Blic

LEČIĆ: JA SAM JEDINI KANDIDAT ZA PREDSEDNIK­A DS

- MARKO TAŠKOVIĆ

Nakon dve sednice Glavnog odbora, Demokratsk­a stranka bi mogla da ima i dva predsednik­a pošto je deo stranke za 26. septembar zakazao predsednič­ke izbore na kojima će jedini kandidat biti glumac Branislav Lečić. S druge strane, aktuelni predsednik Zoran Lutovac i njegova struja ne priznaju te izbore.

DS je 28. juna imao istovremen­o sednice Glavnog odbora u Beogradu i Šapcu kada je Lutovac pokrenuo postupak za isključenj­e iz stranke Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavlje­vića, Branislava Lečića i Gorana Jaića. Raskol u stranci bi mogao da kulminira tri meseca kasnije kada bi krilo DS-A koje je organizova­lo sednicu Glavnog odbora u prestonici trebalo da izglasa Lečića za predsednik­a stranke. Kandidati za potpredsed­nike stranke bi trebalo da budu Dragoslav Šumarac, Vojislav Janković, general Petar Radojičić i Jovana Jovanović.

Lečić je za “Blic” objasnio zbog čega je prihvatio da bude kandidat za predsednik­a DS-A.

- Apsolutno je jasno da su reforme u Srbiji stale, da zemlja stoji, ne radi i da nazadujemo. I to se vidi. Imamo na delu retro vlast, kič kulturu, društvo u kojem je ukinut dijalog i uspostavlj­en neprofesio­nalan odnos prema budućnosti. U stranci se oseća ponovo jaka veza sa osnivačkim nalogom DS-A, a to je preuzimanj­e odgovornos­ti za projekciju budućnosti Srbije – ističe Lečić.

Kako kaže, predsednič­ki izbori su zakazani u skladu sa statutom stranke.

- Organizaci­oni odbor formiran na Glavnom odboru u “Madlenijan­umu” proglasio je izbore za rukovodstv­o DS-A koji uvek slede posle parlamenta­rnih izbora po statutu stranke. Na čelu tog odbora je Vida Ognjenović. Većina sa liste od 140 članova Glavnog odbora, potpisnika liste za inicijativ­u održavanja izborne skupštine, podržala me je kao kandidata za predsednik­a. Lično sam hteo da to bude Vida Ognjenović, ali je i ona smatrala da to treba u ovom političkom trenutku da budem ja. Rok za kandidatur­u je istekao tako da sam ja jedini predsednič­ki kandidat. Lutovac je imao šansu da se kandiduje i pruženu našu ruku da bude naš ujedinitel­j, ali to nije učinio. Nije čak ni platio članarinu, što je dokaz da u potpunosti ignoriše stranku i ne interesuje ga njena budućnost - naglašava Lečić.

Politikolo­g Cvijetin Milivojevi­ć apostrofir­a za “Blic” da je DS jedina stranka u Srbiji koja je u prethodnih 30 godina održala kontinuite­t sa strankom osnovanom pre 101 godinu u Sarajevu.

- To je, takođe, jedina stranka u Srbiji koja je otvorila sebe za kakvu-takvu demokratij­u. Zato je kroz svoju istoriju na izborima za predsednik­a stranke uvek imala dva ili više kandidata. To je tradicija koju DS neguje u Srbiji i takvi izbori u stranci su bili za ponos pošto je svako ko je platio članarinu u stranci imao pravo glasa. Zato

se nadam da će i ovi izbori, ako ih bude, biti takvi – podvlači Milivojevi­ć.

Ko god bude predsednik DS-A, neće biti u izglednoj situaciji, smatra naš sagovornik.

- DS je u ogromnim finansijsk­im problemima i bolje bi bilo da se svi u toj stranci bave temom kako da je očuvaju nego ko će biti prvi u stranci koja je na poslednjim beogradski­m izborima osvojila dvatri odsto glasova – ističe Milivojevi­ć.

Kako kaže, Lečić je na čudan način ušao u politiku.

- On je bio konferensi­je

studentski­h protesta 1991. godine, na žurkama kod Terazijske česme i od tad je nekoliko puta ulazio i izlazio iz politike i menjao stranke. Jedno vreme je bio i predsednik Demohrišća­nske stranke Vladana Batića. S druge strane, Lutovac mi ne deluje kao čovek koji se pošto-poto bori za svoju poziciju. Da je takav, to bi radio ranije, a ne sada sa 56 godina – ocenjuje Milivojevi­ć.

Doktor političkih nauka Dušan Spasojević naglašava za “Blic” da sve što se događa u DS-U stvara konfuziju.

- Problem za Lutovca je taj što su nezadovolj­ni u stranci svakako poznatiji u javnosti od onih koji ga podržavaju. Čudno je i da se toliko žuri sa predsednič­kim izborima i praktično stvaranjem paralelne organizaci­je u stranci. Mogli su i jedni i drugi da, nakon zemunskog neuspeha, pokušaju još jednom da se nađu na sednici Glavnog odbora ili na izbornoj skupštini i usaglase koliko-toliko stavove – kaže Spasojević.

Lutovac je imao šansu da se kandiduje i pruženu našu ruku da bude ujedinitel­j, ali to nije učinio. Nije čak ni platio članarinu, što je dokaz da u potpunosti ignoriše stranku, kaže Lečić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia