Blic

Gist otišao, a da se nikome nije ni javio

Najboljem teniseru sveta dovoljna su i dva turnira u Evropi da ostane ubedljivo prvi na ATP listi.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

KONAČNO JE STIGAO odgovor za sve ljubitelje košarke koji su se prethodnih meseci pitali gde je nestao Džejms Gist. Amerikanac je na svom Instagramu iskoristio post Evrolige i napisao da više nije član Crvene zvezde.

Krilni centar prošle sezone je odigrao 25 utakmica u Evroligi i prosečno beležio sedam poena i 4,4 skoka, dok je u ABA ligi nastupio na 17 mečeva, a prosek mu je bio 11,1 poen i 4,3 skoka. Pre Zvezde, Džejms Gist je igrao za Panatinaik­os, Unikahu, Fenerbahče, Partizan, Lokomotivu Kuban i italijansk­u Bijelu.

Sa crveno-belima je imao ugovor na dve godine, ali se očigledno dogovorio sa klubom da ranije napusti Mali Kalemegdan, što je, uostalom, i bilo očekivano jer se do juče nikome nije javio.

Zvezda je tako ostala bez igrača koji je imao najbogatij­i ugovor (pola miliona dolara godišnje), što se uklapa u plan da se smanji budžet za 30 odsto.

- Budžet Crvene zvezde za narednu sezonu iznosiće pet miliona evra. Otprilike, tri miliona evra trošiće se na plate igrača u narednoj sezoni, među kojima će najveća biti 400.000 dolara, tačnije između 350.000 i 400.000, a najmanja 70.000 evra, odnosno između 50.000 i 70.000 - otkrio je predsednik Nebojša Čović.

Odluka Rafaela Nadala da ne igra na US Openu nije iznenađenj­e. Španac se dugo igrao sa živcima organizato­ra grend slem turnira, najverovat­nije u želji da izazove reakciju Novaka Đokovića koji je takođe bio 50:50.

Nadal je sve vreme trenirao na šljaci i već tada je bilo jasno da se neće preko noći prešaltova­ti na tvrdu podlogu njujorškog betona. Tako bi rizikovao da se povredi i praktično završi sezonu pre nego što je i nastavljen­a. Takođe, on je prošle godine trijumfova­o na US Openu i po novom bodovanju njemu je zagarantov­ano 2.000 bodova, igrao ili ne.

Zvanično, povukao se zbog straha od korona virusa jer su SAD među državama sa najviše pozitivnih. Čak ni ideja da teniseri budu smešteni u “balon” po uzoru na NBA košarkaše nije bila dovoljna da drugi igrač sveta spakuje kofere i krene na put.

A šta je sa Novakom Đokovićem? On se nalazi na spisku prijavljen­ih za Sinsinati open i US Open, ali to ništa ne mora da znači. Organizato­ri često požure sa imenima igrača, pogotovo iz top 10, kako bi privukli sponzore i gledaoce. Sada za tim nema potrebe jer su nagradni fondovi smanjeni, a navijačima je zabranjen pristup tribinama.

Iz Novakove ekipe su rekli da se najbolji teniser sveta još nije odlučio i da

Mnogi teniseri i teniserke ne žele da igraju na US Openu, odnosno neće da se vrate na turnire sve dok gledaoci ponovo ne budu na tribinama

se ne zna da li će igrati na dva turnira u Njujorku, gde bi sa takmičenje­m trebalo da počne već 22. avgusta. Oni su dodali da Đoković nije prijavljen i da će odluku doneti u narednim danima kada ćemo svi biti upoznati sa njegovim planom.

Na osnovu ovakvog stava jasno je da je Novak mnogo bliži ostanku u Evropi, iako je, za razliku od Nadala, trenirao na betonu i to sa lopticama koje se koriste na US Openu. Naravno, to ništa ne mora da znači jer je Đoković po odlasku iz Beograda u Marbelju nastavio da radi na šljaci.

Ako se odluči da preskoči Ameriku, onda ga na terenu očekujemo tek 20. septembra kada bi trebalo da počne Masters u Rimu. Evropa je sa turnirima trebalo da počne nedelju ranije, 13. septembra, ali je Madrid i zvanično otkazan.

Novak je prošle godine u glavnom gradu Italije stigao do finala gde je poražen od Nadala. To znači da on u Rimu može da osvoji dodatnih 400 bodova pod uslovom da uzme pehar, dok je Španac na maksimalni­h 1.000.

Posle Večnog grada, od 27. septembra se igra Rolan Garos, na kojem naš teniser dodatno može da se učvrsti na prvom mestu ATP liste. Đoković je 2019. stao u polufinalu sa Dominikom Timom i ima 720 bodova, dok je Nadal trijumfova­o i ima 2.000 bodova.

U prevodu, Rafa će igrao ili ne ostati na 9.850 bodova. Sa druge strane, Novak ima 10.220 bodova i priliku da osvoji novih 1.680 bodova što bi mu bilo dovoljno da godinu završi na tronu.

Turniri u Aziji su otkazani do kraja godine, a ostaje da se vidi šta će da bude sa Masterom u Parizu kao i završnim obračunom najboljih u Londonu. 

 ??  ?? nadal je rekao da virus ne popušta i da nije vreme za putovanja Đoković Će u narednih nekoliko dana da odluči da li igra na us openu
nadal je rekao da virus ne popušta i da nije vreme za putovanja Đoković Će u narednih nekoliko dana da odluči da li igra na us openu
 ??  ??
 ??  ?? gist je na instagramu napisao da napušta zvezdu
gist je na instagramu napisao da napušta zvezdu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia