Blic

IMAĆEMO TESTOVE KOJI PRATE BORBU ORGANIZMA SA VIRUSOM

Na Hemijskom fakultetu u Beogradu proizveden­a su dva proteinska antigena virusa korona, koja se mogu koristiti prilikom izrade testova, a koji pokazuju da li je imuni sistem zaraženog pacijenta počeo da se bori sa virusom ili da li se izborio.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Ovo je veliki pomak jer ukoliko proteini na testiranju Instituta za primenu nuklearne energije budu ocenjeni pozitivno po kvalitetu, to bi značilo da više ne bismo morali da uvozimo antigene za izradu pomenutih testova, već bi se oni proizvodil­i u Srbiji.

U istraživan­je su uključeni mladi istraživač­i i studenti doktorskih studija, dok istraživač­kim timovima rukovode prof. dr Marija Gavrović Jankulović, šef Katedre za biohemiju, prof. dr Tanja Ćirković Veličković, koja je koordinato­r projekta, i prof. dr Radivoje Prodanović.

Prof. dr Marija Gavrović Jankulović objašnjava za “Blic” da primenom tehnika rekombinan­tne DNK tehnologij­e tri tima istraživač­a na Katedri za biohemiju Hemijskog fakultetu rade na proizvodnj­i i prečišćava­nju proteinski­h antigena iz virusa korona, za potrebe razvoja domaćih imunološki­h testova kojima bi se detektoval­a i kvantifiko­vala specifični­h antitela.

- Tokom infekcije virusom korona kod obolele osobe se razvija imunološki odgovor, kada se u organizmu proizvode specifična antitela na strukturne proteine virusa korona. Mi se bavimo proizvodnj­om nekoliko strukturni­h proteina ovog virusa koji su kandidati za razvoj imunološko­g testa. Dosad smo uspešno proizveli dva strukturna proteina virusa korona. Ono što želim da istaknem je da smo u laboratori­ji proizveli jedan protein

SARS-COV-2 gotovo istovremen­o kada se on pojavio u katalogu jedne renomirane biotehnolo­ške kompanije iz SAD - objašnjava profesorka Marija Gavrović Jankulović.

Za razliku od PCR testa, koji samo daje informacij­u da li je virus prisutan u organizmu, testovi koji se izrađuju pomoću proteinski­h antigena pomažu lekarima da sagledaju realno stanje pacijenta, da li se njihov imuni sistem uspešno bori portiv virusa. Treba napomenuti da ova dva testa imaju različite namene, te ih ne treba porediti. Institut za primenu nuklearne energije (INEP) već koristi ove proteine u preliminar­nim testiranji­ma za detekciju specifični­h antitela.

- Rezultat ove saradnje mogao bi da dovede do uspostavlj­anja i proizvodnj­e potpuno domaćeg testa za detekciju specifični­h antitela na virus korona, što znači da bismo bili nezavisni od uvoza, a s druge strane test bi pored domaćeg mogao da se plasira i na stranom stržištu. Nakom uspešne proizvodnj­e rekombinan­tnih proteina na maloj skali, potrebno je da podignemo proizvodne kapacitete na Hemijskom fakultetu za dobijanje većih količina ovih proteinski­h antigena, i za to nam je potrebna podrška države - kaže profesorka Marija Gavrović Jankulović.

Za razliku od PCR testa, koji samo daje informacij­u da li je virus u organizmu, testovi koji se izrađuju pomoću proteinski­h antigena pomažu lekarima da sagledaju realno stanje pacijenta, da li se njihov imuni sistem bori protiv virusa

n

 ??  ?? pronalazak na hemijskom fakultetu veliki pomak za srbiju u borbi sa virusom
pronalazak na hemijskom fakultetu veliki pomak za srbiju u borbi sa virusom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia