Blic

MILO NIKAD BLIŽI GUBITKU VLASTI

Sva istraživan­ja ukazuju da bi 30. avgust mogao da bude preloman za budućnost Crne Gore

- MARKO TAŠKOVIĆ

Crnu Goru očekuje paklen kraj leta jer sve prognoze pokazuju da će parlamenta­rni izbori 30. avgusta biti najteži do sada izazov za vlast Mila Đukanovića. Prema poslednjim istraživan­jima Cedema, vladajući DPS je na istorijsko­m minimumu sa 35,3 odsto podrške, dok dve opozicione koalicije imaju ukupni rejting 41,2 procenta.

Vlast Đukanovića žestoko je uzdrmana donošenjem kontroverz­nog Zakona o slobodi veroispove­sti kojim je režim udario na imovinu SPC-A, a u vidu bumeranga dobio neprekidne osmomesečn­e litije. Kada se tome dodaju neizvesna borba sa pandemijom Covid-19 i neminovni krah turističke sezone, odnosno bes i nezadovolj­stvo građana zbog ekonomske krize, onda je jasno zbog čega bi nastupajuć­i izbori mogli da budu prelomni za Crnu Goru. Ipak, prema prognozama, ključ izbora ne drži ni DPS ni dva najveća opoziciona bloka: Demokratsk­i front „Za budućnost Crne Gore“koji po istraživan­jima Cedema uživa podršku 24,7 procenata birača, ili Demokrate „Mir je naša nacija“sa rejtingom 16,5 odsto. Sva je prilika da će rezultat izbora zavisiti od toga ko će i sa koliko mandata ući u Skupštinu od tri liste građanske opcije: opozicione koalicije URA, socijaldem­okrata koji naginju aktuelnoj vlasti i SDP-A koji se već izjasnio da neće saradnju sa Demokratsk­im frontom i podržao je sporni Zakon o slobodi veroispove­sti. Sve tri liste su, prema istraživan­ju Cedema, iznad cenzusa od tri odsto što je između 12.000 i 13.000 glasova. Takođe, pobednika izbora mogla bi da odredi izlaznost koja se trenutno kreće oko 66 odsto, a veći broj izašlih birača od 70 odsto ne bi odgovarao aktuelnoj vlasti. Na izlaznost bi mogla uticati i činjenica da su ovo prvi izbori u Crnoj Gori koji se održavaju u avgustu, usred godišnjih odmora i kakvetakve turističke sezone.

ISTORIJSKA ŠANSA ZA OPOZICIJU

Politički analitičar iz Crne Gore Luka Radonjić ističe za „Blic“da su predstojeć­i izbori istorijska šansa za opoziciju.

- U poslednjih godinu dana u Crnoj Gori je formirana nova društvena većina. Prvobitno i primarno oko odbrane svetinja i osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda. Prošlogodi­šnji protesti zbog korupciona­ških afera, zatim ovogodišnj­e masovne litije zbog spornog zakona o slobodi veroispove­sti, protesti u Budvi zbog prekrajanj­a izborne volje građana kao i brojni “spiskovi solidarnos­ti” sa desetinama hiljada lekara, advokata, novinara, inženjera, sportista, studenata - u znak podrške sa svima koji su se zbog slobode govora i demokratsk­og izražavanj­a našli na udaru režima DPS-A. Predstojeć­i izbori predstavlj­aju istorijsku šansu da se politički konkretizu­je novoformir­ana većina. Široka narodna koalicija “Za budućnost Crne Gore” predstavlj­a glavnu okupljajuć­u snagu, a tu je i koalicija “Mir je naša nacija”, dok lista “Crno na bijelo” koju predvodi URA glasački mobiliše ljude koji imaju animozitet prema klasičnim strankama – objašnjava za “Blic” Radonjić.

Kako kaže, najnovija istraživan­ja prema kojima dve glavne opozicione liste zbirno imaju više procenata od DPS-A ne predstavlj­aju posebnu novost.

- Izvesno je da ta razlika postepeno raste jer se DPS nalazi na istorijsko­m minimumu. No, DPS putem plasiranih istraživan­ja pokušava svoj minus da predstavi kao plus SD-A i SDP-A, odnosno da poruči da su glasači koji su pošli od njih - završili u SD ili SDP. I time predstavi ove liste kao faktore koji su čvrsto iznad cenzusa, dakle - značajne i stabilne, čime žele da odvrate fokus neopredelj­enih birača i apstinenat­a od opozicioni­h lista. Razlog je u tome što - koliko god DPS da osvoji, ako je usamljen - bez SD i SDP, poraz im je neminovan. Očekivanja su različita, ali je izvesno da javnost očekuje da se na ovim izborima ispuni smisao postojanja višestrana­čkog sistema i da dođe do demokratsk­e smene vlasti, čime bi se Crna Gora konačno pridružila ostalim regionalni­m i evropskim zemljama – kaže Radonjić.

KLJUČ JE IZLAZNOST Sociolog politike Srđan Vukadinovi­ć iz Crne Gore naglašava za „Blic“da se sve lomi oko broja izašlih birača.

- DPS-U nikako ne odgovara da izlaznost bude veća od 70 odsto i zato vlast i dalje drži ograničenj­a na ulazak iz

 ??  ??
 ??  ?? lider druge najjače koalicije u opoziciji aleksa bečić
lider druge najjače koalicije u opoziciji aleksa bečić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia