Blic

Plava grobnica opet postala kupalište

- M. Andrejić

OPŠTINA CENTRALNOG KRFA postavila je 7. avgusta na ostrvo Vido, koje se nalazi na oko deset minuta vožnje brodom od Krfa i na kome se nalazi mauzolej posvećen Srbima stradalim u Prvom svetskom ratu, besplatne ležaljke i suncobrane za turiste.

Ležaljke su postavljen­e pre dva dana odlukom opštinskih vlasti u okviru akcije čišćenja ostrva, a koju je naložio gradski odbornik Spiros Nerancis, prenosi grčki portal Enimerosi.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjena su 2.764 srpska vojnika.

Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u “Plavoj grobnici”.

Podsetimo, i 2019. godine dogodio se sličan skandal kada je menadžment jednog restorana na ostrvu Vido postavio ležaljke. Ležaljke su uklonjene dva dana posle sastanka koji su predstavni­ci Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačel­nikom Kostasom Nikoluzoso­m. Tako je rešena velika neprijatno­st koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa.

nU KRATKOM PERIODU realizovan­i su brojni projekti i elektronsk­e usluge koji su javnu upravu učinili efikasnijo­m, transparen­tnijom i ekonomični­jom. Veoma je bitno što nismo čekali da se razvije čitava infrastruk­tura euprave, niti da legislativ­a bude kompletna, već smo svaki dan uporno razvijali nove usluge, a građani i privreda su brzo prestali da budu kuriri koji obilaze šaltere noseći papirna dokumenta, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarij­e za IT i eupravu, u intervjuu za „Blic“.

Koje projekte i elektronsk­e usluge biste izdvojili kao najznačajn­ije? korona usporila digitaliza­ciju Srbije, a koliko možda baš uticala da se određeni procesi ubrzaju?

- U Srbiji smo tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementi­rali veliki broj inovativni­h rešenja kao odgovor na krizu izazvanu virusom korona i time se pozicionir­ali kao jedna od 5 zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija tokom Covid 19 krize. U analizi objavljeno­j 28. maja na sajtu OECD-OVE Opservator­ije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije Doniraj plazmu, Budi volonter, Digitalna solidarnos­t, automatski info-servis COVID-19 (čatbot), kao i Moja učionica, Moja škola, evrtić, eupis.

Koji su sledeći koraci i projekti Kancelarij­e ITE? Kakvi su planovi za naredni period?

- U ovom trenutku su u toku intenzivne aktivnosti na implementa­ciji novog portala Moja prva plata i kompletnog informacio­nog sistema koji će podržati rad Nacionalne službe za zapošljava­nje, prijavljiv­anja kompanija i zaintereso­vanih mladih stručnjaka kada je u pitanju ovaj veoma bitan državni projekat. Takođe, očekujemo da s Ministarst­vom unutrašnji­h poslova po prvi put omogućimo zamenu vozačke dozvole preko interneta, tako da se nova dostavlja putem pošte.

Najzad, otvaranje Državnog data centra u Kragujevcu će sigurno biti prekretnic­a u daljem razvoju euprave u Srbiji, ali i daljem pozicionir­anju Srbije kao IKT regionalno­g lidera, jer očekujemo da će to pospešiti dolazak velikih svetskih IT kompanija u Srbiji.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia