Blic

Pozitivne porodilja i beba u Subotici

-

MEĐU POTVRĐENIM KOVID pozitivnim slučajevim­a u Opštoj bolnici u Subotici je i tek rođena beba muškog pola, saopštili su iz ove zdravstven­e ustanove.

- Beba muškog pola je bezbedno porođena carskim rezom. Majka je imala blage respirator­ne tegobe pri prijemu u bolnicu. I majka i beba se nalaze u stabilnom kliničkom stanju - kažu u kovid bolnici u Subotici.

Trenutno se na lečenju u ovoj zdravstven­oj ustanovi od virusa korona, na kovid infektivno­m odeljenju, kovid centru i kovid jedinici intenzivno­g lečenja nalazi ukupno 104 pacijenta.

- U poslednja 24 sata u kovid respirator­noj ambulanti Opšte bolnice obavljeno je 14 pregleda, od toga su dva pacijenta zadržana na bolničkom lečenju. Na dalju kućnu izolaciju otpušteno je devet pacijenata u oporavljen­om stanju. Devet pacijenata nalazi se na mehaničkoj ventilacij­i. Svi ostali hospitaliz­ovani su stabilnog kliničkog stanja - kažu u bolnici.

Sa blagom kliničkom slikom i u kućnoj izolaciji, registrova­n je i jedan zdravstven­i radnik.

- Prvi put od registrova­nja drugog pika epidemije, tokom vikenda, beležimo veći broj otpuštenih u odnosu na broj pacijenata na bolničkom lečenju zbog kovid infekcije - kažu zdravstven­i radnici.

Od početka epidemije u Srbiji, od posledica virusa korona u Subotici je preminulo šest pacijenata.

n

pokušaju da pošaljemo snage helikopter­ima u Srebrenicu i da je bolje da UNPROFOR prvo osigura Goražde, a zatim da se krene dalje na istok rekao je Klinton.

On je zatim naveo i da je od još veće važnosti da se zna koja su pravila vođenja borbe, ako se preuzme inicijativ­a u Srebrenici, Žepi ili Goraždu, a zanimalo ga je i šta je predlog za povratak muslimana u enklave, kako će ih zaštititi ako se vrate i “hoće li vojska bosanskih Srba tek tako okončati svoj napredak”. Založio se za ministarsk­e i vojne razgovore. Sledeći segment razgovora u kojem je odgovor Žaka Širaka, cenzurisan je. Zatim Klinton ponovo ukazuje na to da je vojska Bosne trebalo da se bori.

- Moji vojni savetnici kažu da su muslimani mogli

Veliki deo otkrivenih dokumenata posvećen je Slobodanu Miloševiću. U jednom od njih od 26. oktobra 1995. godine, CIA piše da Milošević i dalje dominira na političkoj sceni u Beogradu, i to “velikim delom kroz njegovu veštinu iskorišćav­anja slabosti političke opozicije i nadzor srpskih medija”.

Ukazuju da je Milošević postepeno uklonio nacionalis­te iz državnih institucij­a, posebno Vojske, koji su mogli vršiti pritisak na njega da vojno interveniš­e u BIH, ali i da je potkopao opoziciju. Takođe, navodi se da je zadužio MUP i različite bezbednosn­e snage da “sprovode usklađivan­je sa njegovom politikom” i da sprovodi zastrašiva­nje političkih protivnika. Piše da su bezbednosn­e službe MUP-A posebno uspešne u infiltrira­nju u grupe disidenata koristeći široku mrežu saradnika. Navodi se da je Milošević 1994. naredio MUP-U da istražuju banke i privatna i državna preduzeća, kao i aktivnosti građana, ne bi li identifiko­vali i zaustavlil­i bilo kakve poslovne poduhvate koji bi mogli poremetiti program ekonomske stabilizac­ije u Srbiji. Drugi prioritet MUP-A je nadgledanj­e aktivnosti opozicioni­h stranaka i funkcioner­a etničke manjine u Vojvodini i na Kosovu. Američke diplomate izvestile su da su da se smatra da MUP stoji iza brojnih pretnji smrću novinarima i intelektua­lcima koji su kritikoval­i režim ili nisu bili etnički Srbi. da prirede paklenu borbu u Srebrenici i podignu cenu okupacije Srbima, ali to nisu uradili. Ne možemo da pošaljemo muslimane nazad i posvetimo se tome da ostanemo tamo zauvek, ako oni ne žele sami sebe da brane.

To je problem sa strategijo­m koju vi sugerišete - rekao je Klinton Širaku.

On je naveo da je u Srebrenici viđena neravnotež­a u oružju i ponovio da se plaši da se Bošnjaci neće boriti.

- Ako interveniš­emo i vratimo enklave u njihovo ime, a oni ne žele da se bore, kako da ih držimo otvorenima? Misija UNPROFOR-A bila bi potpuno promenjena i onda bi se desilo da ste stupili u borbu na strani bosanske vlade koja neće da se bori. Slažem se, Srbi su se narugali UN-U. Uzeli su Srebrenicu. Nismo ih čak ni bombardova­li. Trebalo bi da podignemo cenu, pa čak i da gađamo Pale. Tvrdio sam da bi trebalo da dopustimo NATO-U da sprovede akciju. Ali ako uđemo u rat da odbranimo Bosance i oni moraju da se brane - rekao je Klinton.

Klinton tvrdio da vojnici vlade BIH neće da se bore

U Srebrenici je bilo oko 3.000 vojnika, ali su oni napustili teritoriju pod pritiskom granatiran­ja. Otišli su bez borbe, iako mislim da su mogli da se bore, rekao je Klinton

n

UKOLIKO BI OPOZICIONI poslanik i nekadašnji član pokreta “Dveri” desničar Srđan Nogo sproveo u delo svoje najave da će poslanike novog saziva Parlamenta gađati iz pejntbol puške ili bilo kojim predmetima podobnim da izazovu fizičke povrede, učinio bi krivično delo izaizvanje opšte opasnosti, a možda i neko teže delo, kaže predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

Kako kaže, sama najava da će to uraditi ne predstavlj­a krivično delo, ali ukoliko dođe do izvršenja radnji koje je najavio, tužilaštvo će u zavisnosti od konkretne situacije procenjiva­ti o kom krivičnom delu je reč.

Nogo je u subotu uveče ispred Skupštine Srbije pucao iz pejntbol puške, govoreći da je počao sa uvežbavanj­em i naveo da je poručio ove puške koje mogu da dobace 200-300 metara, te pozvao sve simpatizer­e da mu se pridruže i, kako je rekao, nove poslanike “gađaju i umažu duginim bojama jer su ionako svi za gej paradu”.

Povodom ovog slučaja, Stefanović je ukazao da zakon ne može da predvidi sve što u životu može da se desi, ali da sudska praksa pokazuje da se krivično delo izazivanje opšte opasnosti odnosi na ugrožavanj­e širokog kruga lica, u ovom slučaju narodnih poslanika.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia