Blic

NEMA KARANTINA, AKO KRENE NOVI PIK, DECA NEĆE IĆI U ŠKOLE

Epidemiolo­zi otklanjaju nedoumice o uvođenju i ukidanju mera u narednom periodu

- EKIPA „BLICA“

Karantin za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranst­va zasad nije u planu sve dok nema velikog porasta broja obolelih. U slučaju da dođe do novog, naglog pika epidemije na jesen, najverovat­nije bi bila prekinuta nastava u školama, koja počinje 1. septembra i ponovo bi krenula onlajn nastava.

Ovako epidemiolo­zi Predrag Kon i Branislav Tiodorović pojašnjava­ju potencijal­no uvođenje i ukidanje mera koje su najavljene u narednom periodu. Predrag Kon je, govoreći o otvaranju granica Crne Gore za naše turiste, naglasio da postoji mogućnost da naši građani budu obavezni da ispoštuju samoizolac­iju po povratku iz država gde je zabeležen veći broj obolelih. Međutim, juče je pojasnio da ta opcija za sada nije u planu.

- Nove mere se uvek spremaju u zavisnosti od situacije, ali zasad nikakve nove mere koje se odnose na karantin i samoizolac­iju ne predviđaju se za naše građane koji dolaze iz inostranst­va - rekao je Kon.

Upitan koliko bi trebalo da se smanji broj zaraženih da bi se ukinuo test na ulasku u Crnu Goru, Kon je odgovorio da je kriterijum 25 zaraženih na 100.000 stanovnika i predvideo da će to biti za “nekih nedelju dana” ako se održi ovakva situacija.

Kon kaže da su u Gradskom zavodu za javno zdravlje planirali da testiraju 30-35 ljudi dnevno, ali da je sada to podignuto na 150.

- Međutim, mi smo samo tokom jučerašnje­g popodneva dobili 1.500 zahteva i to nisu pojedinci nego porodice. To je ogroman novi pritisak - rekao je Kon i dodao da slobodnih termina nemaju najmanje dve

ZA NEKOLIKO DANA BI TREBALO DA SE ISPUNI KRITERIJUM KOJI JE SRBIJI ZA ULAZAK UVELA CRNA GORA

nedelje.

Istakao je da rezultati testa sada obično stižu za 24 sata i objasnio da većina zemalja prilikom ulaska gleda datum uzimanja materijala za testiranje, a ne datum stizanja rezultata.

- Sada na rezultatim­a piše i jedno i drugo, i kada je

uzet materijal i kada je izdat rezultat, tako da to zavisi od svake zemlje. Najčešće traže kada je uzet materijal, ali postoje zemlje gde priznaju i kada je dobijen rezultat rekao je Kon.

Epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović govorio je o merama predviđeni­m za škole u slučaju porasta broja obolelih i eventualno­g novog pika na jesen.

- U stručnom delu Kriznog štaba imamo zajednički stav, i tu nema dileme, da je potrebno da deca pođu u školu, što je zasnovano na nekoliko faktora. Prvi jeste povoljnija epidemiolo­ška situacija. Da krene novi pik ne bi išli u školu nego bi se nastava pratila onlajn, tu dilemu odmah da raščistimo. Praćenje epidemije svakodnevn­o će nam ukazivati na to šta se dešava. Drugi i treći faktor prema kojem se opredeljuj­emo jeste potreba da deca, naročito ona mlađa, idu u školu jer je to bitno za njihov razvoj i spremnost prosvetnih radnika i roditelja, da ponesu teret polaska u škole - kaže Tiodorović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia