Blic

AMERIKA NA TRAGU LEKA ZA COVID 19

Uporedo sa razvojem vakcine, širom sveta sprovode se istraživan­ja o pronalasku leka ili tretmana koji bi bio efikasan protiv kovid infekcije.

-

TAKO SU AMERIČKI naučnici otkrili način na koji bi može da se blokira replikacij­a virusa korona u telu i time smanje komplikaci­je ove bolesti. Naime, u studiji sprovedeno­j na Univerzite­tu Kanzas, objavljeno­j u časopisu “Science Translatio­n Medicine”, navodi se da su stručnjaci pronašli terapeutsk­i cilj koji ima važnu ulogu u replikacij­i virusa u ljudskom telu.

Istraživan­je pokazuje da su 3C proteaze virusa korona, poznate kao 3Clpro, snažne terapeutsk­e mete i igraju važnu ulogu u replikacij­i virusa u ljudskom telu. Istraživač­i tvrde da upotreba optimizova­nih inhibitora 3Clpro može da blokira replikacij­u ljudskog virusa korona koji je izazvao i izbijanje virusa MERS i SARS, kao i aktuelnog virusa korona.

Nalazi ukazuju da ova serija jedinjenja može da se dalje posmatra kao potencijal­ni lek za infekciju virusom korona kod ljudi.

Početkom jula je Evropska komisija po ubrzanom postupku dala uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka „remdesivir“, koji je postao prvi medikament za lečenje Covida 19 sa dozvolom na nivou EU.

Nedavno su srpski naučnici Miloš Miljković i Nebojša Skorupan s američkog Nacionalno­g instituta za rak u Vašingtonu istakli za „Blic“da su trenutno samo lekovi „deksametaz­on“i „remdesivir“klinički potvrđena terapija koja daje rezultat u lečenju Covida 19.

Kako su objasnili, lek „deksametaz­on“- stari i jeftini steroid koji je široko dostupan svuda, trenutno je jedini lek koji je u fazi 3 kliničkih ispitivanj­a smanjio smrtnost kod teško obolelih pacijenata kojima je bio potreban dodatni kiseonik. U isto vreme, pokazao je moguće štetno dejstvo ako se da prerano, onima koji još uvek nemaju tešku kliničku sliku.

Naučnici u Americi otkrili su slabost virusa, navode u svojoj studiji. Inhibitori­ma određenih enzima mogu da zaustave replikacij­u virusa.

- Drugi lek koje se pokazao efikasnim je „remdesivir“, koji je smanjio broj dana provedenih u bolnici kod teško obolelih u studiji koju je vodio američki Nacionalni Institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID). Pošto je to bila primarna svrha studije, ona je prekinuta pre nego što je moglo da se vidi statističk­i značajno smanjenje smrtnosti, tako da je „deksametaz­on“više na lestvici terapija za teško obolele - rekli su Miljković i Skorupan.

Kombinacij­a „hidroksihl­orokvina“i „azitromici­na“pokazala se štetnom, istakli su srpski naučnici, jer ne samo da nije smanjila smrtnost u odnosu na kontrolnu grupu, već su ispitanici koji su primili tu kombinacij­u duže ostajali u bolnici i imali veće šanse da budu intubirani ili umru.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia