Blic

CRNO-BELI NOSIOCI U PRVA TRI KOLA KVALIFIKAC­IJA

Crno-beli za Stevanović­a imaju ponudu od 10 miliona evra, ali traže duplo više. Srpski rekorder je Stanković, koji je 1998. kao 19-godišnjak prešao u Lacio za 24 miliona maraka, odnosno 12 miliona evra.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Čuda da se 17-godišnji fudbaleri plaćaju više od 20 miliona evra dešavaju se, recimo, svakih deset, petnaest godina. Milan je još 2007. za Brazilca Alešandrea Pata izdvojio 24 miliona, dok je Borusija iz Dortmunda nedavno dala 23 miliona evra za engleskog tinejdžera Džuda Belingema. Garet Bejl je sa 17 godina prešao iz Sautempton­a u Totenhem za 14,5 miliona evra, dok je veliki Kistijano Ronaldo morao da sačeka 18. rođendan pre nego što je za 19 miliona stigao u Mančester junajted.

Uvod je malo duži kako bismo pokušali da objasnimo da Partizan teško da može da očekuje približnu sumu za mladog Filipa Stevanović­a. Ne zato što je Filip sa 17 godina slabiji fudbaler od Bilingema ili Bejla, već zato što klinci iz

Srbije jednostavn­o ne mogu da dostignu cenu od 20 miliona evra.

- Nije slučajno što veliki klubovi jure Stevanović­a. To nije medijski marketing. Njemu možete podići cenu sa 10 na 13 miliona evra, međutim, ne možete je ostvariti osim ako se kvalitet ne vidi na terenu - rekao je Milošević.

Rekorder među našim tinejdžeri­ma drži Dejan Stanković, koji je 1998. prešao u Lacio za 24 miliona nemačkih maraka, odnosno 12 miliona evra, koliko je iznosio i transfer Nemanje Radonjića u Olimpik iz Marselja, ali je crveno-belima pripalo sedam miliona. Zvezda je posle Dekija uspela da proda još Marka Grujića za sedam miliona evra, i to je bilo to. Da ne zaboravimo da je Čukarički za

Pored pobede nad Proleterom (4:0) u poslednjoj proveri pred start Superlige, crno-beli su dobili još jednu dobru vest. Biće nosilac u žrebu za 1, 2. i 3. kolo kvalifikac­ija za Ligu Evrope. U svim tim rundama, dokle god se takmiči, nadmetaće se protiv klubova koji imaju slabiji evropski rejting od njega. Lista tih potencijal­nih protivnika je jako dugačka - čak 47 njih u prvom, 37 u drugom, a 26 u trećem kolu.

Što se plej-ofa tiče, odnosno poslednjeg kola kvalifikac­ija, Partizan je trenutno u dobroj poziciji, ali će konačan plasman zavisiti od šampionata koji još traju. Kvalifikac­ije za Ligu Evrope 2020/21. će se igrati po izmenjenom modusu - samo po jedna utakmica u svakom kolu, a domaćinstv­o će se određivati žrebom.

Žreb prvog kola kvalifikac­ija u

Nionu održaće se 10. avgusta. 19-godišnjeg Slobodana Tedića dobio tri miliona evra kad je potpisao za Mančester siti.

Partizan je dva put stigao do “desetke”, transferim­a Strahinje Pavlovića (Monako) i Lazara Markovića (Benfika). Međutim, sve su to cene pre finansijsk­e kataklizme koju je izazvala pandemija virusa korona. Ne bi trebalo ni da zaboravimo da su crno-beli talentovan­e klince puštali i za manje novca. Tako je Dušan Vlahović pušten za 1,95 miliona evra u Fjorentinu, dok je Svetozar Marković prodat za 1,5 miliona.

Milošević je rekao i da kupovina Filipa Stankovića i Umara Sadika ne predstavlj­a trošak, već ulaganje jer će njih dvojica jednog dana vredeti 40 ili 50 miliona evra.

- Ljudi koji žele da ih kupe za recimo 12 miliona evra ne vide to kao trošak, već

ulaganje u

 ??  ?? milošević kaže da stevanović i sadik vrede više nego što nude partizanu
milošević kaže da stevanović i sadik vrede više nego što nude partizanu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia