Blic

ZVEZDA NAPADA EVROPU BEZ KLASIČNOG ŠPICA

Trener crveno-belih na slatkom iskušenju pred utorak (21) i 1. kolo kvalifikac­ija za Ligu šampiona

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Očekuje se da će Dejan Stanković ponovo da igra sa Benom kao najisturen­ijim fudbalerom, iza kog su Spiridonov­ić, Katai i Kanga, koji je debitovao protiv Spartaka.

Tri gola po utakmici je dobar prosek sa kojim Crvena zvezda dočekuje sutrašnji start kvalifikac­ija za Ligu šampiona. Rival crvenobeli­h na “Marakani” (utorak, 21) je tim velikog imena, ali skromnog fudbalskog znanja. Evropa iz Gibraltara nema kvalitet ni potencijal da iznenadi srpskog prvaka, međutim, u Ljutice Bogdana niko ne želi da kaže da je posao završen.

Kao što je poznato, zbog pandemije korone sezone je skraćena tako da će se igrati samo jedan meč. Zato u Zvezdi na Evropu gledaju kao na dostojnog rivala bez obzira na pobedničko raspoložen­je u javnosti i među navijačima.

Treneru Dejanu Stankoviću će ovo da bude debi na evropskoj sceni i potpuno je razumljivo da ne želi da potceni goste iz Gibraltara. Zato se i očekuje da će u utorak uveče na teren da izvede najjači sastav.

Sigurno mesto u startnoj postavi ima El Fardu Ben koji je bio dvostruki strelac u pobedi nad Spartakom (3:2). Ben je tako stigao do 49 golova u Zvezdinom dresu.

- Uvek je dobro postići gol na meču pred neki evropski okršaj tako da se nadam da ću nastaviti u istom ritmu i da ću postizati golove kao i prošle sezone, a možda čak i više. Ova sezona je veoma bitna za nas jer je sve novo, trener tek kreće sa evropskim kvalifikac­ijama i želimo da mu pomognemo i da i ove sezone igramo grupnu fazu evropskog takmičenja. Pedeseti gol je zaista neverovatn­a brojka za mene, posebno u ovako velikom klubu. To znači da ću ući u istoriju tima i to će biti jako lepo za mene jer sam ovde gotovo tri godine i to je veliko dostignuće - poručio je Ben.

Crveno-beli nemaju dovoljno informacij­i o ekipi Evrope koja nije odigrala nijedan meč još od marta kada je sezone prekinuta zbog korone. Dobra stvar za trenera Stankovića je da ima dosta

Ne smeta mi, mogu da igram na više pozicija. Kao centarfor sam bliže golu i mogu lakše da se upišem u strelce. Takođe, manje trčim nego kad sam na krilu

kvalitetni­h igrača i može da kombinuje kao protiv Spartaka, kada je Ben igrao špica.

- Ne smeta mi, mogu da igram na više pozicija i na treneru je da odluči gde ću biti. Volim da igram napadača, jer tako dobijam više prilika da postignem gol. Takođe, kada sam špic, manje trčim nego na krilu - iskren je Ben.

Moguće je da Stanković izabere da protiv Evrope počne, takođe, samo sa Benom u napadu. Katai, Spiridonov­ić, Nikolić i Kanga su dovoljno opasni da sami reše meč prvog kola kvalifikac­ija za Ligu šampiona, tako da crvenobeli­ma nije potreban klasičan centarfor. Boaći i Pavkov su poluspremn­i i dugo su van takmičarsk­og ritma, dok je teško očekivati da počne mladi Krstović. Tomane je konačno dao gol protiv Spartaka, ali tek nakon što je ušao sa klupe. Portugalac nije uverljiv od početka sezone, tako da bi mu meč sa Evropom dobro došao da podigne samopouzda­nje.

Na “Marakani” kažu da više ne razmišljaj­u o dovođenju napadača jer ih ionako imaju dovoljno. Mada, grupna faza Lige šampiona je veliki izazov i možda ne bi bilo loše da se razmišlja o ulaganju na duže staze. Anderson Silva i Federiko Makeda se već duže dovode u vezu sa Crvenom zvezdom koju u drugom kolu, ako preskoči Evropu, očekuje dosta teži rival, Dinamo iz Tbilisija ili Tirana. Pri tome, crveno-beli će morati u goste u Gruziju ili Albaniju.

U svakom slučaju, sve će se brzo dešavati. Spartak je arhiviran, u utorak bi trebalo da bude i Evropa, a Zvezdu pred drugo kolo kvalifikac­ija očekuje i gostovanje Proleteru u 5. kolu Superlige. Biće dosta prostora da se igra i trener Stanković od svojih fudbalera očekuje da iskoriste prilike. Jer ko se sada bude nametnuo, može da računa na bolju poziciju u nastavku sezone.

 ??  ??
 ??  ?? ben je postigao dva gola protiv spartaka
ben je postigao dva gola protiv spartaka
 ??  ?? dolazak gelora kange je veliki plus sa crvenu zvezdu i trenera dejana stankovića
dolazak gelora kange je veliki plus sa crvenu zvezdu i trenera dejana stankovića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia