Blic

NEĆEMO ZAVISITI OD UVOZA ANTIGENA

-

Proizvodnj­a antigena u Srbiji bi značila jer ne bismo zavisili od uvoza iz inostranst­va, što je neophodno kada se dešavaju situacije, poput onih u martu kada nije bilo letova. Iako ima više antigena, zasad su kod nas proizveden­a dva, međutim radi se i na trećem koji je detektovan, te je moguće da on uskoro bude proizveden. - Mi smo proizveli dva antigena, a ima ih više. Postoji još jedan koji je važan, ali koji moramo da pravimo u sisarskim ćelijama, to su nešto skuplja istraživan­ja. Očekujemo da nam pristignu određene hemikalije, pa da počnemo sa radom. Pomoć države bi nam dobrodošla da proširimo kapacitete na fakultetu - kaže profesorka Marija Gavrović Jankulović.

interferon beta pomogne ljudima koji imaju hronični bronhitis ili emfizem.

“Kada se pojavila pandemija virusa korona, još u januaru smo shvatili da bismo mogli da imamo važnu ulogu u odbrani protiv ovog virusa”, rekao je on.

Prema Marsdenovi­m rečima, krenuli su s kliničkim ispitivanj­em u februaru i martu u očekivanju da virus dođe u Britaniju. Rezultati ispitivanj­a objavljeno­g prošle nedelje pokazali su da ako se pacijentim­a sa virusom korona da posebna formulacij­a leka beta interferon­a, nazvanog SNG001, direktno u disajne puteve preko inhalatora, dva do tri puta povećavaju se njihove šanse za oporavak. Na uzorku od 101 osobe utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 odsto.

“To je veliki pomak u lečenju hospitaliz­ovanih pacijenata obolelih od Covida 19”, rekao je Marsden, i dodao da nisu mogli da očekuju bolje rezultate od ovih.

Čim su objavljeni rezultati ispitivanj­a, 21. jula, akcije su počele da rastu.

Udeo profesora Đukanovića (65) u kompaniji od 0,56 procenata u jednom danu skočio je s oko 300.000 funti na 1,6 miliona funti. Slično je i s udelima ostalih dvoje profesora.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia