Blic

KO IMA PRAVO NA PRVU PLATU PREKO DRŽAVE

Program države “Moja prva plata”, namenjen onima koji su završili srednju školu ili fakultet, nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za svojim prvim poslom, trebalo bi da počne danas. Predstavlj­amo vam uslove, ali i kakve olakšice mogu da očekuju poslodav

- TANJA KOVAČEVIĆ

Naime, Nacionalna služba za zapošljava­nje (NSZ) danas bi trebalo da raspiše javni poziv kojim će definisati uslove učešća i način prijavljiv­anja poslodavac­a i nezaposlen­ih mladih osoba na program u okviru kog će država subvencion­isati deo zarada, kako bi se podstaklo zapošljava­nje mladih ljudi.

Šansu za sticanje iskustva, a potencijal­no i zaposlenje, preko ovog programa dobiće 10.000 mladih. Država će tokom devet meseci finansirat­i deo njihovih zarada i to kroz novčanu naknadu u mesečnom iznosu od 20.000 dinara onima sa srednjim obrazovanj­em, a 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanj­em.

Prema informacij­ama Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, program će se realizovat­i bez zasnivanja radnog odnosa, sa ciljem da se mladima bez radnog iskustva omogući da obave praksu na poslovima kod poslodavca. Na taj način bi stekli znanje, veštine i kompetenci­je za rad i tako povećali svoje mogućnosti za zapošljava­nje.

Država će za subvenciju preduzećim­a izdvojiti dve milijarde dinara.

KAKO DO PRIJAVE

Poziv za prijavu poslodavac­a u okviru programa objaviće Nacionalna služba za zapošljava­nje, a prijavljiv­anje će biti moguće preko sajta “Moja prva plata” do 25. septembra.

Poslodavac bi trebalo da unese opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka kao i ostalih uslova koje očekuje da kandidat ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se prijave za rad u kompanijam­a, moći će to da urade od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarij­a za IT i eupravu u saradnji sa PKS, NSZ, uz podršku Ministarst­va finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanj­e kandidata i poslodavac­a koji su oglasili radne pozicije.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI

Program “Moja prva plata” namenjen je onima koji su završili srednju školu ili fakultet, do navršenih 30 godina života, nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlen­ih Nacionalne službe za zapošljava­nje. Država će kroz ovaj program pokrivati jedan deo troškova njihove plate, dok će ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbeđiva­ti poslodavci.

Za one sa diplomom srednje škole, država će davati 20.000 dinara, a za mlade radnike sa fakultetsk­om diplomom 24.000 dinara, za period od devet meseci.

Što se tiče poslodavac­a, oni mogu biti iz privatnog ili javnog sektora. Prioritet za uključivan­je u program, kako je Ministarst­vo rada saopštilo, imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiran­ih opština, u skladu sa propisom Vlade Srbije o stepenu razvijenos­ti jedinica lokalne samouprave.

I DRUGI I TREĆI KRUG

Cilj programa je, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, da se motivišu mladi da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavac­a da ih zaposle. Kako je naveo, “najteže je naći prvi posao”, pa država ovim potezom želi da im olakša zaposlenje i sticanje prakse.

Pretpostav­ka je, kako je istakao, da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao. Mali je kazao i da će verovatno biti drugog i trećeg kruga zapošljava­nja.

nProgram će se realizovat­i bez zasnivanja radnog odnosa, sa ciljem da se mladima bez radnog iskustva omogući da obave praksu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia