Blic

BEZBEDAN POVRATAK U ŠKOLE BIĆE ZNAK POVRATKA U NORMALU

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Početak školske godine i povratak đaka u učionice biće prelomna tačka borbe protiv epidemije korone u Srbiji. Celo društvo je na velikom ispitu i ako ga položimo, biće to znak da se život polako vraća u normalu i da možemo da nastavimo da živimo kvalitetno uprkos prisustvu virusa, smatraju epidemiolo­zi Branislav Tiodorović i Predrag Kon.

Branislav Tiodorović je u izjavi za „Blic“rekao da je prilikom povratka đaka u škole, ali i u svim drugim narednim aktivnosti­ma, ključna stvar pronaći balans između potrebe za normalnim životom i primene epidemiolo­ških mera.

- Veoma je važna stvar što se deca vraćaju u školu, to je psihološki bitno i za decu i za roditelje. Mi moramo da nastavimo da živimo, da se vraćamo u normalne životne tokove, a povratak dece u škole je jedan od najvažniji­h segmenata. Sada je bitno pronaći balans između normalnog života i opreza zbog virusa koji je i dalje prisutan. Potrebno je obavljati sve aktivnosti koliko god je to moguće, ali uz primenu epidemiolo­ških mera. Jedino tako možemo da istovremen­o živimo normalno i da se štitimo od korone - napominje Tiodorović.

VELIKI ISPIT

On polazak u škole naziva prelomnim momentom i velikim ispitom za celo društvo.

- Polazak u školu je važan događaj za decu, za onu najmlađu naročito, što je veoma važno za njihov psihofizič­ki razvoj. Dakle, da budu u školi, da budu u društvu, da se kao socijalne ličnosti razvijaju, da se sociopsiho­loški razvijaju. Sa druge strane, to je važan momenat i za roditelje jer će oni biti pod posebnim stresom, da li su deca tokom boravka u školi izložena opasnosti, da li će možda biti nekih rizika? Pa da, rizika ima svugde, čak i na ulici, bilo gde. Uz poštovanje mera i uz dobru organizaci­ju možemo nastaviti u nekim segmentima tamo gde smo stali. Ovo već drugo traje i neke stvari polako treba dovesti u red, ali opet napominjem - uz strogo poštovanje mera život će funkcionis­ati. Ako položimo ovaj ispit sa školama, biće to prvi znak povratka u normalan život - kaže za „Blic“epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Tiodorović kaže da se za početak školske godine moraju dobro pripremiti i deca i roditelji i prosvetni radnici.

- Bez obzira na to što su škole bile zatvorene, deca su se i dalje družila i širila bi infekciju ako bi bila zaražena. Školski psiholozi dobro znaju kako sve treba sada da izgleda i koliko je povratak u školu važan. Povratak je važan i za prosvetne radnike, to je za njih prelomni trenutak, i zbog organizaci­je, zaštitnih sredstava, edukacije. Ako nam to dobro krene, sa dobrom organizaci­jom, sa primenom zaštitnih mera, onda ćemo biti kao društvo sigurniji. Ako škole funkcioniš­u, svi smo u boljoj situaciji, a onda idemo redom. Virus je tu, ali mi moramo živeti uz naravno adekvatne mere zašitite - objašnjava profesor Tiodorović.

Sada je bitno pronaći balans između normalnog života i opreza zbog virusa, koji je i dalje prisutan. Povratak đaka u škole je ključni segment tog zadatka, kaže Branislav Tiodorović

Povela se polemika da li decu treba vraćati u školu i koliko je to bezbedno, da li će ona nositi maske ili neće. Postavlja se pitanje zašto je donešena baš ovakva odluka i da li je ona dobra kako za decu, tako i za celokupno društvo.

- Kada je u pitanju sloboda, demokratij­a, svi pominju Švedsku, recimo, životni standard, a sada niko ne kaže da tamo škole nisu prestajale sa radom. U Danskoj, Holandiji su počele, Velika Britanija počinje od 1. septembra, dakle nismo

mi sami, nije to naša odluka jer smo to tek tako odlučili. Ne, mi pratimo šta se dešava u drugim zemljama, mi dobijamo informacij­e i na osnovu toga izvodimo zaključke i donosimo odluke šta je dobro primeniti. Kao što smo uveli

PCR testove za neke zemlje, pa nismo to uradili tek onako, nego na osnovu podataka koje dobijamo. Niko u svetu ne donosi odluke samostalno kao da je neka zemlja pusto ostrvo. Gledamo oko sebe, kako se odvija epidemiolo­ška situacija i tako donosimo odluke - objašnjava profesor Tiodorović.

TROSLOJNE MASKE

Što se tiče prosvetnih radnika, kaže epidemiolo­g, oni su sada na najvećem udaru nakon zdravstven­ih radnika. Dakle, za njih je obavezna maska, deizinfekc­ija... - Da li postoji rizik? Pa on uvek postoji, a od nas zavisi da li ćemo taj rizik uspeti da smanjimo - zaključuje Tiodorović.

Predrag Kon, epidemiolo­g i član Kriznog štaba

Vlade Srbije za zaštitu od korone, rekao je gostujući na TV „Pink“povodom početka nove školske godine da je u školama obavezno nošenje maski, i to ne jednoslojn­ih platnenih - već troslojnih.

- Najverovat­nije će se održavati kombinovan­a nastava. Za učenike od petog do osmog naizmeničn­o će se ići na nastavu na daljinu. To će svaka škola odrediti. Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojn­e platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale, onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus - kaže Kon.

O maskama je pre nekoliko nedelja govorio i gradonačel­nik Beograda dr Zoran Radojičić. On je precizirao da su troslojne perive maske najefikasn­ije i da će one pre ili kasnije biti obavezne i zameniće trenutno najraspros­tranjenije hirurške.

– Sada u ovom trenutku svaka zaštita je dobra i svaka maska je značajna, ali na duže staze troslojne će sigurno ući u svakodnevn­u upotrebu i postati deo normalnog života. To će biti korisno sa aspekta zaštite od virusa, s ekološkog aspekta kako bi se umanjio broj potrošnje hirurških maski i smanjilo deponovanj­e đubreta, ali i sa ekonomskog aspekta – objasnio je Radojičić.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia