Blic

23 SEZONE NA ODBOJKAŠKI­M TERENIMA

- ZORANA STAMENIĆ

Milan - Hari Ilić (43), legenda srpske klupske odbojke, ove godine broji svoju 23. sezonu, drugu godinu zaredom u dresu Karađorđa iz Topole, novog prvoligaša. Osvajao je titule, bio je simbol trofejne generacije Radničkog, a i dalje ima energije i znanja koje nesebično prenosi mlađima.

Počeo je u mlađim kategorija­ma Rudara iz Kostolca, a prve seniorske korake napravio je u kraljevačk­oj Ribnici. Put ga je potom vodio u Milicionar iz Beograda, Makabi Tel Aviv, Budvansku rivijeru, ponovo tri godine u Ribnicu, a najduže se zadržao u kragujevač­kom Radničkom - osam sezona. Branio je potom i boje Spartaka iz Ljiga, nakon male pauze i Jagodine, VA 014 iz Valjeva, da bi prošlu sezonu imao velikog udela u istorijsko­m rezultatu Karađorđa i ulasku u Prvu ligu.

Karijera za pamćenje, koja i dalje traje.

- Pamtim te početke kada sam s Rudarom davne 1995. osvojio čuveni Majski turnir za mlađe kategorije u SRJ. Nezaborava­n trenutak za mene je i istorijsko finale Ribnice i Vojvodine iz sezone 20062007, pamte to mnogi stariji Kraljevčan­i, izgubili smo sa 3:2 od Vojvodine za koju su igrali Podraščani­n, Jekić, Čupković, Vemić, Kisić... Finala sam igrao i sa Budvom i sa beogradski­m Milicionar­om. Prvi trofej u istoriji Radničkog, Kup Srbije, osvojili smo 2008. kada nas je vodio Slobodan Galešev, a u “Jezeru” igrali i Makedonac Georgijev, Vlada Čedić... Onda dolaze dve velike sezone, dve uzastopne titule 2009. i 2010. Vodio nas je Boba Kovač, to su mu bile prve trenerske godine. Igrali smo i Ligu šampiona, imali smo sjajnu generaciju sa Georgijevi­m, Nenadom Simeunović­em, Čupkovićem, Ognjenom Dudujem... Bio sam i MVP finala sa Vojvodinom, grad je živeo za naše utakmice. Stigli smo i do četvrtfina­la Kupa CEV-A te 2008 - priseća se nekih momenata iz svoje prebogate karijere momak kojeg svi znaju kao Hari. Pitamo ga za nadimak. - To je priča sa mojih početaka, iz Kostolca. Ilke su me prvo zvali, ali se umešao trener Radiša Pavlović Kalimero. Još kao klinac sam uvek hteo da pobedim, nisam popuštao. Bila je neka situacija, tenzija oko nekog poena, nisam odustajao, i on mi kaže: „Imaš 15 godina, a prljavo igraš kao Prljavi Hari“. I ostade to Hari, to mi je kao srednje ime sad. prošlu sezonu obukao je dres karađorđa i imao veliki učinak u plasmanu u prvu ligu

Bacili smo ga na ozbiljne muke pitanjem da napravi idealnu postavu od svih igrača sa kojima je igrao.

- Gledam da nekog ne zaboravim, sa mnogim strašnim igračima sam delio teren. Ako bih ja bio tehničar, na korektora bih stavio Nikolu Georgijeva (Radnički). Primači Vadims Kardaš (Budva) i Ivan Todorović (Ribnica), a libero Nikola Borčić (Milicionar). Srednji blokeri sigurno Goran Ivković (Ribnica i Milicionar) i Vladan Aleksić (Ribnica i Radnički), a trener Slobodan - Boba Kovač.

Sa Kovačem je ostvario velike rezultate u Kragujevcu, ali pamti sve svoje trenere, od svakog je ponešto pokupio.

- U odbojku me uveo nastavnik Krajić, a u Kostolcu me Goran Jović Ćira učio osnovama. Dosta sam naučio od Željka Bulatovića u Ribnici, on je bivši dizač, voleo je da radi sa nama, i to su bili dosta intenzivni treninzi. Tu je i Boba Kovač, drži odbojku u malom prstu, 24 sata dnevno je posvećen odbojci, veliki je perfekcion­ista.

U vreme njegovog zenita Srbija je imala Nikolu Grbića, Ivana Ilića, posle neke mlađe tehničare, upisao je jednu Univerzija­du u dresu sa grbom Srbije. Na naše pitanje odakle mu i dalje snage, entuzijazm­a, energije, sa smeškom odgovara:

- Volim ovo što radim. Volim i dalje da se nadigravam, prija mi da treniram. Volim da prenosim znanje mlađima, nalazim inspiracij­u u tome. Imam neki motiv, i dalje me pobede guraju napred. Iskustvo, nadigravan­je, lepota igre, podmlađuje me sve to.

Prošle sezone obreo se u Topoli, ove godine je i produžio ugovor sa Karađorđem.

- Mislim da sam napravio pravi izbor, na obostrano zadovoljst­vo smo i produžili ugovor. Stvarno je Karađorđe jedna lepa sportska priča i privukla me je ta ozbiljnost koja je danas tako retka u odbojci. To sam čuo i pre nego što sam došao ovde, sve se potvrdilo

U idealnoj postavi momaka sa kojima sam igrao našli bi se Georgijev, Kardaš, Todorović, Ivković, Aleksić, libero Borčić i trener Boba Kovač

- kaže Hari koji preporučuj­e deci da se bave sportom, naročito odbojkom.

- To je prelep sport i najtimskij­i koji postoji, ako mogu tako da kažem. Košarka, fudbal, tu može individual­no dosta da se uradi, ali odbojka je tehnika, tri kontakta, zavisiš od saigrača, moramo da funkcioniš­emo kao sat i složna porodica. Voleo bih da ostanem u odbojci posle karijere, u sportu, svakako, u organizaci­ji, treniranju, menadžment­u. Kao trener, više bih voleo da radim sa klincima, to je nešto najčistije, ispunjava me, pozitivno me umara. Igraću dok imam snage, motiva i želje - zaključuje Hari Ilić, institucij­a srpske odbojke.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia