Blic

„Mere NBS ubrzaće prodaju stanova“

-

pogodovaće i izgradnji stanova

NOVE PRIVREMENE MERE Narodne banke Srbije, koje bi trebalo da omoguće lakši pristup građanima stambenim kreditima, ubrzaće prodaju stanova, naročito u novogradnj­i, a samim tim i povećati stanogradn­ju, ocenio je juče za Tanjug profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Objašnjava da će naročito prva mera koja se odnosi na uzimanje stambenih kredita za kupovinu stanova u sivoj fazi podstaći rast učešća građevinsk­e industrije u BDP-U i ublažiti pad privredne aktivnosti.

- Na novoizgrađ­ene stambene objekte je olakšano uzimanje stambenih kredita za kupovinu i u sivoj fazi, što do sada nije bio slučaj. Do sada je bio kriterijum za uzimanje stambenog kredita da stepen izgrađenos­ti objekta bude viši od 80 odsto - rekao je Grubišić.

Navodi da kada je u pitanju projektno finansiran­je, odnosno kada banka podržava investitor­a u stambenoj izgradnji, građanin kod te iste banke može u bilo kom trenutku da uzme kredit u sivoj fazi.

Ako, dodaje, građanin uzima kredit kod neke druge banke, koja nije nosilac projektnog finansiran­ja, onda stepen izgrađenos­ti objekta mora biti minimum 60 odsto.n

PČELARI IZ KAMENOVA kod Petrovca na Mlavi nadali su se dobroj godini. Ali, umesto 20 kilograma bagremovog meda po košnici, imaće upola manje. Planove su im omele vremenske prilike, piše RTS.

- Iz razloga što je priroda imala svoju neku ćud da u julu mesecu bude devet stepeni preko noći, da ne medi u toku dana. Recimo, dešavalo se da smo 13. jula morali da ložimo vatru u vikendici, tamo gde smo sa pčelama, koliko je bilo hladno - navodi pčelar iz Kamenova Mirko Ljubomirov­ić.

Pčelar iz Petrovca na Mlavi Miloš Stojanović ukazuje da je glavni problem bio što pčelari navode da je bilo malo dana kada su pčele mogle da rade

je bilo malo dana kada su pčele mogle da rade.

- Njima je potrebno kad bagrem procveta da imaju minimum nekih sedamosam lepih dana. Znači, temperatur­a da bude 25-28 stepeni - objašnjava Miloš Stojanović.

Pčele su ovog leta radile bukvalno samo da bi sebe prehranile. Viškovi meda su minimalni, a najgore su prošli pčelari koji nisu na vreme prihranjiv­ali svoja društva. Mnoge je u tome omela i epidemija korone.

Pčele su ovog leta radile bukvalno samo da bi sebe prehranile. Viškovi meda su minimalni

 ??  ?? lakši pristup kreditima,
lakši pristup kreditima,

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia