Blic

Parče Neba

- PREDRAG VUJANAC novinar

Nasrtali su vatrenim oružjem, krampom nisu mogli da dobace, a ni dinamit nisu mogli da postave pod temelje. Visoki Dečani i dalje stoje na svom mestu, kao i prethodnih 685 godina.

Onda je, valjda neki lokalni faraon u opštini Dečani, isterao kamione i silu mehanizaci­je, da unutar zaštićene zone Visokih Dečana pravi put, ozbiljno ugrožavaju­ći njihovu statiku.

Onda je, pošto je ceo taj “posao” u suprotnost­i čak i sa svim kosovskim zakonima i propisima koje je donela Vlada u Prištini, Kfor izašao na mesta, rekao “gasi mešalicu, motaj kablove, parkiraj mašine” i Visoki Dečani i dalje stoje na svom mestu, kao i svih šest vekova iza nas.

Ovde nije reč samo o zadužbini jednog srpskog srednjovek­ovnog vladara. Ni o objektu Srpske pravoslavn­e crkve. Visoki Dečani su manastir koji je na listi svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska i predstavlj­aju kulturno blago svih građana. Bili oni Srbi, Albanci, Iliri ili Eskimi. Krstili se ili klanjali, ili nemali apsolutno nikakav odnos prema religiji. Parče Neba direktno na Zemlji, u koji je utkana čista, neiskvaren­a idealistič­ka ljubav, kao materijaln­i dokaz da su u ta vremena živeli bolji ljudi, nego što žive danas.

Mudri i blagi otac Sava (Janjić), koji kao da direktno iz tog vremena hodi među svojim nesrećnim savremenic­ima i od koga, da je bilo zrna pameti, obe strane su mogle naučiti da je suživot bez mržnje moguć, još jednom je upozorio na neodgovora­n odnos kosovskih institucij­a prema kulturnoj baštini koja je od neprocenji­ve vrednosti za sve, kao i na to da lokalne vlasti krše sopstvene zakone.

Ja bih pak podsetio na filmski uradak „Kako su Srbi ukrali albansku istoriju“u kojem „albanski Deretići“bezobrazno falsifikuj­u istoriju i srpsku kulturnu baštinu na Kosovu jednostavn­o prisvajaju. Naravno, u toj mitomaniji nisu zaobišli ni Visoke Dečane. Pa kad su već „vaši“, što onda hoćete da ih prekopate? Poštujte sopstvene zakone koji Visoke Dečane ne diraju. Ili, ako sebe već tražite u mitovima, recite da ste vandali koji su spalili Rim.

Visoki Dečani nisu samo zadužbina, objekat SPC. To je kulturno blago svih građana bili oni Srbi, Albanci, Iliri ili Eskimi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia