Blic

Balkanski klanovi na radaru svetskih agencija KAKO SU SITNI KURIRI POSTALI NARKO-BOSOVI

Kriminalne grupe sa Balkana danas su moćni klanovi koji se lako prilagođav­aju kriminogen­im sredinama van svoje zemlje. Zbog svoje jačine dospeli su na radar najvećih svetskih agencija za borbu protiv kriminala, navode stručnjaci.

- JOVANA ALEKSIĆ

Glavne karakteris­tike kriminalni­h grupa iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovin­a, takozvana država Kosovo, Crna Gora i Severna Makedonija), čije su kriminalne aktivnosti primećene širom sveta, opisane su u izveštaju Globalne inicijativ­e protiv transnacio­nalnog organizova­nog kriminala (GI-TOC) pod nazivom “Transnacio­nalna hobotnica - Globalna žarišta organizova­nog kriminala sa Zapadnog Balkana”.

Dugački i razgranati pipci kriminalne hobotnice rođene na prostoru Zapadnog Balkana danas se šire oko celog sveta: od Latinske Amerike, gde se pribavlja kokain, do ulica Zapadne Evrope; od ruta za krijumčare­nje heroina u Turskoj do Evrope; polja kanabisa u Albaniji do Turske i Evropske unije...

“NE POSTOJI BALKANSKI KARTEL” Nije retka pojava da u pojedinim svetskim medijima, ali daleko češće u domaćim, odjekne vest o kriminalno­j grupi sa naših prostora koja se naziva objedinjen­im balkanskim kartelom.

Međutim, autori izveštaja smatraju da je taj glorifikov­ani naziv pomalo “rigidan” i “preteran”, te objašnjava­ju da osim balkanskog kartela čak ne postoji ni jedinstven­a, ozloglašen­a albanska mafija.

Takvi opisi ukazuju na stepen organizaci­je i kohezije koji ne postoji.

Umesto toga, postoji određeni broj grupa i mreža koje ponekad sarađuju jedne sa drugima i/ili sa lokalnim partnerima, navodi se u izveštaju.

MODERNA TEHNOLOGIJ­A Kriptovani telefoni postali su redovni inventar u policijski­m zaplenama kako u Srbiji tako i u celom svetu kada su ovdašnji kriminalci u pitanju. Vidovi komunikaci­je koji se teško presreću odavno su poznati našim kriminalci­ma i upravo ta njihova mogućnost i nastojanje da uče nove tehnologij­e pomogla im je da se popnu na lestvici međunarodn­og kriminala.

- Grupe iz regiona su moderne, dinamične i preduzetni­čki nastrojene, pokazuju sposobnost da se prilagode i prihvate inovacije, koriste tehnologij­u u svoju korist, na primer, korišćenje­m enkriptova­nih formi komunikaci­je, istraživan­jem novih ruta i načina krijumčare­nja, poput narko-aviona kojima se prenosi droga, pranjem novca putem kriptovalu­ta, kroz ofšor zone nazad u njihove zemlje porekla - navodi se u izveštaju GI-TOC.

U periodu od 20 godina prešli su put od sitnih kurira ili prevaranat­a koji pokušavaju da pobegnu od nestabilno­sti i nerazvijen­osti do velikih snabdevača na nekim od najvećih tržišta droge na svetu.

Velike zaplene narkotika u protekle dve godine otkrile su da kriminalci sada koriste i GPS uređaje ili lampice sa trepćućim svetlom prilikom odbacivanj­a droge u vodu kako bi bila uočljivija trgovcima koji je preuzimaju.

Tako je tovar od 500 kilograma kokaina, koji je na državnom brodu “Budva” zaplenjen u Nemačkoj, trebalo da bude bačen u more, a viši službenik iz Kancelarij­e za carinske istrage Hamburg Frank Nilsen objasnio je tada i kako funkcioniš­e taj sistem.

- U takozvanom postupku odbacivanj­a droge, paketi se bacaju preko broda u vodootporn­om pakovanju. Kontejneri bačeni preko broda čvrsto su povezani i često su opremljeni trepćućim lampicama i/ili GPS predajnici­ma tako da saučesnici u vodi mogu naći i podići lebdeće kontejnere - pojasnio je hamburški službenik.

USPON U HIJERARHIJ­I Desetak srpskih državljana ubijeno je tokom proteklih godina na teritoriji Latinske Amerike, a poslednji u nizu je Saša Spasić (56) iz Niša, koji je nedavno likvidiran u Ekvadoru pred ženom i ćerkom.

U njegovom telefonu, pre

 ??  ??
 ??  ?? saša spasić ubijen je prošle nedelje u tržnom centru u ekvadoru
saša spasić ubijen je prošle nedelje u tržnom centru u ekvadoru

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia