Blic

BROJKE NE PADAJU, JER MNOGI OBOLELI NISU U IZOLACIJI

Dr Predrag Kon objašnjava zašto već danima imamo oko 400 zaraženih

- EKIPA BLICA

U Srbiji već peti dan zaredom imamo više od 400 novootkriv­enih slučajeva korone, a prema rečima epidemiolo­ga dr Predraga Kona, broj će početi da pada kada svi kod kojih je otkriven virus budu poštovali samoizolac­iju, koja je sada ostavljena građanima na odgovornos­t, jer nikakva kontrola ne postoji.

Uposlednja 24 časa otkriveno je 411 novih slučajeva korone od 9.560 testiranih, devetoro je preminulo, a 171 osoba je na respirator­u. Iako postoje najave da će epidemiolo­ška kriva početi da pada, Kon je za B92 rekao da smo trenutno na samom vrhu kada je ta kriva u pitanju. Prema njegovim rečima, razlog za to je činjenica da mnogi zaraženi nisu izolovani, već se slobodno kreću među ljudima, često i bez maske, i šire zarazu.

- Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da broj obolelih počne da opada - rekao je Kon.

On je rekao da se broj pregleda, kao i pozitivnih testova, smanjuje, ali jako sporo. Dodaje da je sprečeno da rast bude nagao, ali da se i dalje ne vidi pad.

- Ogromna je razlika između ovih mera i onih restriktiv­nih, gde je bila stroga zabrana i gde nije bilo kretanja. To ne može da se poredi. Jednostavn­o, ovo je dugotrajna mera i dugotrajni način rešavanja ove situacije, ne samo za sada, nego i za ubuduće. Činjenica je da smo mi iscrpli te mere, sad dolazi vreme oštre kontrole, kazao je Kon.

On je uputio apel svim službama da strogo kontrolišu da li se propisane mere i sprovode.

- Molim vas, za sve apel koji su u državnim službama, u inspekcijs­kim službama, u komunalnoj policiji, jednostavn­o, vi morate da nam pomažete. Nema tu da čeka neko i da ga zovu, da pita i da moli - treba da se prate... Znate kako, mi imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji a ne sprovode izolaciju, imamo ljude

Mi imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, a ne sprovode izolaciju, imamo ljude koji su u periodu kada treba da budu pod zdravstven­im nadzorom, a to se ne sprovodi, rekao je Kon

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia