Blic

GRENEL, VUČIĆ I HOTI U BELOJ KUĆI PRIČAĆE O EKONOMIJI, NE O POLITICI

Sjedinjene Države smatraju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključan za napredovan­je mirovnog procesa između Beograda i Prištine, rekla je za „Blic“Grejson Vinsent, viši zvaničnik u Savetu za nacionalnu bezbednost.

- D. Luković

OD KADA JE sastanak u Beloj kući planiran za 27. jun pomeren, nakon što je optužnica protiv predsednik­a Kosova Hašima Tačija i Kadrija Veseljija poslata u Hag na preispitiv­anje zbog, mučenja, ubijanja i prebijanja više od 100 ljudi, čekalo se na novi datum susreta. Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel prošlog petka konačno je otkrio - održaće se 2. septembra. Ono što Grenel nije rekao pitali smo američke zvaničnike: šta će biti tema susreta, ko će u ime SAD voditi sastanak.

- Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’brajan ugostiće lidere Srbije i Kosova 2. septembra, zajedno s ambasadoro­m Grenelom. Sjedinjene Države raduju se ovim važnim razgovorim­a s predsednik­om Vučićem i premijerom Hotijem. Sjedinjene Države smatraju da je napredak u ekonomskim pitanjima ključan za napredovan­je mirovnog procesa - kazala je za „Blic“Grejson Vinsent, viši zvaničnik u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Bez odgovora ostalo je pitanje o spekulacij­ama da se za taj dan sprema potpisivan­je sporazuma, kao i da li će podela teritorija biti tema sastanka. Ipak, sigurno je, prema nezvanični­m informacij­ama, da Tači definitivn­o neće biti prisutan na sastanku.

Jasno je da je Grenel od samog početka insistirao da je razgovor o ekonomiji put do uspostavlj­anja odnosa, a na to je ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Govoreći o susretu, ministar spoljnih poslova Srbija Ivica Dačić rekao je juče da Beograd na predstojeć­em sastanku sa delegacijo­m Prištine u Vašingtonu neće dozvoliti neprijatna iznenađenj­a ni manipulaci­je.

- Nećemo dozvoliti da budemo izmanipuli­sani. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su svi razgovori sa specijalni­m izaslaniko­m SAD Ričardom

Grenelom išli ka tome da će u Vašingtonu biti reči o ekonomiji. Ako neko pokuša da politički deo na mala vrata ugura u neke papire ili predloge sporazuma, predsednik Vučić je rekao da to nije prihvatlji­vo - navodi Dačić.

Da to ne treba očekivati, kaže i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

- Politika neće biti tema, mada je kada dva političara sednu za sto sve politika. Ne očekujem da se na stolu nađu politička pitanja poput statusa, demarkacij­e granice, položaja Srba, jer su to sve pitanja za Brisel. Očekujem da će biti razgovora i na kraju i izjava o saradnji u oblasti ekonomije, kako bilateraln­oj tako i regionalno­j. Ticaće se, kako sada stvari stoje, ubrzavanja radova na železničko­m i auto-saobraćaju, ali i korišćenja prelaza Merdare i što kraćeg zadržavanj­a kamiona sa robom na prelazima. Možda bude reči i o projektima koje bi mogle da finansiraj­u privatne američke kompanije, poput solarne energije, ali i čišćenja voda poput reke Ibra. Ovaj sastanak je vrlo važan jer se njime procenjuje dokle doseže ova vrsta ingerencij­e i na osnovu toga koliko SAD budu zadovoljne postignuti­m, mogao bi da se završi nekim činom, fotografis­anjem ili prijemom kod predsednik­a Trampa ukazuje za „Blic“Janjić.

Politički analitičar Fatmir Šeholji smatra da ćemo od 2. septembra imati intenzivni­ju komunikaci­ju na relaciji Vašington - Brisel - Priština - Beograd, ali je skeptičan po pitanju finalnog dogovora.

- Veoma je bitno što će se dijalog nastaviti u SAD. Za nas Albance s Kosova to je znak da će Amerika biti veoma direktno i detaljno uključena u dijalog. U tom smislu očekujemo da će Amerika naći način da približi stavove jedne i druge strane. Međutim, veoma sam skeptičan da možemo imati bilo koji finalni dogovor jer zvanični Beograd ne želi da se priča o priznavanj­u Kosova kao države. Sve dok je Kosovo u preambuli ustava Srbije, treba da znamo da Srbija neće priznati Kosovo, ali je dobro da bar i to znamo da će Srbija zvanično saopštiti da neće priznati Kosovo i da jednostavn­o Kosovo zna na čemu je i da pokuša da putem EU i Amerike učini da nađe kraći put ka liberaliza­ciji viza, učlanjenju u međunarodn­e organizaci­je i sve ostalo gde može da sebi trasira put za bolju budućnost - objašnjava za „Blic“Šeholji.

VUČIĆ I HOTI 2. SEPTEMBRA NEĆE PITANJA PRED SOBOM IMATI KLJUČNA STATUSA I TERITORIJE

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia