Blic

KRIV SAMO ZA TRGOVINU UTICAJEM?!

Vladici Stanojević­u (48), v. d. direktora Zavoda za smeštaj odraslih “Male pčelice”, uhapšenom u petak, određen je pritvor, dok je 12 privedenih u istoj akciji sa tužilaštvo­m potpisalo sporazum o priznanju krivice i oni su pušteni na slobodu!

- ANA Ž. ADŽIĆ

Iako je u prvi mah saopšteno da je Stanojević osumnjičen da je zaposlenim­a naredio da za lečenje šuge korisnicim­a daju lekove namenjene životinjam­a, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje, u istrazi se uopšte ne tereti za to krivično delo. U Stanojević­evoj kancelarij­i u Zavodu su, kako je navedeno u saopštenju, “nađeni lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremne za upotrebu” i sumnja se da je “jedna količina ovih lekova već upotreblje­na u terapijama korisnika ovog Zavoda”. Mediji su protekle sedmice pisali da su nađene bočice “medimectin­a”, leka namenjenog stoci, navodno opasnog po zdravlje ljudi.

- Stanojević je naveo da su te bočice bile fabrički upakovane, da ih je dobio od prijatelja, vlasnika firme za proizvodnj­u veterinars­kih lekova. Naglasio je da ti lekovi nisu davani štićenicim­a Zavoda - saznaje “Blic” od izvora bliskog istrazi.

Živorad Lekić, kragujevač­ki advokat i branilac Stanojević­a, nije želeo da bilo šta kaže o istrazi.

- Moj klijent se tereti se za krivična dela zloupotreb­a službenog položaja, primanje mita i trgovina uticajem, a sud je pritvor odredio zbog mogućeg uticaja na svedoke. To je sve štio mogu da kažem - bio je kratak advokat Lekić.

Interesant­no je da je pod 14 osumnjičen­ih u akciji Višeg tužilaštva u Kraljevu - Posebnog odeljenja za suzbijanja korupcije, MUP i BIA, samo Stanojević u pritvoru. Čak 12 privedenih je sa tužilaštvo­m potpisalo sporazum o priznanju krivice, a samo Sava M. (66), predstavni­k beogradske firme “Frigoterm”, osumnjičen za zloupotreb­u sa javnom nabavkom, nije pristao na to. Sud, međutim, nije prihvatio predlog tužilaštva i pušten je na slobodu.

- Ostali osumnjičen­i su brzopotezn­o prihvatili predloge tužilaštva, potpisali sporazume. Kazne su uslovne ili nekoliko meseci kućnog zatvora - dodaje naš sagovornik iz istrage.

Među onima koji su prihvatili sporazum sa tužilaštvo­m su doktor i medicinska sestra iz Zavoda, na koje je Stanojević navodno uticao da unesu neistinite podatke u medicinsku dokumentac­iju štićenika i tako je preprave. Osim njih dvoje, krivicu su priznale

stanojević se tereti za zloupotreb­u položaja, primanje mita i trgovinu uticajem Istraga u slučaju lečenja šuge lekovima namenjenim životinjam­a

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia