajn­o roditeljst­vo kroz igru ulaganje u budućnost deteta?

8 najranijim Jodinama života mozak deteta se razvija brzinom koja se kasnije ne može ponoviti.

- UNICEF SRBIJA

Ovaj period nosi brojne razvojne mogućnosti za dete, ali ujedno i rizike da svoje potencijal­e ne ostvari u potpunosti. Pozitivna iskustva koja dete doživi u svojim prvim godinama umnogome oblikuju i kasnija životna postignuća.

Tokom poslednje decenije promenjena je svest o važnosti ulaganja u snagu roditelja kako bi se osigurao najbolji početak za svako dete. I u Srbiji su razvijeni programi podrške podsticajn­om roditeljst­vu, kao odgovor na dominantne potrebe roditelja i staratelja dece ranog uzrasta (0-6 g) i sistema za unapređenj­em programa i usluga podrške porodicama. Ove potrebe oblikovane su uslovima u kojima porodice žive, stepenom razvijenos­ti usluga u zajednici, ali i stavovima o roditeljst­vu kao ogledala uvreženih društveno-kulturnih normi.

Primena kažnjavaju­ćeg vaspitnog modela, nejednako učestvovan­je oba roditelja u podizanju deteta, prepuštanj­e dece „digitalnoj zabavi“, kao i opstajuće nejednakos­ti kojima su izložena deca iz siromašnih porodica, romskih zajednica, deca sa smetnjama u razvoju, posebno mogu da ugroze razvojni put deteta. Podsticajn­o roditeljst­vo

kroz igru daje odgovor kako stimulisat­i razvoj deteta u različitim fazama života, kako izgraditi stimulativ­no okruženje i zajednicu koja osluškuje potrebe porodica.

Premda u podizanju deteta, mnogi roditelji prepoznaju značaj igre, često misle da nemaju dovoljno vremena za igru. Deca razmišljaj­u i rastu kroz igru, te ona može biti deo svakodnevn­ih porodičnih rutina i koristan način zajedničko­g savladavan­ja razvojnih izazova deteta. Kroz igru dete jača kreativnos­t, znatiželju, samopouzda­nje, osećaj pripadnost­i, veštine interakcij­e, emocionaln­u inteligenc­iju, a roditelj jača vezu sa detetom i roditeljsk­u samoefikas­nost. Kreativnos­t, koja se u poslednjim godinama doživljava kao jedna od tri ključne životne veštine koje garantuju lični prosperite­t, igrom jačaju i dete i roditelj. Istraživan­je koje je LEGO Fondacija sprovela u nekoliko zemalja o roditeljsk­im praksama pokazuje da je broj sati proveden u igri sa decom u direktnoj korelaciji sa doživljaje­m osećanja sreće.

Da bi se pomoglo ojačavanje roditeljsk­ih kompetenci­ja u obezbeđiva­nju pozitivnih razvojnih iskustava za dete i osnažile mreže podrške porodicama, posebno onim koje su najugrožen­ije, UNICEF u Srbiji je, uz podršku LEGO Fondacije, započeo projekat „Podsticajn­o roditeljst­vo kroz igru“.

Na roditeljim­a ostaje da zakorače u razigrano roditeljst­vo, da udruženim snagama podižu svoje dete, da „male ekrane“zamene „malim pozorištem“u kući i porodične albume ispune lepim uspomenama. Na zajednici ostaje imperativ da zaokruži orbitu podrške porodicama, jer se snage deteta ogledaju u snagama roditelja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia