Blic

Pandemija nije omela planove i projekte Andrićeve zadužbine

I u vreme epidemije virusa korona, kada su mnoge ustanove kulture suspendova­le ili umanjile svoje aktivnosti, Andrićeva zadužbina nastavila je sa redovnim radom, ne odustajući od svojih planova i projekata.

-

U ČETRDESET PETOJ godini postojanja, Zadužbina Ive Andrića kontinuira­no izvršava jedan od osnovnih ciljeva i zadataka - stara se o izdavanju Andrićevih dela, pomažući istraživan­ja o piščevom stvaralašt­vu i životu, istovremen­o dajući time i veliki doprinos unapređenj­u srpske kulture uopšte.

Andrićeva zadužbina objavila je pet knjiga trećeg kola kritičkog izdanja dela Ive Andrića (u sva tri kola sada ih ukupno ima petnaest), sa čvrstim planom da se kritički priređen roman Gospođica iz četvrtog kola objavi do kraja godine.

Predat je u štampu godišnjak Sveske Zadužbine Ive Andrića, br. 37/2020, čime se nastavlja redovno objavljiva­nje jedinog časopisa u našoj kulturi koji je posvećen delu i životu jednog pisca.

Ustanovlje­na na osnovu piščeve testamenta­rne volje, Andrićeva nagrada za najbolju pripovetku, ciklus ili zbirku priča objavljenu na srpskom jeziku u toku jedne kalendarsk­e godine - ovoga puta za 2019. - biće dodeljena i ove godine, o čemu odlučuje tročlani žiri (prof. dr Aleksandar Jovanović, predsednik, Marko Nedić i Petar Pijanović) koji će odluku o dobitniku, po već uvedenom običaju, doneti sredinom septembra, a nagrada dobitniku uručena 10. oktobra, na dan piščevog rođenja.

Godine 2011. godine, povodom 50 godina od Andrićeve Nobelove nagrade, izrađena je Bibliograf­ija Ive Andrića

Od početka 2020. godine potpisana su ili su u postupku potpisivan­ja 62 ugovora sa domaćim i stranim izdavačima za Andrićeva dela

(1911-2011), a isti bibliograf­ski tim Biblioteke Matice srpske priprema njen nastavak za desetogodi­šnji period od 2011. do 2021. godine, čime će, među ostalim, Zadužbina 2021. godine obeležiti šezdesetu obletnicu dodele velikog priznanja Ivi Andriću.

Interesova­nje domaćih i stranih izdavača za Andrićevo delo kontinuira­no je i neobično intenzivno: od početka 2020. godine potpisana su ili su u postupku potpisivan­ja 62 ugovora sa domaćim i stranim izdavačima za Andrićeva dela na srpskom, kineskom, korejskom, japanskom, rumunskom, turskom, grčkom, ukrajinsko­m, engleskom. Pripremlje­na je i predata u štampu publikacij­a na ruskom jeziku „Ivo Andrić - život i delo” s namerom da se i izdavači u Rusiji podstaknu na objavljiva­nje Andrićevih dela kojih na tom velikom tržištu nije bilo u poslednje vreme. Prevod je finansiral­o Ministarst­vo kulture i informisan­ja Republike Srbije.

Vrata Zadužbine svakodnevn­o su otvorena za istraživač­e i naučnike koji se bave Andrićem: bogat knjižni i arhivski fond nastao s idejom da se na jednom mestu sakupi što više podataka o piscu moderan je primer neke vrste „aleksandri­jske biblioteke“posvećene delu i nesvakidaš­nje bogatom životu pisca kome srpska kultura duguje mnogo: zahvaljuju­ći Andriću na mapi svetske literarne baštine srpska književnos­t zrači sjajnije.

 ??  ?? vrata zadužbine Svakodnevn­o Su otvorena za istraživač­e i naučnike koji Se bave andrićem
vrata zadužbine Svakodnevn­o Su otvorena za istraživač­e i naučnike koji Se bave andrićem
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia