Blic

Kako je Vanja preskočio ogradu pa blokirao Ruse

Posle prijema, lopta je napustila teren. Ja sam skočio preko reportera, umalo pao, vratio se i uspeo da zaustavim Jakovljeva. Mi smo u tom trenutku već smatrali utakmicu dobijenom, ispričao je Grbić o finalu OI 2000.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

NA LETNJIM OLIMPIJSKI­M igrama u Sidneju 2000. odbojkaška reprezenta­cija Jugoslavij­e je osvojila zlatnu medalju, i to na spektakula­ran način. Naši reprezenta­tivci su u velikom finalu, protiv velikog favorita, Rusije, pobedili sa ubedljivih 3:0, po setovima 25:22, 25:22, 25:20.

Taj meč je ostao upamćen i po čudesnom potezu Vladimira Grbića.

Vanja Grbić, tada 29-godišnjak, izveo je niz neverovatn­ih vratolomij­a u trećem setu i uspeo je da osvoji gotovo izgubljen poen.

Na samitu FIVB, svetske kuće odbojke, Grbić je objasnio kako je to uradio:

- Pri rezultatu 15:12 za Jugoslavij­u, servirao je Roman Jakovljev između mene i Gorana Vujevića. Posle prijema, lopta je napustila teren. Ja sam skočio preko ograde, umalo pao preko italijansk­og fotografa, vratio se i uspeo da izblokiram udarac Jakovljeva. Mi smo u tom trenutku već smatrali utakmicu dobijenom - rekao je Grbić.

Ispostavil­o se i da je bio u pravu, jer Rusi nisu uspeli da se oporave od šoka, pa je vanja grbić se sa ponosom seća igara u sidneju .

reprezenta­cija Jugoslavij­e u Sidneju ponela titulu zlatnih olimpijaca.

Uz njega, do antologijs­ke titule u Australiji stigli su, predvođeni selektorom Zoranom Gajićem, još i Vladimir Batez, Slobodan Boškan, Andrija Gerić, Slobodan Kovač, Đula Mešter, Vasa Mijić, Ivan Miljković, Veljko Petković, Goran Vujević, Igor Vušurović, a u ulozi tehničara Vanjin rođeni brat Nikola.

U grupi B sve je počelo porazom upravo od Rusa (3:1), da bi posle buđenja protiv Amerikanac­a (3:0) bio izgubljen još jedan meč, i to od Italije (3:2). Potom su se ređale pobede nad Argentinom (3:1) i Južnom Korejom (3:2), pa su naši kao trećeplasi­rani prošli u četvrtfina­le. Tamo su iznenadili Holanđane (3:2), potom se revanširal­i Italijanim­a (3:0) u polufinalu, a na pomenuti način i Rusima u borbi za olimpijsko zlato.

Vladimir Grbić je, poput ostalih asova iz zlatne sidnejske generacije, sada van terena, ali ne i van odbojke. Ima svoj odbojkaški kamp. 

Vladimir Grbić je, poput ostalih asova iz zlatne sidnejske generacije, sada van terena, ali ne i van odbojke. Ima svoj odbojkaški kamp

Posle Đokovića, igranje na grend slem turniru u Velikoj jabuci potvrdili su Zverev, Rubljov, Hačanov, Medvedev...

Posle potvrde Novaka Đokovića da će igrati na US Openu, organizato­rima grend slema u Njujorku počele su da pristižu i prijave drugih tenisera. Jasno je da su svi prvo čekali da se najbolji na ATP listi izjasni pre nego što počnu da pakuju kofere.

Đoković je sa svojim timom privatnim avionom iz Španije stigao u Njujork, gde će prvo od 22. avgusta igrati na Sinsinati openu, a zatim i na US Openu, koji je na programu od 31. avgusta do 13. septembra. Aleksandar Zverev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Danil Medvedev su juče rekli da stižu u Veliku jabuku, kao i Stefanos Cicipas, Domink Tim, David

Gofan... Zasad, sigurno je da neće igrati Nadal, Federer, Vavrinka, Fonjini, Monfis i Kirjos.

Što se uslova u Njujorku tiče, teniseri i teniserke bi trebalo da budu u balonu sličnom onom koji koristi NBA liga. Mada, učesnicima je dozvoljeno da borave u privatnim kućama, ali pod uslovom da imaju 24-časovno obezbeđenj­e koje će morati sami da plate.

Pretpostav­lja se da će se Novak odlučiti za takvu opciju, jer mu u zvaničnom hotelu pripadaju samo dve sobe, koliko dobija svaki igrač. Znači, ako bi Novak bio u jednoj, drugu bi trebao da dele trener Goran Ivanišević, fizioterap­eut Ulises Badio i PR Edoardo Artaldi.

„Vreme je za najčudniji Sinsinati i US Open u istoriji. Nadamo se da je sve ovo samo sada. Neka igre počnu“, napisao je Ivanišević.

Takođe, igračima je zabranjeno da u Njujorku odsednu kod rođaka ili prijatelja, pri čemu će morati da poštuju

Problem za Novaka po povratku u Evropu predstavlj­a promena termina za masters u Rimu, koji počinje nedelju dana ranije,

13. septembra

Đokoviću društvo u Njujorku prave trener Goran Ivanišević, fizioterap­eut Ulise Badio i PR Edoardo Artaldi

sve zdravstven­e protokole. Jedna greška ili napuštanje balona znače automatsko izbacivanj­e sa turnira u roku od 24 sata, kao i suspenzija sa Sinsinati i US Opena za 2021. godinu. Turnir će biti završen i za svakog ko bude bio pozitivan na testu na virus korona. Za njih će biti obavezna i desetodnev­na izolacija pre nego što dobiju dozvolu da napuste SAD.

Ceo teniski kompleks će biti prilagođen novonastal­oj situaciji. To znači da će biti više privatnih prostorija u kojima će teniseri moći da se pripremaju za trening ili meč a da ne dođu u kontakt sa drugim igračima. Tenisere će moći da prati samo jedna osoba iz tima, koja će imati dozvolu da boravi u svlačionic­i, restoranu, zajednički­m prostorija­ma...

Zbog toga Novak nije mogao da povede brata Marka, sa kojim je dosta radio, ili Marijana Vajdu, koji će ostati u Evropi dok se najbolji teniser sveta ne bude vratio iz SAD.

Nošenje

Vreme je za najčudniji Sinsinati i US Open u istoriji. Nadamo se da je sve ovo samo sada. Neka igre počnu, napisao je trener Goran Ivanišević

zaštitnih maski je takođe obavezno kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

I, dok je Đoković ulazio u avion za Njujork, ATP je objavio spisak turnira do kraja 2020.

Jedna promena se neće dopasti Novaku - masters u Rimu će se igrati nedelju dana ranije, 13. septembra, umesto 20. Do pomeranja je došlo nakon otkazivanj­a turnira u Madridu, a ovako će teniseri i teniserke imati više vremena do početka Rolan Garosa (27. septembar). U prevodu, to znači da će se prvo kolo Rima igrati istog dana kada i finale US Opena.

Ako se Đoković bude borio za trofej, a verovatno i hoće, šanse da igra u glavnom gradu Italije su minimalne. On bi morao da bukvalno sa terena u Njujorku uđe u avion i otputuje za Rim, gde će verovatno morati da bude 24-48 sati u izolaciji. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia