Blic

SUDOVI HITNO MORAJU DA SE OČISTE OD STARIH PREDMETA

-

EK nije dovoljno jer efekti prethodnih mera nisu dali potrebne rezultate i da insistiraj­u da se nađe način da se broj starih sporova u naredne tri godine nekoliko puta smanji.

- Programom za rešavanje starih sudskih sporova, koji je uradio Vrhovni kasacioni sud 2013. a izmenjen je 2016. godine, bilo je planirano da se broj ovih predmeta, kojih je 2012. godine bilo 1.729.768, smanji u 2018. za 80 odsto odnosno na 355.000. Taj cilj nije ostvaren jer ih je na kraju 2018. godine bilo blizu 930.000, zbog čega smo od EK dobili upozorenje da moraju urgentno da se definišu novi mehanizmi kako bi se ovaj problem rešio. U suprotnom, po njihovoj oceni, preti opasnost da se znatno naruše proklamova­ni principi iz Akcionog plana vezani za efikasnost srpskog pravosuđa. Zato je Ministarst­vo pravde preuzelo obavezu da do kraja ove godine definiše novi jedinstven program rešavanja starih sudskih sporova, kojim bi se, između ostalog, oni statističk­i “podmladili”. Naime, da bi se smanjio broj ovih sporova, vremenska granica za njihovo određivanj­e sa dve bila bi pomerena na tri godine - navodi naš sagovornik.

On dodaje da je to samo jedan od aspekata kojim bi se statističk­i smanjio broj starih predmeta, ali suštinski za njihovo rešavanje potreban je i znatno veći broj sudija.

- Posebna pažnja posvetiće se i rešavanju ovih sporova u sedištu apelacija jer prethodne mere nisu dale željene rezultate upravo tu. U narednom periodu prioritet u suđenju imaće sporovi koji traju više od tri godine. Istovremen­o, Ministarst­vo pravde mora da novim zakonskim rešenjima unapredi i podstakne alternativ­ne načine rešavanja sporova, koji su dominantni u EU a u Srbiji nisu zaživeli, kako bi se broj starih predmeta smanjio - kaže naš izvor.

Posebna pažnja posvetiće se i rešavanju ovih sporova u sedištu apelacija jer prethodne mere nisu dale željene rezultate upravo tu

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia