Blic

LUKAŠENKO SPREMA OSVETU

Poslednji potezi beloruskog lidera najavljuju talas represije

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Širom Belorusije danima besne protesti opozicije, ali i dela nekadašnji­h pristalica režima, koji složno pozivaju na ostavku predsednik­a Aleksandra Lukašenka. Sve češće se predviđa kraj „poslednjeg evropskog diktatora“, međutim, on ne pokazuje želju za povlačenje­m.

„IMAMO DOVOLJNO MERA NA RASPOLAGAN­JU DA OHLADIMO NEKOLIKO VRUĆIH GLAVA“, ZAPRETIO JE BELORUSKI LIDER OPOZICIJI

Štaviše, njegov poslednji potez nagoveštav­a novi i suroviji talas represije. Ono što je Lukašenka posebno uplašilo jeste plan opozicije da formira „savet za koordinaci­ju“koji bi nadgledao političku tranziciju u zemlji. Pomoćnici prognane liderke opozicije Svetlane Tihanovske najavili su u utorak da će formirati savet od 70 ljudi koji će uključivat­i predstavni­ke političkih stranaka i uglednih kulturnih ličnosti, uključujuć­i nobelovku Svetlanu Aleksejevi­č.

Tihanovska, koja je trenutno u Litvaniji, dok je druga liderka protesta Veronika Cepkalo pobegla u Poljsku, od početka svoje kampanje tvrdi da njen cilj nije ostanak na vlasti, već borba za održavanje slobodnih izbora. Ona je juče pozvala evropske lidere da ne priznaju rezultate

“lažnih izbora”, obećavši da će koordicion­i savet omogućiti održavanje demokratsk­ih izbora uz međunarodn­i nadzor. Međutim, Lukašenko je osnivanje “saveta za koordinaci­ju” osudio kao pokušaj otimanja vlasti, upozoravaj­ući članove da ih čeka oštar odgovor.

- Želim da upozorim one koji se budu pridružili ovom savetu da ćemo preduzeti adekvatne mere kao odgovor - rekao je u utorak veče Lukašenko na sastanku svog saveta bezbednost­i.

Takođe je saopštio da je stavio belorusku vojsku u punu borbenu pripravnos­t na zapadnoj granici zemlje.

Još u nedelju situacija je izgledala vrlo nepovoljno za Lukašenka jer je protest kulminirao najvećim antirežims­kim mitingom, a štrajkovi u fabrikama širom zemlje samo su pogoršali najveću krizu u kojoj se našao beloruski lider od početka svoje 26-godišnje vladavine. Ipak, u utorak su se pojavili znaci da se režim oporavio od početkog šoka i počeo da planira odgovor.

Brojni štrajkači su prijavili da su dobijali pretnje otkazom i deluje da je njihova odlučnost počela da slabi. Ispred traktorsko­g pogona na periferiji Minska u utorak je protestova­lo samo nekoliko stotina radnike, iako je prethodno oko 3.000 njih potpisalo protestnu izjavu. Dvojica štrajkača je uhapšena.

Iscrpni razgovori koje je Lukašenko vodio sa Savetom bezbednost­i završili su se tako što je policija dobila naređenje da “okonča nerede” na ulicama Minska. Ovi sastanci sugerišu da je Lukašenko rešen da osigura potpunu lojalnost policije i vojske, uprkos tome što su mu pojedini pripadnici tih službi okrenuli leđa. Nasilje koje je usledilo nakon spornih izbora ovog meseca donelo je i pretnje sankcijama i pritiskom Evrope na Lukašenka da započne pregovore sa opozicijom, a lider u krizi je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da interveniš­e u njegovu korist. Svet je proteklih dana budno motrio na Rusiju, smatrajući da će odgovor Kremlja na političku krizu u susedstvu odrediti njenu dalju sudbinu. Iako se Moskva i dalje uzdržava od jasnog iskazivanj­a stava, službeni avion vlade Rusije u utorak je odleteo u Minsk. Podaci satelitsko­g praćenja avionskih letova pokazuju da se službeni avion juče ujutru vratio za Moskvu.

Dok su ruski službenici “zakuvavali” ko zna šta u Minsku, Lukašenko je sastančio sa Savetom bezbednost­i, opozicija formirala “savet za koordinaci­ju”, a Putin je za to vreme razgovarao sa nemačkom kancelarko­m Angelom Merkel i

francuskim predsednik­om Emanuelom Makronom. Iako okleva da javno podrži Lukašenka u okršaju sa njegovim sopstvenim narodom, čini se da je povukao crtu kod daljeg pritiska EU

na beloruski režim.

Od prošle srede policija se uzdržava od otvorenih sukoba sa demonstran­tima, a proteklih nekoliko dana protesti u Minsku više su ličili na karneval. Međutim, događaji u poslednja dva dana i Lukašenkov­e reči sugerišu da je sve možda bilo zatišje pred još jaču buru. 

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? policija je dobila naređenje da „okonča nerede“
policija je dobila naređenje da „okonča nerede“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia