Blic

Misteri Korišćenje popularnog sajta za kupovinu postala je POŠILJKE SA „ALIEKSPRES­A” NESTAJU SA RADARA KUPACA

- MARKO ANDREJIĆ

Građani Srbije koji često pazare preko popularnog sajta “Aliekspres” ne mogu ovih dana da kupuju na svojoj omiljenoj internet pijaci onako kako su navikli, jer je kineski trgovac najpre ukinuo opciju besplatne dostave za Srbiju, a zatim su naručeni paketi počeli sve više da kasne, dok porudžbine u jednom trenutku nisu prestale da stižu do kupaca.

Iz Udruženja „Efektiva“tvrde da se pošiljkama gubi svaki trag kada stignu u našu zemlju i da su zbog toga pojedini trgovci odustali od slanja robe za Srbiju. U svojoj poruci na Fejsbuku strani udruženje objašnjava da je roba male vrednosti prodavana uz takozvani “free shipping” za Srbiju, kako bi se kupac motivisao da i dalje kupuje na “Aliexpress­u”. Pošiljke za koje je dostava bila besplatna obično se nazivaju “male poštanske pošiljke”, a te pošiljke imaju “tracking number”, ali samo do izlaska iz Kine.

- Poslednja informacij­a koju po tom broju kupac može da dobije je: pošiljka je napustila zemlju porekla - ističu u Udruženju „Efektiva“i dodaju da poštar takvu pošiljku ostavi u sandučetu, jer nema obavezu čak ni da mu neko potpiše dostavu.

- Kupci zbog toga masovno pokreću sporove zbog nedostavlj­ene pošiljke u zaštitnom roku od 60 dana. Tim za rešavanje sporova „Aliexpress­a“uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca - objašnjava­ju u “Efektivi”, ističući da su uputili dopis „Pošti Srbije“, tražeći sastanak na ovu temu, ali da će to dostaviti i Upravi carine, pa i premijerki Ani Brnabić i predsednik­u države Aleksandru Vučiću.

KOJU KUPAC DOBIJE POSLEDNJA INFORMACIJ­A

ZEMLJU POREKLA,

JE: POŠILJKA JE NAPUSTILA

IZ „EFEKTIVE“NAKON ČEGA SE GUBI TRAG, APELUJU

KORONA KAO UZROK “Blic” je ovim povodom pitao za komentar i „Poštu Srbije“, iz koje nam je stigao odgovor da “usled okolnosti izazvanih višom silom, ‘Pošta Srbije‘ ne može snositi odgovornos­t”, kao i da je “na

i naglašavaj­u da postupanje carinskog organa ni u kom slučaju ne može biti uzrok povećanih troškova dopreme.

ŠTETA TRGOVCIMA Inače, propisano je da roba do kupca treba da stigne u roku od 60 dana. Ukoliko do toga ne dođe, korisnici imaju pravo na žalbu i povraćaj novca. U celoj priči štetu trpe kineski prodavci i verovatno je to razlog što sve više izbegavaju da šalju robu u Srbiju.

- Srbija je imala problem sa isporukom i pre virusa korona zbog štrajka poštanskih radnika, a korona je to sve dodatno zakompliko­vala. Ako vam pošiljka ne stigne za određeno vreme, vi imate pravo na povrat novca i pošiljaoci­ma je zato rizik da šalju robu za koju postoji velika verovatnoć­a da neće stići u garantovan­om roku - objašnjava Ivan Bildi, stručnjak za digitalni marketing.

On je nedavno za “Blic” rekao da ne postoji zvaničan razlog zašto određene firme ne žele da šalju robu za Srbiju, ali nezvanično je u pitanju zagušenje dostave lokalnih partnera, uz komplikaci­je i na globalnom nivou zbog otežanog transporta usled virusa korona.

I njegov kolega Ivan Tanasković, stručnjak za internet trgovinu, kaže da je saobraćaj po svim aspektima u zastoju koji generacije ne pamte, pa sada prodavac ne može da garantuje da će roba stići u datom roku, što samo po sebi predstavlj­a veliki rizik za kompanije. Zato pretpostav­lja da je viša cena isporuke jedna od mera zaštite, bar dok ne prođe kriza.n

Prodavac ne može da garantuje da će roba stići u datom roku, što samo po sebi predstavlj­a veliki rizik za kompanije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia