Blic

Efikasno pravosuđe uslov za zatvaranje poglavlja

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Na zahtev Evropske komisije Srbija do kraja godine treba da uradi novi program rešavanja starih sudskih sporova, kojih je na kraju 2018. bilo čak 804.525, jer u suprotom preti opasnost da se dodatno naruši efikasnost pravosuđa, koja je uslov za zatvaranje poglavlja 23, saznaje “Blic”.

Reč je o sporovima koji traju duže od dve godine, što je za evropske standarde dug period, zbog čega je i novom strategijo­m razvoja pravosuđa od 2020. do 2025, rešavanje ovog problema definisano kao prioritet. Da je to tako vidi se i iz rokova koji su definisani ovim dokumentom Vlade koji je nedavno usvojen, po kojem u poslednjem kvartalu ove godine mora da se definiše novi jedinstven program rešavanja starih sudskih sporova. To praktično znači da će morati da se nađu efikasniji mehanizmi jer prethodni, doneti 2013. i dopunjeni 2015. godine, nisu uspeli da srpsko pravosuđe očiste od “starih predmeta”. Da je to tako pokazuje i analiza Ministarst­va pravde iz koje se vidi da je 2012. godine ovih sporova bilo 1.729.768 u svim sudovima u Srbiji, a da su do kraja 2018. rešena 925.243. To smanjenje jeste znatno i postignuto je pojačanim naporima sudija, uvođenjem alternativ­nih načina rešavanja sporova, ali i usvajanjem Zakona o izvršenju, kojim je redukovan broj predmeta vezanih za dugove po računima javnih preduzeća, koji su opterećiva­li osnovne sudove.

Naš izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da to za zvaničnike

ČEKANJE DVE GODINE I VIŠE NA PRESUDU, EVROPSKOJ KOMISIJI PREDUGO

- Korona je uticala u smislu što smo mi stari pčelari koji imamo preko 70 godina bili hendikepir­ani, jer nismo mogli da dolazimo da pčele pregledamo i da ih hranimo kad je trebalo, i to je ono što je nas jako pogodilo - ističe Miloš Stojanović.

Na vremenske prilike ne može da se utiče, kažu kamenovski pčelari, ali država bi morala da spreči paljenje strnjika, trovanje pčela herbicidim­a i krađu košnica, jer sve to pčelarima pričinjava ogromne štete.

- Pčelar, kad su vremenske prilike u pitanju, ima punu košnicu pčela. Nema meda, ali može da se preorijent­iše na neku drugu korist.

To su matice, rojevi, mleč, polen... Krađom, požarom, prskanjem, nema preorijent­acije na drugu priču, nego jednostavn­o ostaješ bez ičega - ističe pčelar iz Kamenova Dragan Đorđević.

Zaliha domaćeg meda, kažu pčelari, biće do Nove godine. Zbog smanjene ponude, vrlo je moguće da će biti i njegovog uvoza, ali pčelari tvrde da je kvalitet uvoznog meda daleko ispod domaćeg i da se kupcima veštački med često prodaje kao prirodni.

Na vremenske prilike ne može da se utiče, kažu kamenovski pčelari, ali država bi morala da spreči paljenje strnjika, trovanje pčela herbicidim­a i krađu košnica, jer sve to pčelarima pričinjava ogromne štete

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia