Blic

AKO SE JEDAN ĐAK ZARAZI, IDE KUĆI, OSTATAK RAZREDA NASTAVLJA RAD

Nastava u školama neće se prekidati ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu. U tom slučaju, ostatak razreda će biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad. Takođe, ako se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu,

- IVANA ANĐELKOVIĆ

đaci se od septembra vraćaju u školske klupe, uz poštovanje određenih mera, ali iz dodatnu opreznost koja obavezuje kako roditelje tako i prosvetne radnike da prate svoje učenike. Kako smatra epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović, ne treba se plašiti polaska u školu, jer se ta ista deca mesecima već druže i provode vreme zajedno, dok će u školama biti obavezno poštovati određene mere zaštite uz drugačiju organizaci­ju nastave. Profesor Tiodorović smatra da je potrebno decu edukovati, što će već biti pojašnjeno na prvom času, te da je i na roditeljim­a i na prosvetnim radnicima velika odgovornos­t.

- Prosvetni radnici sada imaju veoma važan zadatak i moram da priznam iz svog ugla, da im nije lako. Oni moraju da budu spremni da prihvate decu i da preuzmu odgovornos­t i ulogu u funkcionis­anju svega što sledi. U dogovoru sa školskim lekarima biće pojašnjeno kako da se ponašaju, kako da prepoznaju simptome, da im mere na ulasku školu telesnu temperatur­u. Nije to ništa teško niti komplikova­no, uz malo dobre volje i organizaci­je, sve će to proći u najboljem redu - objašnjava za „Blic“profesor Tiodorović.

Svaki učitelj ili nastavnik do sada je već upoznao svoje đake, tako će mu biti lakše da prati njegovo ponašanje i primeti mogući problem. Ukoliko se dogodi da u porodici deteta neko oboli od korone, taj učenik biće udaljen iz razreda dok se ne izleče ukućani i ne utvrdi da i ono nije zaraženo.

- Takođe, ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete. Ili ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a to sazna škola, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu s ostalom decom, dok se ne steknu uslovi. Ako se dogodi takav primer, celo odeljenje neće ići u

Epidemiolo­zi objašnjava­ju šta će se desiti ako se korona pojavi u školama

izolaciju, nego će se pratiti ta deca, obaviti testiranje i škola nastavlja dalje. Jer gde su nama sada deca? Druže se, provode vreme zajedno, nisu izolovana, pa zašto onda uz preporučen­e mere ne bi pohađala nastavu? Škola treba da im da uputstvo, već na prvom času moraju dobiti informacij­e o maskama, korišćenju, fizičkoj distanci, odstojanju, dezinfekci­ji i pranju ruku - kaže epidemiolo­g Tiodorović.

Zadatak svakog roditelja je da pošalje zdravo dete u školu, to znači da ono nema nikakve tegobe, ni temperatur­u, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi problem.

- Nije to ništa novo, tako se svako ponaša i kada je druga bolest u pitanju, a ne samo u doba epidemije.

Ukoliko se desi da neko dete u razredu ima koronu, ono će odmah biti poslato kući, dok će ostala deca biti testirana i praćena - kaže prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19.

Epidemiolo­g dr Predrag Kon izjavio je za TV Hepi da bi trebalo shvatiti da će virus svakako ući u škole, ali da se merama prevencije može sprečiti njegovo prenošenje i širenje unutar škole.

- Decu treba naučiti da moraju da nose masku. Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi, jer će biti na distanci od druge dece. Masku će ponovo morati da stave kada odlazi do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge. Ako skidaju maske, mora da se drži distanca, a to je teško obezbediti - objasnio je dr Kon. n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia