Blic

Razgovor američkog i francuskog predsednik­a o BIH ŠIRAK TRAŽIO NAPAD NA SRBE, KLINTON BIO REZERVISAN

- IVANA KEŠANSKI DANIJELA LUKOVIĆ

Dokumenta iz vremena vlasti Bila Klintona sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju i o čemu su razgovaral­i svetski lideri nakon masakra u Srebrenici. Francuska je bila spremna da napadne Srbe i preuzme Srebrenicu, dok su SAD oklevale, smatrajući da vojska BIH ne želi da se bori.

Bivši američki predsednik se, prema dokumentim­a, usaglasio sa sagovornik­om iz Pariza da su se ”Srbi narugali UN-U, uzeli Srebrenicu i dobili je besplatno” i ukazao da bi trebalo da “podigao cenu, pa čak i gađao Pale”.

Klinton je razgovarao telefonom 13. jula 1995. godine sa Žakom Širakom, tadašnjim francuskim predsednik­om, o čemu je obavestio i nemačkog kancelara Helmuta Kola.

- Potrebna je snažna i ograničena vojna akcija. Francuska je spremna da pokrene sve svoje snage iz misije. Ne znam još uvek šta Britanci žele da urade. To se njih direktno tiče jer su u Goraždu, vrata do Srebrenice. Pitam se da li je njihova namera da se pokupe i napuste Goražde, baš kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude saučesnik u takvoj situaciji. Ili se slažemo da ćemo izvršiti zajedničku vojnu intervenci­ju da zaštitimo tri enklave - da zauzmemo Srebrenicu i garantujem­o integritet Goražda i Žepe, koje čine 100.000 muslimana (danas 20.000 - 40 000 muslimana beži iz Srebrenice) i koristimo vojnu intervenci­ju da nametnemo volju UN-A, a ona može da dođe samo iz SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke - a Francuska je spremna da uloži sve svoje snage da obnovi situaciju u Srebrenici - ili da ne učinimo ništa. Ali ako je opcija da se ništa ne učini, onda je to tačno situacija u kojoj smo bili 1939. godine, i Francuska će se povući naravno, u dogovoru s našim britanskim prijatelji­ma i ostatkom UNPROFOR-A. Dakle, pitanje je da li su SAD spremne da sarađuju u borbi protiv etničkog čišćenja ili sedimo i pustimo ove ljude da se bore i idemo kući. Ne možemo sebi da dozvolimo da budemo saučesnici - rekao je Širak.

Klinton mu je odgovorio da dosta razmišlja o situaciji u BIH i šta dalje može da se uradi.

- Hteo bih da razmisllit­e o nekoliko stvari. Goražde je mnogo važnije od Žepe i Srebrenice u smislu veličine i psihološko­g uticaja. Bošnjačka vlada ima 9.000 vojnika u Goraždu, koji su očigledno voljni da se bore. U Srebrenici je bilo oko 3.000 pripadnika trupa, ali kao što znate, napustile su teritoriju pod pritiskom granatiran­ja. Oni su otišli bez borbe, iako mislim da su mogli da se bore. Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu, pa mislim da će oni biti skloniji da tamo zauzmu stav. Mi svi znamo da ako se nešto dogodi Goraždu, vojska bosanskih Srba će osetiti da ima odrešene ruke da krenu na Sarajevo. Naš vojni savetnici kažu da postoje značajne opasnosti u

Najveći deo onoga što kaže Širak je i dalje pod cenzurom

Ako je opcija da se ništa ne učini, onda je to tačno situacija u kojoj smo bili 1939. godine i Francuska će se povući, rekao je Širak Klintonu

Vučić nije mogao da veruje, pitao je zašto? To je neprihvatl­jivo, rekao je, znaš šta će da ti urade, likovaće, priča danas Jovanović

počela je po njegovom izlasku iz bolnice gde se lečio od virusa korona.

On je najpre izudarao reketom za tenis D. I. (41), vlasika privatne klinike za fizikalnu terapiju, koji je zbog toga podneo krivičnu prijavu protiv Jovanovića.

Samo dva dana kasnije usledio je novi incident, takođe ispred “Fizio centra” na Novom Beogradu, kada se Jovanović ponovo sukobio sa D. I., samo što je ovog puta bila prisutna i njegova supruga Jelena Jovanović, a intervenis­ala je i policija.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia