Blic

DOBRA ZARADA OD BEBISITING­A

- IVANA ANĐELKOVIĆ

U danima kada roditelji iščekuju kakve će modele nastave odabrati njihove škole od prvog septembra, svi prave i plan B ko će čuvati decu u danima kada ne idu u školu ili će u njima boraviti skraćeno.

Naime, kako je najavljeno, prvi i drugi razredi imaće četiri časa ujutru i završavaće u 11 sati. Škole koje imaju boravak, imaće ga i sada, a nakon 11 sati do oko 14 časova dolaze u školu trećaci i četvrtaci. Nakon njih, časove će imati petaci i šestaci od 14 do 17 časova, dok će sedmaci i osmaci biti u klupama od 17 do oko 20 časova.

Međutim, ovo nije moguće da se organizuje u svim školama, naoročito ne u onim gde ima mnogo đaka u odeljenju, kao što je to primera radi u novopazars­koj regiji, zbog čega će se razredi od petog do osmog smenjivati na nedelju dana.

Sve to su opcije koje je Ministarst­vo prosvete dalo školama da prilagode tako da u učionici bude po 13 đaka. Svoje opcije smišljaju i roditelji, a to je ko će biti sa decom u satima kada nisu u školi a oni su na poslu. Opcije su različite, a i koštaju.

Marjanović­i iz Niša pak objašnjava­ju da je bebisiterk­a najbolje rešenje dok se situacija sa školom ne iskristali­še s obzirom na to da imaju troje dece.

- Jedno dete nam sada polazi u prvi razred, drugo u četvrti, a treće u šesti, tako da starije dete tu puno pomaže. Mi uveliko imamo bebisiterk­u koju plaćamo po satu 500 dinara, ona kod nas nekada provede kraće, nekada duže vreme, ali u našem slučaju ona je idealno rešenje, s njima radi domaći, kada nešto dodatno radi u kući to se dodatno plati kaže Jasmina Marjanović.

Cena čuvanja deteta po satu tokom radnih dana je u proseku 300 dinara, a vikendom 500 po detetu, za dva časa 400 dinara, vikendom

Studentkin­ja iz Niša objašnjava da svoje slobodno vreme već godinama koristi za čuvanje dece kako bi zaradila džeparac. Od bebisitova­nja se nekada nije puno zarađivalo, s tim što se sada situacija okrenula u njihovu korist.

- Roditelji čiju sam decu povremeno čuvala, kontaktira­li su sa mnom još u aprilu da im čuvam decu dok su na poslu. Iskreno, sada je ovo zanimanje traženo,

dinara staje sat za usluge bebisiting­a za jedno dete, a osam sati oko 1.000 dinara

pa sam preporučil­a i moje koleginice koje su naravno pouzdane. Zaradimo dnevno 1.000 dinara, pa se menjamo. Nas je tri koje se smenjujemo, trenutno nam dobro ide. Roditeljim­a je važno da smo se sačuvale od virusa, nosimo maske dok smo sa decom, radimo zadatke, učimo jezik, sve u svemu, provedemo oko osam časova dnevno sa decom - kaže studentkin­ja J. P.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia