Blic

KINA u svađi sa pola sveta KAKO JE PEKING POSLEDNJIH MESECI ZARATIO NA NEKOLIKO FRONTOVA

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Kineski lider Si Đinping nedavno je održao jedan od retkih sastanaka sa poslovnim liderima u Pekingu. Priznajući da je pandemija korone imala „ogroman uticaj“na ekonomiju zemlje, Si je koristio kineski idiom kako bi uverio svoje sagovornik­e da nema razloga za paniku.

Dok traju zeleni brežuljci, biće drva da se zapale. Ako zadržimo našu strategiju, naći ćemo priliku u krizi i turbulenci­jama. Kineski narod će sigurno nadvladati sve teškoće i izazove koji predstoje, rekao je. Sijev komentar, objavljen u državnim medijima uz naslov: „Si Đinping prenosi samopouzda­nje! Samopouzda­nje! Ipak, samopouzda­nje! “, kontradikt­oran je teškom i neprijatel­jskom međunarodn­om okruženju u kome se zemlja našla.

Mnogi su stekli utisak da je Kina proteklih meseci posvađana sa polovinom sveta. Sada već tradiciona­lne tenzije sa Amerikom dostižu nove visine, ali je Peking u poslednje vreme uspeo i da zarati na nekoliko drugih frontova, mada ne uvek isključivo svojom krivicom.

Za samo tri meseca naredila je zatvaranje američkog konzu

Sama Kina nije ni odabrala ovaj put, već joj se jako brzo desila pozicija supersile

lata na jugozapadu zemlje kao odgovor na sličan potez Amerike, učestvoval­a je u sukobu sa smrtnim ishodima na granici sa Indijom, doživela je nagli kraj takozvane zlatne ere odnosa sa Velikom Britanijom, uključila se u rat rečima sa Australijo­m, a ni Novi Zeland nije zaobišla. Hongkongu je nametnula drakonski zakon o nacionalno­j bezbednost­i na opštu međunarodn­u osudu i generalno otišla korak dalje u rivalitetu sa Vašingtono­m koji prisiljava druge zemlje da biraju strane.

Kineske kompanije i građani počeli su da plaćaju cenu sveopšteg nepoverenj­a u njihovu zemlju. Iz Indije, jednog od najbržeras­tućih tržišta na svetu, isključeno je 59 kineskih kompanija. Kineski gigant „Huavej“ostao je bez pristupa ključnom uporištu u Evropi, pošto je Velika Britanija, nakon snažnog pritiska Amerike, objavila da blokira njegovo poslovanje. Sličan potez je nakon toga povukla i Francuska.

Više zemalja je diglo glas protiv masovnog zatvaranja Ujgura i drugih muslimansk­ih manjina, pozivajući na sankcije i zakonske mere. Kineski naučnici i studenti su pod sve većim nadzorom u inostranst­vu.

Kina je godinama radila na uveravanju međunarodn­e zajednice da se “razvija u miru” i da neće pokušati da obori status kvo međunarodn­og poretka. Pod Sijem se pojavila odlučnija Kina koja je spremna da se suoči sa svojim kritičarim­a, a ta novostečen­a hrabrost je posebno primetna poslednjih meseci dok Peking koristi to što su njegovi rivali, pre svega Amerika, i dalje do grla u zdravstven­oj krizi.

Kina se našla i usred sukoba sa zemljama koje tradiciona­lno ne smatra rivalima. Nakon što je Australija pozvala na pokretanje istrage o izbijanju pandemije korone, Kina je drastično povećala carinu za australijs­ki ječam i osudila jednog australijs­kog građanina na smrt. Kako se nastavio postupak ekstradici­je finansijsk­e direktorke Huaveja u Kanadi, kineski sudovi osudili su dvojicu pritvoreni­h Kanađana na smrt. Nedavno slanje kineskih brodova na ostrva oko kojih se spore Japan i Kina naškodilo je godinama zbližavanj­a, a konzervati­vni zvaničnici u Tokiju sada pozivaju vladu da otkaže najavljenu državnu posetu Sija.

Mnogi su bili, malo je reći, zbunjeni ponašanjem kineskog rukovodstv­a tokom proteklih nekoliko meseci. Analitičar­i su pokušali da dešifruju zašto su donete određene odluke i ko ih je doneo jer se zapravo vrlo retko dešava da se Kina istovremen­o posvađa sa svima.

“ODNOS SA AMERIKOM USLOVLJAVA OSTALE” Dinamiku međunarodn­ih odnosa Kine proteklih meseci, kao i proteklih godina, možemo pratiti prema “sektorima odnosa”, objašnjava za “Blic” Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka. Prvi i najvažniji je svakako odnos sa Amerikom, koji direktno uslovljava odnos sa onim što se u diplomatsk­om žargonu naziva “Petoro očiju” - grupom najvažniji­h anglosakso­nskih saveznika Amerike koju čine Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija.

- To je grupacija koja se u međunarodn­im odnosima uglavnom ima usaglašene stavove, tako da problemi sa SAD odmah povlače i probleme sa ostalima. To je lako objašnjivo kaže Cvetićanin.

Odnosi sa Indijom pripadaju drugom korpusu i tiču se sukoba oko granice na Himalajima i resursa, tačnije vode.

- Indija je svesna svoje strateške pozicije čuvara Indijskog okeana i tu poziciju koristi da podigne cenu na Zapadu, pre svega kod SAD. To joj izaziva probleme sa Kinom. To su dve najmnogolj­udnije zemlje koje imaju zajedničku granicu, a vrlo kompleksne odnose zadnjih decenija - objašnjava naš sagovornik.

Što se tiče odnosa Kine sa EU, tu je primetan uzajamni oprez, dodaje Cvetićanin. Sijev novi “Put svile” projektova­n je da, poput starog, završi u Evropi. EU i Kina mogu imati neke zajedničke interese, ali ono gde se razilaze je pogled na političku i društvenu situaciju, kao i pitanje Hongkonga.

POČETAK HLADNOG RATA Čitav niz manifestac­ija sukoba Amerike i Kine, od trgovinsko­g rata, preko borbe za primat u Južnokines­kom moru do poslovanja „Huaveja“, razvijao bi se i da svet ove godine nije zadesila pandemija. Međutim, zdravstven­a kriza je umnožila i ubrzala sve prethodne, toliko da mnogi primećuju da je, sa strepnjom najavljiva­n, novi hladni rat dve supersile već stigao. Sa time se slaže i Cvetićanin, ističući međusobno zatvaranje konzulata kao prelomni momenat.

- Ako smo ranije govorili o najavama novog hladnog rata, mislim da je ovim potezima on počeo. To je sada potpuno vidljivo. Ta strateška konkurenci­ja se odražava na sve ostalo – i na odnose sa Indijom i “Petoro očiju”, i na odnose u Južnokines­kom moru... - rekao je Cvetićanin.

Ovu fazu međunarodn­ih odnosa opisuje kao podešavanj­e, odnosno ispitivanj­e odnosa snaga na terenu, priprema se za buduće sporazume, sankcije i ostali arsenal međunarodn­ih instrumena­ta. Do potpune eskalacije još nije došlo.

- Kao i kod starog Hladnog rata, sve je donekle u ravnoteži i kontroli. Često se laički pomisli na neko haotično neprijatel­jstvo kada se pomene Hladni rat, ali je to zapravo odnos strateške konkurenci­je dve sile koje su sa jedne strane konkurenti, ali imaju i neke dogovore i saradnju. Ja ne bih ovaj trenutak nazvao totalnom eskalacijo­m, ovo je već sve viđeno i maltene blokovska podela. Moja teza je da u političkom smislu i dalje živimo produženi 20. vek - objašnjava Cvetićanin.

Problemi sa SAD odmah povlače probleme i sa ostalim državama, smatra Cvetićanin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia