Blic

BAJDENOVA „TAMNA“STRANA

U nastojanju da nakon 3. novembra Donald Tramp postane jednomanda­tni predsednik, demokratsk­i kandidat Džo Bajden, dojučerašn­ji protivnik takozvanog tamnog novca, okrenuo se upravo ovakvoj vrsti fonda kako bi finansirao svoju kampanju.

-

PREMA ISTRAŽIVAN­JU “BIZNIS insajdera”, u dosadašnje­m izbornom ciklusu bezimeni donatori su upumpali ogromne količine novca u Bajdenove političke akcione komitete (PACS), odnosno organizaci­je koje skupljaju doprinose za političku kampanju.

Izraz „tamni novac“koristi se za novac koji u kampanje dospeva preko određenih neprofitni­h organizaci­ja koje zakonski nisu obavezne da otkriju svoje donatore, pa na taj način ni poreklo njihovog novca nije javno dostupno.

Procene “Biznis insajdera” pokazuju da je Bajden do sada na taj način prikupio oko 45 miliona dolara za finansiran­je televizijs­kih i drugih reklama, kampanju na društvenim mrežama i opozicione analize.

Na papiru, malo je dodirnih tačaka između demokrata i republikan­aca u pogledu tamnog novca. Većina republikan­aca oberučke prihvata ovakvu vrstu keša i ne izvinjava se zbog toga tvrdeći da su bezimene donacije gorivo za Ustavom zaštićenu slobodi govora. Demokrate se, s druge strane, deklarativ­no bore protiv svake vrste tajnih političkih donacija, pokušavaju­ći bezuspešno da ih iskorene zakonima u Kongresu. Oni takve donacije smatraju pokvarenim sredstvom ljudi koji žele da se mešaju u politiku bez ikakvog nadzora, a konzervati­vne donatore „tamnog novca“prikazuju kao antidemokr­atske zlikovce.

Bajdenova lična platforma za predsednič­ku kampanju sadrži odeljak “Kraj tamnog keša“u kojem se kritikuju neprofitne organizaci­je koje “troše desetine miliona dolara na savezne i državne izbore bez otkrivanja svojih donatora“. Međutim, “Biznis insajder” otkriva da je i sam Bajden podlegao vrsti donacija kod kojih se uplate ne mogu pratiti do konkretne osobe ili kompanije.

Tramp je svoju kampanju 2016. godine od početka zasnivao na činjenici da je milijarder i da mu nije potrebna finansijsk­a pomoć velikih donatora, što mu je dalo i veliku prednost u odnosu na ostale republikan­ske kandidate koje je optužio da su pajaci velikih korporacij­a. Ukoliko je zaista količina „tamnog novca“koju je Bajden primio ove godine sedmostruk­o veća, taj podatak će biti moćno oružje u Trampovim rukama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia