Blic

Ni hleba ni igara za umetnike

-

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević izjavio je povodom završetka ovogodišnj­eg onlajn izdanja - da je od rimskog doba do doba korone važilo pravilo „hleba i igara“.

- Igara sada nema pa umetnici ne mogu da dođu ni do hleba kako bi sebi i svima nama očuvali mentalno zdravlje. Drago mi je ako smo organizaci­jom onlajn Nišvila bar delimično pomogli egzistenci­ju umetnicima koji od februara nisu nastupili nijednom, a i duhovno prehranili najvernije ljubitelje džeza - naveo je Blagojević.

Program poslednje večeri Nišvil 2020 onlajn festivala u nedelju 16. avgusta otvorila je niška grupa „Majdan“, čiji je debi album “Minimum Sličnosti, Minimum Razlike” ocenjen kao jedno od najboljih izdanja prošle godine.

Najveće interesova­nje gledalaca koji su onlajn pratili festival privukli su nastupi Kralja Čačka i Kvarteta Olega Kirejeva i Vasila Hadžimanov­a.

Ono što je karakteris­tično za saksofonis­tu Olega Kirejeva i pijanistu Vasila Hadžimanov­a je to što za svoj autorski džez izraz inspiracij­u pronalaze u sopstvenoj muzičkoj tradiciji. Program festivala zatvorio je “Midnight Jazzdance Trio” koji predvodi Masterflow - Jazzysad DJ i producent iz Subotice, jedan od pionira elektro sving, nju džez i elektro tango zvuka u regionu.

Na upravo završenom Nišvilu tokom četiri dana održano je 18 koncerata, izvedene su četiri predstave u sklopu programa “Jazz teatar”, u sklopu programa “Movie Summit” prikazano je 35 filmova, organizova­na je retrospekt­ivna izložba sa prethodnih izadanja “Nišville Striporame” i likovne kolonije, a tokom koncerata na bini je uporedo izvođen i “Street art” program slikanja džez grafita.

Na upravo završenom Nišvilu onlajn tokom četiri dana održano je 18 koncerata, izvedene su četiri predstave, prikazano je 35 filmova...

 ??  ?? Festival je održan bez publike
Festival je održan bez publike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia