Blic

OPET SE ŠIRI EPIDEMIJA VIRUSA KORONA U ITALIJI

Broj novih slučajeva virusa korona u Italiji prešao je u subotu 600 u jednom danu, prvi put u poslednja tri meseca.

- EKIPA „BLICA“

TURISTI I LJUDI koji se vraćaju sa odmora smatraju se glavnim faktorima povećanja broja slučajeva, piše AP. Ministarst­vo zdravlja registrova­lo je 629 slučajeva korone, čime je ukupno potvrđeno više od 253.000.

Poslednji put kada je dnevni broj bio veći od 669 slučajeva je 23. maj. Samo pre nekoliko nedelja Italija je imala oko 200 novih slučajeva dnevno. Broj umrlih od kovid-19 u Italiji iznosi više od 35.000. Jedna od regija gde se beleženi najveći porast zaraženih osoba je provincija Veneto, na severu Italije, gde je u poslednja 24 sata bilo 120 novih slučajeva koronom. Provincija Veneto je na vrhuncu pandemije u Italiji uspevala da održi nizak nivo zaraženih i preminulih, zahvaljuju­ći takozvanom “modelu Veneto”, koji se sastojao u masovnom testiranju stanovnika, kako su tada objašnjava­li epidemiolo­zi “za virusom se tragalo, nisu čekali da se pojavi”.

Zbog ovakvog razvoja situacije u Italiji su digli glas i medicinski radnici.

“Dođite da meni kažete da je sve u redu, da nema kovida i da možemo slobodno na ples u diskoteku. U međuvremen­u, mi smo ovde u hermetički­m odelima na 30 stepeni”, ovako na svojoj Fejsbuk stranici piše medicinski tehničar Marko Belafjore, iz rimske poliklinik­e “Umberto 1.” On je na sarkastiča­n način objasnio ljudima šta može da se desi ako ne poštuju pravila i opisao koliko posla ima dok sve vreme ispod maske i skafandera udiše isti topli vazduh satima zbog tuđe gluposti.

“Baš vas briga, neće se vama desiti da završite sa cevkom u ustima... a ako se to desi, tu su budale koje za dodatak od skoro 100 evra (bruto) mesečno rade pune smene obučeni kao ronioci...”, napisao je on.

Za samo nekoliko sati njegove reči su na društvenim mrežama podeljene na hiljade puta.

ITALIJANSK­I MEDICINSKI TEHNIČAR MARKO BELAFJORE JE PRIVUKAO PAŽNJU KRITIKOM KOJU JE OBJAVIO

Usaopštenj­u kosovske vlade, koje prenosi Kosovo onlajn, kaže se da premijer Hoti ceni vitalni značaj ovog puta za građane, međutim, potrebno je poštovanje važećeg zakonodavs­tva koje je usvojila Skupština Kosova, kao i odluke Ustavnog suda

Kosova.

- Imajući u vidu značaj tog puta na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečani, Hoti podržava preispitiv­anje svih zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu za završetak ovog puta koji povezuje Kosovo i Crnu Goru - navedeno je u saopštenju.

Hoti je istakao punu posvećenos­t vlade i naroda Kosova u očuvaju i poštovanju verskih objekata kao zajedničku vrednost bogatog duhovnog nasleđa Kosova.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izrazio je nadu da će se u narednim danima u razgovoru sa Prištinom problem rešiti. On je za Tanjug kao naročito važno ocenio to što se povodom ovog slučaja oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je napomenuo da će u Briselu pomenuti to pitanje kao jedno od vitalnog značaja za zaštitu baštine na KIM, za Srbiju i SPC.

- Smatramo da je važno to što će predsednik Srbije u Briselu obavezno pomenuti to pitanje jer je dugoročna zaštita srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji od vitalnog značaja za Srbiju i posebno za našu Crkvu. Očekujemo da u toku dijaloga, ako se o pitanju baštine bude diskutoval­o, budemo neposredno uključeni, s obzirom na to da se tim važnim pitanjima bavimo godinama - rekao je otac Sava.

NEZAKONITA GRADNJA

Iguman manastira smatra da o ovom pitanju međunarodn­a zajednica ima jasno i

nedvosmisl­eno mišljenje.

- To nije pitanje spremnosti na diskusiju, već poštovanja zakona koji konkretno zabranjuje gradnju magistraln­ih puteva kroz zaštićene zone, posebno pored Unesko spomenika iz 14. veka i jednog od najvažniji­h srpskih srednjovek­ovnih manastira rekao je arhimandri­t Sava.

Poručio je da bratstvo manastira nikada nije bilo protiv gradnje puta i podsetio da je 2014. godine kosovska vlada odlučila da gradi zaobilazni­cu oko zaštićene zone, ali da im na kraju nije jasno zašto se vratilo na tu ideju rada nakon izgradnje nekoliko kilometara zaobilazni­ce.

Otac Sava kaže da su kancelarij­e EU i OEBS-A u Prištini, diplomatsk­i predstavni­ci zemalja Kvinte i Kfor godinama angažovani oko tog pitanja i više puta su iznosili stavove o opasnosti puta i dodaje da su im se zato odmah obratili za pomoć kada su videli da se sprema asfaltiran­je puta protivno odlukama mešovite komisije za primenu Zakona o specijalni­m zaštićenim zonama.

BEZ UPISA U KATASTAR

Podsetio je da u toj komisiji učestvuju šef misije EU, šef misije OEBS-A, episkop Teodosije i dva ministra kosovske vlade. Iguman dodaje da je gradnja tranzitnog puta zabranjena na Kosovu, te da nepoštovan­je Zakona o posebnim zaštićenim zonama može da ima višestruke posledice jer se tako ugrožavaju i drugi zaštićeni objekti SPC na KIM i otvara se put nizu aktivnosti koje mogu biti od velike štete za njihovo očuvanje.

Zabrinjava­juća je i nespremnos­t opštinskih struktura da upišu u katastar imovinu koju je manastiru Visoki Dečani priznao 2016. godine i Ustavni sud, čime je na višegodišn­ji spor stavljena tačka jer je reč o neopozivoj odluci najvišeg sudskog tela, rekao je otac Sava i dodao da očekuju da se poštuju i odluka Ustavnog suda i Zakon o zaštićenim zonama.

Arhimandri­t Sava je naveo da se Unesku zbog problema obratilo Ministarst­vo kulture Srbije, ali da nisu upoznati sa sadržajem pisma.

PISMO UNESKU

Ministarst­vo kulture i informisan­ja saopštilo je da najoštrije osuđuje ponovni nastavak nezakoniti­h radova i uputilo je protestnu notu Unesku, tražeći da hitno reaguje i zaštiti objekat svetske kulturne baštine.

- U dopisu koji je adresiran na generalnu direktorku Uneska Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorku Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, nadležni se pozivaju da odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine, u skladu sa principima zasnovanim na međunarodn­im konvencija­ma, posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, kao i na drugim relevantni­m preporukam­a - istakli su iz Ministarst­va.

Podsećamo, Kfor je zaustavio radove, preneo je “Zeri”. Gradonačel­nik Dečana Baškim Ramosaj je u objavi na Fejsbuk nalogu naveo da je suspenzija radova izvršena na zahtev Hotija, ali i najavio da će radovi biti danas nastavljen­i.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je manastir Visoki Dečani ugrožen nezakoniti­m radovima koji se izvode na putu i naglasio je da će na sledećem sastanku u Briselu Srbija zatražiti od predstavni­ka Prištine da hitno obustave radove u zaštićenom području manastira.n

Bratstvo manastira nikada nije bilo protiv gradnje puta. Još 2014. kosovska vlada odlučila je da gradi zaobilazni­cu oko zaštićene zone

 ??  ??
 ??  ?? Većina slučajeva se može povezati sa turistima
Većina slučajeva se može povezati sa turistima
 ??  ??
 ??  ?? put prolazi tik uz zidine manastira koji je izgrađen još u 14. veku
put prolazi tik uz zidine manastira koji je izgrađen još u 14. veku
 ??  ?? Sava Janjić, iguman manastira visoki Dečani
Sava Janjić, iguman manastira visoki Dečani

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia