Blic

DADILJE I PRIVATNI BORAVCI KAO PLAN B ZA SKRAĆENE ČASOVE

-

600, za četiri časa je 600 dinara radnim danima, a vikendom 800, dok je za osam časova čuvanja deteta potrebno 1.000 dinara radnim danima, a vikendom 1.200.

Pojedini su se pak odlučili i za privatne produžene boravke. U jednom beogradsko­m privatnom boravku objasnili su za „Blic“da cena na mesečnom nivou iznosi 20.000 dinara, s tim što je u mesecu septembru obezbeđen i popust na upis. Kako objašnjava­ju, u planu su manje grupe jer je bezbednost dece na prvom mestu.

- Organizova­li smo se tako da imamo manje grupe, poštujući sve preporučen­e epidemiolo­ške mere. Naš

Pojedini roditelji razmišljaj­u i o angažovanj­u profesora za rad sa detetom. Cena časa kreće se oko 1.000 dinara program je različit, pratimo školske aktivnosti, pišemo domaći zadatak, dete ima obrok, učenje jezika je takođe dostupno, škola glume, crtanja, sve to naravno ide uz dopunsku cenu koja se dogovara sa roditeljim­a. Naravno, naša obaveza je da odemo po dete u školu i preuzmemo ga - objašnjava sagovornic­a iz boravka.

Cena u privatnim boravcima kreće se od 17.000 do 22.000 dinara na mesečnom nivou, na nedeljnom oko 7.000 dinara, dok je na dnevnom oko 1.300 dinara.

Dragan Stojanović, roditelj osmogodišn­jaka, kaže da se odlučio za privatni boravak.

- Ne smem da rizikujem šta će biti sa dnevnim boravkom u školi, pa smo supruga i ja razmišljal­i da je najbolje da se opredelimo za privatnu varijantu. Do 19 časova je potrebno doći po dete, što nam odgovara, s tim što očekujemo i kakav će raspored biti u školi. U ovom trenutku je najbolja opcija ta, a videćemo za dalje - kaže Stojanović.

Pojedini razmišlaju i o individual­nim časovima sa predmetnim profesorim­a. Za to je potrebno u proseku izdvojiti 1.700 dinara za dvočas, za čas stranog jezika minimum 1.000 dinara, kao i za druge predmete. Trajanje jednog časa je 45 minuta.

nnfizičkog ili pravnog lica. Poreska uprava će uvećanje imovine utvrđivati na osnovu podataka koje ona ima i onih koje prikupi od drugih organa, pravnih ili fizičkih lica i upoređivać­e ih sa prijavljen­im prihodima u određenom periodu. Ona će pokretati i postupak kontrole i to ako se u prethodnom postupku učini verovatnim da u najviše tri uzastopne kalendarsk­e godine u kojima fizičko lice ima uvećanje imovine, razlika između uvećanja imovine i prijavljen­ih prihoda bude veća od 150.000 evra. Uprava treba da identifiku­je izvore podataka i njihovu dostupnost.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia