Blic

Mlad samo da glasa

- DANIJELA LUKOVIĆ novinarka

Mladi da glasaju sa 16 godina? Zašto da ne? Prilično neprimetno je u našoj zemlji prošla incijativa Zelene stranke o spuštanju starosne granice za glasanje sa 18 na 16 godina, a koju je prošlog decembra predložila u Skupštini Srbije. Da nisu jedini kojima je tako nešto palo na pamet pokazao je nedavni predlog tri partije u Nemačkoj (SPD, Zeleni i Levica), za izbore za tamošnji Bundestag.

Kada u Srbiji napunite 16 godina to znači da morate da izvadite ličnu kartu, ali i da možete da se venčate, doduše uz dozvolu roditelja (nikako ne preporučuj­em). Sa 15 stičete pravo da zasnujete radni odnos, i sva ta prava koja su mladima data otvaraju vrata i za pravo glasa. Time bi krojili budućnost, koja se najviše njih tiče. Najnovija istraživan­ja pokazuju da kod mladih pada interesova­nje za politiku, da su okrenuti privatnom životu i intimnim problemima. Možda bi ih pravo glasa pokrenulo, možda bi bili orniji da znaju da se i njihov glas broji. Sasvim sigurno bi politička scena dobila neka nova lica, ali i sveže ideje, a možda bi se aktuelne političke stranke prenule i potrudile se da osmisle program posvećen baš njihovim potrebama. Trenutno se tridesetak zemalja odvažilo na ovaj korak. Prva je to uradila Nikaragva, poslednja i jedina u Evropi Austrija. I baš u toj Austriji su se za parlamenta­rne izbore 2008. godine uskomešali političari - desničarsk­i populista Štrahe, a nedavni vinovnik afere Ibica, u diskoteci “Nachtschic­ht“glumio je repera buntovnika, socijaldem­okratski kandidati mogli su se iznajmiti kao gosti iznenađenj­a na privatnoj žurki. Zeleni su čak organizova­li svojevrsne “Speed Dating” akcije, pri kojima su mladi mogli da postavljaj­u političari­ma svakakva pitanja. I sve to zarad tri odsto glasača ispod 18 godina, koliko ih je tad bilo u Asutriji. Ko zna, možda i kod nas političari tada prihvate izazov i osmisle slične akcije?

Na kraju krajeva, “iz čega si nastao zavisi od genetike, u šta ćeš se pretvoriti - od politike”, govorio je poljski pisac Stanisław Jerzy Lec. Zato - mladi da glasaju sa 16 godina? Zašto da ne?!

Kada u Srbiji napunite 16 godina morate da izvadite ličnu kartu, možete da se venčate, stičete pravo da zasnujete radni odnos, ali i dalje nemate pravo glasa

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia