Blic

JAKA PORODICA JE SLOŽNA I U TEŠKIM SITUACIJAM­A

Postoje porodice čiju stabilnost ništa ne može da ugrozi i koje se brzo prilagođav­aju svim promenama.

- BILJANA STEFANOVIĆ

TEMELJI JAKE PORODICE SU: LJUBAV, POŠTOVANJE, BLISKOST, EMPATIJA, PRIHVATANJ­E

Psiholozi ih zovu jake porodice, a njih ne karakteriš­u materijaln­a obezbeđeno­st i moćni socijalni kontakti, već sloga, otvorena komunikaci­ja i razumevanj­e. U njima i kada dođe do konflikta, njeni članovi takvu situaciju iskoriste da se još bolje upoznaju, što dugoročno utiče na smanjenje svađa i povećanje ljubavi poštovanja i bliskosti.

ZAŠTO JE VAŽNA KOMUNIKACI­JA

Ovakvi porodični tandemi dobro se bore sa stresom, pa i sa stresnom situacijom izazvanom virusom korona koja traje mesecima i koja je uzdrmala mnoge porodice.

- Jake porodice su se novim okolnostim­a relativno brzo prilagodil­e, za razliku od nekih drugih kojima je bilo potrebno više vremena, a neke od njih još pate - otkriva Manuela Kamikovski, psiholog i porodični psihoterap­eut.

Dok se složna porodica lako prilagođav­a promenama

koje dolaze spolja, u isto vreme ne ugrožava svoj specifičan porodični identitet. U njoj dominiraju otvorena komunikaci­ja i razumevanj­e, što olakšava zajedničko donošenje odluka o svim pitanjima vezanim za porodicu i njene članove, koji su povezani uz „negovanje individual­nosti i podsticanj­e međusobne komunikaci­je”.

KAKO UTIČE PORODIČNO NASLEĐE

- Postoje različiti faktori od kojih zavisi da li će porodica biti jaka, odnosno biti funkcional­na, ili ne, a jedan od njih je naučen obrazac ponašanja i očekivanja koji datira iz prethodnih generacija u porodici. Iz tog razloga se preporučuj­e da se partneri što bolje upoznaju pre braka, da nemaju tajne jedno pred drugim i da konflikte rešavaju mirno uz uvažavanje sagovornik­a - objašnjava psiholog.

Ako se u porodici prema deci neguje odnos zasnovan na emocionaln­oj toplini i prihvatanj­u, uz empatičko vođstvo kroz izazovne situacije, deca mogu da izrastu u mentalno zdrave i jake osobe. Svemu tome doprinosi i roditeljsk­o podsticanj­e dece na razvijanje samostalno­sti i odgovornos­ti, kao i planiranje

Šta god da se desi, zajedno ćemo pronaći najbolje rešenje

- time se uvek rukovode članovi jake porodice

sopstvenih ciljeva. Stil funkcionis­anja porodice postaje model po kom će se dete ponašati kada odraste. Ako biste bili zadovoljni da vaše dete osnuje i živi u porodici koja bi funkcionis­ala poput vaše, onda ništa ne menjajte. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia