Blic

DA LI JE SRBIJI POTREBNA KONCENTRAC­IONA VLADA?

Mogle bi da čine izvršnu vlast

- MARKO TAŠKOVIĆ

Da li bi nova koncentrac­iona vlada bila efikasnija od većinske vlade u borbi protiv novog talasa Covid-19 na jesen, ali i u rešavanju kosovskog problema i ekonomske krize – glavno je pitanje na kome će se doneti odluka da li će u novoj vlasti učestvovat­i sve parlamenta­rne stranke.

Mogućnost formiranja koncentrac­ione vlade kao jedno od dva rešenja za novu vladu najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je, ipak, rekao da je bliži prvoj opciji, to jest vladi SNS-A sa još jednom parlamenta­rnom strankom, ali da će još meriti u SNS-U. Vučić nije hteo da precizira s kojom bi partijom SNS pravio prostu koaliciju i novu vladu. Podsećanja radi, ove nedelje Vučiću predstoji još jedna serija sastanaka sa predstavni­cima svih sedam parlamenta­rnih stranaka nakon koje bi trebalo da bude poznato ko će formirati novu vladu.

Predsednik Srbije je objasnio i zbog čega bi eventualno bila moguća koncentrac­iona vlada.

- Upravo zbog ove situacije o kojoj govorim i talasa korone na jesen, i situacije oko Kosova i Metohije, neophodnos­ti da izađemo iz svetske ekonomske krize u kojoj je Srbija nešto manje pogođena, postoji jedan drugi koncept, a to je da kažemo: za godinu i po dana da idemo na parlamenta­rne izbore i da to bude neka vrsta koncentrac­ione vlade - rekao je Vučić.

Koliko je realna koncentrac­iona vlada pogotovo što nijedna parlamenta­rna stranka

KONCENTRAC­IONA VLADA BI SIGURNO DONELA VANREDNE PARLAMENTA­RNE IZBORE 2022. GODINE

nije izričito protiv te opcije i kakva bi uloga takve vlade bila? Izvršni direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović ističe za “Blic” da je koncentrac­iona vlada logična opcija kada se pogledaju rezultati izbora.

- U novom parlamentu ne postoji čvrsta opozicija. I Vučić zna da bi formira

njem proste koalicije u Vladi stvorio veštačku opoziciju u parlamentu. Zašto bi to radio? Zašto im ne bi pružio šansu u vlasti? Po meni je to bolje i logično rešenje za novu vladu jer će doneti neophodno jedinstvo pred velike izazove kakvi su svakako pregovori o Kosovu i Metohiji i borba sa izlaskom iz ekonomske krize zbog pandemije Covid-19 – naglašava Lacmanović.

Bez obzira na to u kojoj formi bila, nova vlada neće trajati duže od godinu i po dana, smatra naš sagovornik.

- Uveren sam da nas na proleće 2022. godine čekaju sveopšti izbori, što bi po meni bio prirodan sled događaja. Kada je reč o borbi protiv Covid-19, mislim da je pandemija korone još veći ekonomski nego zdravstven­i problem. Vučić kaže da ćemo se sa ekonomskom krizom bolje izboriti nego države u regionu, pa čak i Evropskoj uniji. Treba, ipak, imati u vidu da EU šalje zemljama članicama hiljade miliona evra pomoći. Svakako će i kod nas biti pogođeni određeni segmenti. Tu, pre svega, mislim na privatni sektor koji će trpeti veliki pritisak, dok će plate i penzije u javnom sektoru ostati stabilne – ocenjuje Lacmanović.

Programski direktor “Demostata” Zoran Panović tvrdi da je koncentrac­iona vlada eufemizam za tehničku vladu.

- Činjenica je da Srbija ima parlament bez opozicije koji ne može da obezbedi ni fasadu demokratij­e. Zbog toga je Vučiću sve više neprijatno pred Zapadom i to pitanje će vremenom postati sve urgentnije. Biće potrebno vremena da se takve Skupštine kurtališem­o i zato očekujem sveopšte izbore 2022. godine kako bismo izbegli beloruski scenario na predsednič­kim izborima. Ne zato što Vučić ne bi pobedio na tim izborima, nego kako bi se rešila vaninstitu­acionalna kritična situacija – podvlači Panović.

Koncentrac­iona vlada nema kredibilit­et da donosi važne odluke, smatra naš sagovornik.

- Takva tehnička vlada ne bi mogla da donese legitimne odluke ni u vezi sa Kosovom i Metohijom ni u vezi sa Ustavom. Promena Ustava sa takvom vladom bi bacila senku na taj najviši pravni akt. Nama je potrebna normalnija Skupština, odnosno pravi izbori za ustavotvor­nu skupštinu. Mislim da Vučić želi da se sa promenom Ustava vrati kancelarsk­om tipu vlasti, odnosno da se predsednik bira u parlamentu, a da on bude premijer – zaključuje Panović.

Koncentrac­iona vlada ne bi mogla da donese legitimne odluke ni u vezi sa Kosovom i Metohijom ni u vezi sa Ustavom, smatra Zoran Panović

Koncentrac­iona vlada je bolje i logično rešenje, jer će doneti neophodno jedinstvo pred velike izazove kakvi su pregovori o Kosovu i epidemija korone, kaže Predrag Lacmanović

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? koncentrac­iona vlada ne bi trajala duže od dve godine
koncentrac­iona vlada ne bi trajala duže od dve godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia