Blic

Restriktiv­ne mere za putovanja važiće još najmanje dve nedelje NEMA PUTOVANJA U ZEMLJE EU BAR DO 1. SEPTEMBRA

- MARKO TAŠKOVIĆ

Državljani Srbije neće moći da putuju u države članice EU bar do 1. septembra, jer se u Briselu zbog godišnjih odmora trenutno niko ne bavi tim pitanjem, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je naveo da se ova odluka odnosi i na Grčku, gde većina naših građana letuje godinama.

Dačić je rekao da o tome koja će pravila važiti na ulasku u neku zemlju odlučuju i medicina i politika i da “tu ima i jednoga i drugoga”.

- Sigurno da bi epidemiolo­ška situacija trebalo da bude osnovni kriterijum. Međutim, ima i drugih primera, evo na primer ono što se dešavalo sa Crnom Gorom je imalo dosta političkih primesa, jer

Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku o dozvoli ulaska za građane Srbije istakao je Dačić.

Sa druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenj­a. Uvođenje pravila je, kaže dosta haotično, a ne sistematič­no, sa kriterijum­ima koji nisu baš utvrđeni.

Što se tiče pravila Evropska unije, Dačić kaže da je EU sada na odmoru i nemaju nikakve sastanke dok se odmor ne završi.

- Oni će početi da rade tek krajem avgusta, tako da će tada biti naredno revidiranj­e lista zemalja koje mogu da uđu u države članice. Tako da priče oko toga da će Evropska unija sada da promeni neke odluke nisu realne, već su možda odraz naših želja istakao je Dačić.

To znači, kako je dodao, da nema nagoveštaj­a da će se nešto promeniti u pozitivnij­em smeru od strane Bugarske i Grčke, zemalja u kojima je mnogo naših građana planiralo letovanje ove godine.

BEZ ŽURBE U CRNU GORU Zanimljivo je da od otvaranja granice Crne Gore za građane Srbije nema navale

Iako su granice sa Crnom Gorom otvorene uz obavezan PCR test, malo naših građana je ovog vikenda krenulo put njihovih letovališt­a

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia