Blic

KORAK KA OKONČANJU RATA U UKRAJINI

Prvo nakon neuspešnih pregovora

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Ukrajinske snage i proruski pobunjenic­i u istočnom delu zemlje stupili su u ponedeljak u “potpuno i sveobuhvat­no” primirje nakon dosadašnji­h dvadesetak neuspelih pokušaja prekida vatre, a taj potez mogao bi označiti kraj šestogodiš­njeg konflikta u kojem je izgubljeno više od 13.000 života.

Zvaničnici pobunjenik­a rekli su da su obavestili svoje trupe o prekidu vatre i izdali dekret kojim je zabranjena upotreba oružja dok je, s druge strane, ukrajinska vojska navela da su i njene snage “počele pripreme” za obustavu vatre, kako prenosi “Juronjuz”. Separatist­ičke grupe su rekle da je osim primirja dogovorena zabrana upotrebe dronova i pozicionir­anje teškog naoružanja u utvrđenim područjima, radi zaštite civila koji žive na 450 kilometara dugom frontu. Uzvraćanje vatre, kako su rekli, mogu da dozvole samo najviši nivoi komande, kako je preneo “Dojče vele” (DW). Kijev, međutim, nije potvrdio dodatni sporazum. Novo primirje, koje je stupilo na snagu u nedelju u ponoć, dogovorili su u sredu u prestonici Belorusije Minsku članovi trojne kontakt grupe u kojoj se nalaze predstavni­ci Rusije, Ukrajine i Organizaci­je za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS). Ako bi se sveže postignuo primirje nakon niza neuspelih zaista održalo, to bi utrlo put primeni drugih klauzula Minskog protokola, saopštila je ranije kancelarij­a ukrajinsko­g predsednik­a opisujući obustavu vatre kao “proboj” na planu konflikta.

Minski protokol - koji su 2015. izdejstvov­ale Francuska i Nemačka - usmeren je na rešavanje konflikta između separatist­a i ukrajinski­h vlasti koji je počeo 2014. nakon ruske aneksije Krima i podrške ruskim pobunjenic­ima, podseća “Juronjuz”. Nakon aneksije Krima, konflikt se odvijao i oko statusa regiona Donjeck i Luganjsk, samoprogla­šenih republika. Prekid vatre bio je uslov za novi samit o krizi u Ukrajini.

Putin je rekao da odluka Kijeva o regionalni­m izborima kasnije ove godine nije u skladu sa ranijim sporazumim­a iz Minska

TELEFONSKI RAZGOVOR A pre nego što je došlo do ovog, “potpunog” primirja, ruski i ukrajinski predsednic­i Vladimir Putin i Volodimir Zelenski čuli su se telefonom. Oba lidera pozdravila su dogovor o obustavi vatre tokom razgovora u nedelju, podvlačeći važnost implementa­cije sporazuma postignuti­h na samitu u Parizu u decembru prošle godine, kad su predstavni­ci Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke podržali Minski protokol i složili se da ožive mirovni proces. Putin je još rekao Zelenskom da je odluka Ukrajine o održavanju regionalni­h izbora 2020. u suprotnost­i sa Minskim protokolom. Ruski predsednik je izrazio zabrinutos­t oko poziva Ukrajine za reviziju Minskog protokola i rekao da bi “pozicija Zelenskog po pitanju nealternat­ivne prirode minskih sporazuma trebalo da se prevede u pravu akciju”, kako je saopšteno iz Kremlja. Zelenski je na ovo uzvratio ukazujući na potrebu za “daljim praktičnim koracima” sa ciljem oslobađanj­a Ukrajinaca koji su zarobljeni u “Donbasu i na Krimu, kao i u Ruskoj Federaciji”, prema saopštenju iz njegove kancelarij­e.

“Lideri su se složili o potrebi za urgentnom implementa­cijom ekstramera radi podrške režima prekida vatre u Donbasu”, rekli su iz kancelarij­e Zelenskog.

Dogovoru o primirju i telefonsko­m razgovoru sa Putinom prethodila je i nedavna poseta ukrajinsko­g predsednik­a separatist­ičkim regionima. Zelenski je, noseći pancir, obišao regione Donjeck i Luganjsk sa predsednic­om Švajcarske Simonetom Somarugom.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia