Blic

UZ OBA ZASTOJA VIŠA RATA I ZA 700 DINARA

- S. LAKIĆ, M. ANDREJIĆ

Svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratoriju­m na otplatu kredita moraće da se pomire s činjenicom da će im novi mesečni ceh biti veći i za hiljadu dinara nego pre marta, kada je na snagu stupila mogućnost stopiranja otplate zajmova.

Prvi moratoriju­m trajao je tri meseca, drugi dodatna dva i sigurno su velika olakšica mnogim građanima. Međutim, ono što treba znati jeste da će za ukupno pet meseci stopiranja rata, novo opterećenj­e po jednom kreditu biti veće i do nekoliko stotina dinara mesečno.

Oni koji imaju dva kredita, a u Srbiji je veoma često da uz stambeni zajam u porodici postoji i bar jedan keš kredit, imaće još veći ceh. To je rezultat proste računice, a uzimajući u obzir da banke i tokom moratoriju­ma obračunava­ju redovnu kamatu i da je zatim pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuj­u na preostale rate.

Praktično, ako za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra, i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak (zbog drugog moratoriju­ma) biće veći za 2,5 evra ili za oko 300 dinara.

Ako ste prethodno već iskoristil­i tromesečni moratoriju­m, koji vam je ratu povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali pre korone uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivat­i ukupno pet meseci duže.

Takođe, ako uz stambeni kredit imate i keš kredit očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara - ukupno dakle 1.200 dinara više.

Na primer, za kredit od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) posle dva meseca novog moratoriju­ma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara. Uz prethodni moratoriju­m i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci, po osnovu ovog keš kredita, mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Oni koji su izabrali zastoj u otplati imaju tri opcije nakon oktobra. Prva opcija je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremenski period kredita produži za 60 dana.

Druga opcija je da građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit. I treća opcija jeda se plati sve odjednom.

Ako uz stambeni kredit imate i keš kredit, očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara - ukupno dakle 1.200 dinara više.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia