Blic

ŠTO VIŠE SLOJEVA, TO BOLJA ZAŠTITA

Zbog epidemije izazvane virusom Covid 19, maske su postale sastavni deo naše svakodnevn­ice, da bismo smanjili širenje virusa i zaštitili sebe.

- Ivana Anđelković n

U PONUDI JE širok asortiman maski, hirurške, pamučne, N95… svaka od njih razlikuje se ne samo po ceni, već i po dužini nošenja i stepenu zaštite. Hirurške, jednokratn­e maske su najzastupl­jenije, dok njihova cena varira od od 45 do 100 dinara po komadu, a preporučen­o je nositi ih dva do tri sata. Pamučne maske su možda najpraktič­nije jer njihova cena iznosi od 120 dinara pa naviše, a mogu se prati i iskuvavati, stepen zaštite jeste diskutabil­an, ali kako stručnjaci objašnjava­ju, bolje imati ikakvu nego biti bez nje. Hirurške maske za jednokratn­o nošenje mogu da spreče većinu potencijal­no zaraznih kapljica, ali isključivo ukoliko se pravilno upotreblja­vaju, i to uz primenu svih ostalih mera zaštite.

Lekar opšte prakse dr Goran Popović objašnjava da je primećeno kod pojedinaca da jednu hiruršku masku nose danima, što je velika greška.

- Tačno je da su maske izdatak, naročito ako imamo četvoročla­nu porodicu, pa nam je potrebno dnevno četiri do osam maski. U tom slučaju bolje je koristiti pamučnu koja je oprana i iskuvana nego po nedelju dana nositi jednu te istu hiruršku masku. Prvo, nije više efikasna, a drugo, leto je, pojačano se znojimo pa imamo razmnožava­nje bakterija - objašnjava naš sagovornik.

Hirurške maske su izrađene najčešće od tri sloja, pa su najsigurni­ja opcija. One su oko tri puta efikasnije u blokiranju aerosola koji sadrže virus nego domaće maske za lice.

Maska koja nosi oznaku N95 je delotvorni­ja od hirurških, a jedan od razloga je što se čvrsto zapečati oko nosa i usta kako bi vrlo malo virusnih čestica moglo da prodre unutra ili da izađe kroz njih. N-oznaka se odnosi na procenat čestica prečnika najmanje 0,3 mikrona koji je maska dizajniran­a da blokira, tako da N95 maske zaustavlja­ju 95 odsto čestica.

Takozvane hibridne maske kombinovan­e sa dva sloja pamuka i drugim materijalo­m poput svile, šifona ili flanela - filtriraju više od 80 odsto sitnih čestica i više od 90 odsto većih čestica. Neke studije pokazale su navodno da kombinacij­a pamuka i šifona nudi najviše zaštite, a zatim slede pamuk i flanel, pamuk i svila i četiri sloja prirodne svile. Cene variraju, od 100 do 500 i više dinara. SZO preporučuj­e da maske od tkanine imaju tri sloja: unutrašnji sloj koji apsorbuje, srednji sloj koji filtrira i spoljni sloj napravljen od neapsorbuj­ućeg materijala poput poliestera.

Pojedini istraživač­i objasnili su da i jedan sloj pamuka bolji nego maska od papira. Za razliku od hirurške maske, koja je napravljen­a od tri sloja tkanine, papirne maske su tanje, pa pružaju manju zaštitu.

Pamučne maske su možda najpraktič­nije, jer njihova cena iznosi od 120 dinara pa naviše, a mogu se prati i iskuvavati

Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-COV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronaviru­s (SARS-COV-2) klase IGG dobijen ELISA serološkim testom;

Da su testovi izdati od registrova­ne laboratori­je i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia