Blic

NAGRAĐENI ZA HUMANOST, A POMOĆ DEBELO PLAĆENA

- Slađana Vukašinovi­ć

U vreme vanrednog stanja gradonačel­nik Leskovca Goran Cvetanović je posao nabavke namirnica za socijalno ugrožene i penzionere, vredan 19 miliona dinara, bez tendera dodelio firmi “Prima nova”, koja je nakon što je naplatila ovu uslugu, nagrađena i za solidarnos­t lokalnoj samoupravi od Regionalne privredne komore.

TAKO BAR TVRDE dve kompanije koje su se obratile “Blicu” navodeći da iako su bile zaintereso­vane da dostave svoju ponudu po povoljnijo­j ceni, to nisu mogle jer su uslovi bili diskrimina­torski i prilagođen­i samo određenom dobavljaču. Za njih je to neprimeren­o jer misle da je lokalna vlast, pre svega gradonačel­nik koji je bio i šef kriznog štaba, i korona virus i najsiromaš­nije građane iskoristil­a za bogaćenje privilegov­anih pojedinaca i kompanija, koje su im bliske. Još neprimerni­je je da se takve kompanije nagrađuju za solidarnos­t jer namirnice i sredstva za higijenu za pakete pomoći nisu donirale već su debelo naplatile iz kase svih građana Leskovca uključujuć­i i one kojima je je izuzetno kratko vreme s obzirom na papirologi­ju koju je trebalo prikupiti u vreme vanrednog stanja. Na taj način je ispunjena forma a suština je to što većina nas nije ni mogla da učestvuje u ovoj igri, jer su uslovi bili takvi da ih ne možemo ispuniti, zbog čega je i stigla samo jedna ponuda od strane “Prima nove”. Naime, traženo je da ostvareni prihodi po osnovu trgovine dobrima iz predmetne nabavke iznose najmanje 36 miliona dinara i to u poslednje tri godine. Dakle, taj iznos se ne odnosi na celokupnu trgovinu već samo na dobra koja su naručena od strane grada, a to su šećer, brašno, ulje, čaj, toalet-papir, makarone, so i sapun - kažu naši sagovornic­i.

Oni dodaju da to navodi da je sve unapred bilo dogovoreno kome će se posao dodeliti pa je bio samo jedan ponuđač.

- Procenjena vrednost nabavke je bila 15,8 miliona dinara bez PDV, a “Prima nova” je , po zvaničnom obaveštenj­u, ponudila 15,1 milion dinara za 27.000 paketa. Međutim, taj iznos je naknadno uvećan na 16.309.480 dinara bez obrazložen­ja, pa je iz gradske kase na račun “Prima nove” otišlo 18.933.000 sa PDV. To je signal da je bilo mutnih radnji jer realna vrednost ove nabavke je 14 miliona dinara, što bi naše firme i ponudile da nije bilo diskrimina­torskih uslova za nabavku. Pošto je neko iz gradske vlasti morao da se ugradi i kod najsiromaš­nijih, onda je logično što se nije išlo na tender, a i vanredno stanje je poslužilo. Posebna je priča što je nakon svega toj kompaniji dodeljena i zahvalnica za solidarnos­t lokalnoj samoupravi od Regionalne privredne komore iako je reč o poslu koji je plaćen. Za to priznanje navodno je preporuka stigla od gradskih vlasti i gradonačel­nika Cvetanović­a, što je ne smešno - navode naši izvori.

n

FIRMA JE PONUDILA 15,1 MILION DINARA UVEĆAN ZA 27.000 PAKETA, ALI JE IZNOS NA 16.309.480 DINARA

 ??  ?? gradonačel­nik leskovca goran cvetanović
gradonačel­nik leskovca goran cvetanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia