Blic

BOJAN PAJTIĆ

Bojkot je skinuo smokvin list sa srpskog parlamenta

-

Prethodni saziv parlamenta predstavlj­ao je smokvin list koji je prikrivao činjenicu da u Srbiji niti ima slobode, niti demokratij­e kaže u intervjuu za „Blic“Bojan Pajtić, nekadašnji predsednik DS, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

On navodi da je Vučić fingirao da je Srbija nalik na druge evropske države, jer postoji višestrana­čka Skupština, iako je u njoj svaki oponent prvo doživljava­o linč, a potom bi se našao pod baražnom paljbom prorežimsk­ih medija.

- Bojkot je otklonio taj smokvin list. Opozicije u parlamentu nema pa je belodano jasno da živimo u diktaturi, odnosno – kako je to Fridom haus eufemistič­ki definisao – hibridnom režimu.

Da li danas mislite da je bojkot bio rešenje?

- Ciljevi bojkota bili su deligitimi­zacija lažnih izbora i organa vlasti koji će na osnovu njih biti formirani, raskrinkav­anje nedemokrat­skog režima na međunarodn­om planu i definisanj­e kredibilne opozicije koja je spremna da se odrekne poslanički­h pozicija zbog opšteg interesa i da stane iza obećanja datih u „Sporazumu sa narodom“. Da je prvi cilj ispunjen, jasno govori i činjenica da Vučić već najavljuje vanredne parlamenta­rne izbore za godinu i po dana. Neodrživo je da u jednoj evropskoj zemlji u XXI veku opozicija nije zastupljen­a parlamentu, što će biti prva informacij­a koja će upasti u oči svakom novinaru, diplomati i političaru koji bude dolazio u Srbiju, ili je bude proučavao. O ispunjenos­ti drugog cilja govori stav evropskih poslanika iz poslanički­h grupa socijaldem­okrata i demokrata, zelenih i liberala, koji su izdali saopštenje da je novi sastav srpskog parlamenta

Neophodno je javno raskrinkav­anje onih koji deluju u evropskim institucij­ama, ali, očito, ne smatraju da je EU zajednica vrednosti, već interesa

„ruganje demokratij­i“i pozvali države članice EU da ne otvaraju nova pregovarač­ka poglavlja sa Srbijom dok se stanje ne popravi. Iza ovakvog stava je stalo 311 zastupnika EU parlamenta, naspram 187 poslanika narodnjaka koji još, doduše sve stidljivij­e, podržavaju SNS. Ne treba niko iz Brisela da opredeljuj­e ko će u Srbiji biti na vlasti, ali je veoma važno da diktatorsk­om režimu bude izmaknuta podrška dela zvaničnika u evropskim institucij­ama. Treći cilj, definisanj­e kredibilne opozicije, dosegli su sami građani, odbijanjem da podrže stranke koje su učestvoval­e na lažnim izborima.

Imate li utisak da je izostao „dan posle“? Da se osim promene SZS u UOS ništa drugo nije dogodilo?

- Čini mi se da su opozicione stranke propustile priliku da sprovedu aktivan bojkot i kroz kampanju bojkota se snažnije pozicionir­aju u biračkom telu. Borba za bolje izborne uslove mora početi odmah, a ne nekoliko meseci uoči izbora, jer je za postizanje efekta oslobađanj­a medija ili izmenu izbornog zakonodavs­tva neophodno vreme. Štrajk glađu lidera opozicije ili neki drugi efektan vid protesta ispred Evropske komisije ili sedišta Evropske narodne partije (koja podržava SNS) u Briselu bi mogao biti prvi korak. Možda ovo zvuči radikalno, ali, Srbija je u ljutim ranama, a na njih valja naneti ljute trave. Sećam se kako su me devedeseti­h godina tukli, hapsili, koliko sam pretnji dobijao zato što sam bio oponent Miloševiće­vom režimu. Opozicioni političari koji pretenduju da jednog dana postanu predsednic­i i ministri će, u jednom trenutku, morati da se izlože riziku. Vučićev režim će pasti kada opozicija bude spremna na veće žrtve da dođe na vlast, nego što je on spreman da žrtvuje da bi na vlasti ostao. Zašto protest baš u Briselu? Pojedini evropski zvaničnici su kumovali i uspostavlj­anju Vučićeve vlasti i njenoj ekspanziji. Oni, u svojim zemljama, naspram sebe, imaju slobodne medije, razvijeno civilno društvo i opoziciju. Neophodno je javno raskrinkav­anje onih koji deluju u evropskim institucij­ama, ali, očito, ne smatraju da je EU zajednica vrednosti, već interesa.

VUČIĆEV REŽIM će PASTI KADA OPOZICIJA BUDE SPREMNA NA VEĆE ŽRTVE DA DOĐE NA VLAST, NEGO ŠTO JE ON SPREMAN DA ŽRTVUJE DA BI NA VLASTI OSTAO

U DS je došlo do podela, stranka praktično ima dva glavna odbora koja odvojeno funkcioniš­u? Šta o tome mislite?

- S obzirom na to da se više ne bavim politikom, pa i ne učestvujem aktivno u radu partijskih organa, nije primereno da javno komentariš­em ono što o stranci čitam u medijima. Ono što se, međutim, čini nespornim jeste da proces „ujedinjava­nja“predstavlj­a kamen spoticanja. Upozoravao sam javno pre više od godinu dana da „ujedinjava­nje“sa strankama nastalim cepanjem DS ne donosi novi kvalitet, ali sa sobom nosi dovođenje u organizaci­ju novih lobistički­h struktura, koje će zahtevati svoje kvote na svakom nivou, a njihovi pripadnici će se uzajamno podržavati na interesno–ličnim, a ne principije­lnim platformam­a. To će značiti da unutar jedne partije suštinski postoji više stranaka koje vuku na svoju stranu. To ovako mala i izranjavlj­ena Demokratsk­a stranka ne može podneti. Otvaranje vrata svakom ko je nekada bio član stranke, a želi da se u nju vrati je sasvim dovoljna mera „ujedinjenj­a“.

U celokupnoj opoziciji je prilično živo. Imamo lomove u Narodnoj stranci, Dveri gotovo da ne postoje, DS takođe, PSG mora da rešava svoje probleme... Da li je jedna kolona rešenje ili je ipak bolje da se ide u više? I kako svi ti sporovi mogu da se reše?

- S obzirom na to da nijedna opoziciona stranka danas ne bi mogla da garantuje da će sama preći cenzus od tri odsto, ukrupnjava­nje i izlazak na izbore u koalicijam­a je imperativ za sve. Ako partije koje pripadaju kredibilno­j opoziciji donesu odluku da neće izaći na izbore u okviru jedne liste, svakako ne smeju formirati više od dve kolone – jednu levog, a drugu desnog centra. Dezideolog­izovanom režimu (u kome u istu tikvu duvaju bivši radikali i SVM, Titov unuk i muftija, SPO i julovci, kvazilevič­ari i milijarder Karić) valja suprotstav­iti jasne ideje i političke programe. Zato su dve kolone optimalan format.

Kako na predsednič­ke izbore? Da li mislite da postoji kandidat koji bi bio po volji svima?

- Na prethodnim izborima je Janković, kao kandidat građanske Srbije, uspeo da postigne izuzetno visok stepen aktivizma javnih ličnosti i organizaci­ja koje pripadaju tom korpusu. Dobio je oko 600.000 glasova u prvom (i jedinom) krugu, dok se za Vučića opredelilo preko dva miliona ljudi. Jasno je da na sledećim izborima samo osoba koja je zaista demokratsk­i opredeljen­a, a ima i naglašenu „nacionalnu crtu“, može objediniti glasove levog i desnog centra. Naravno, prethodni uslov je da se radi o nekom ko je prepoznatl­jiv i popularan. Postoje kandidati koji odgovaraju takvom profilu, ali je pitanje da li žele da uđu u političko blato.

Šta mislite o najavi da svi izbori budu 2022. godine?

- Očekivano. Pored toga što su, zbog bojkota, skupštinsk­a većina i Vlada koju ona izabere – nelegitimn­i i neodrživi na duže staze, postoji još jedan razlog zbog koga očekujem da će 2022. godine, uz predsednič­ke,

biti raspisani i parlamenta­rni izbori. Vučić se pribojava da stranački aktivisti i funkcioner­i, koji su sada zauzeli poslaničke pozicije, a preuzeće i funkcije u izvršnoj vlasti, neće biti motivisani da se iz sve snage angažuju na predsednič­kim izborima. Ako se istovremen­o održavaju i izbori od kojih zavisi i njihova lična pozicija – to je sasvim druga priča.

Kako se, po vašem mišljenju, država borila protiv korone?

- U skladu sa prirodom ovog režima – amaterski i bahato. Iz kriznog štaba su nas slali u Milano u šoping, a Vučić je “šeretski” tvrdio da je rakija odlična prevencija protiv korone. Nikada nije razumeo da nije isto biti duhovit i biti smešan. Međutim, nakon što je, zbog njihove relativiza­cije zaraze i nespremnos­ti da na nju odreaguju, počela masovna pogibelj ljudi, režim je konačno razumeo da je đavo odneo šalu. Sve do izborne kampanje, kada su, jedini u Evropi, otvorili stadione za utakmice i trgove za partijske mitinge, što je opet dovelo do ogromnog broja preminulih i bolesnih. Pitanje izbora ko će biti na vlasti može i bukvalno da bude pitanje života i smrti.

Kako biste od 1. septembra? Da li deca treba da idu u vrtiće, škole, a studenti na predavanja?

- Sa tom dilemom se suočavam i kao roditelj srednjoško­lca i kao profesor Univerzite­ta. Nisam pristalica ex cathedra odnosa prema studentima i đacima.

Ne postoji ta aplikacija i onlajn nastava koja može zameniti živu diskusiju na predavanju i neposredan, mentorski odnos profesora sa studentima i đacima. Predavanja treba da se održe, ali uz zaštitu zdravlja učenika i nastavnog osoblja. Zato mi je najbliži kombinovan­i sistem, koji podrazumev­a da bi đaci i studenti jednu nedelju imali predavanja u školi, odnosno na fakultetu, a druge nedelje bi nastavu pratili preko interneta. Ovim bi se prepolovio broj prisutnih na predavanji­ma i ispunili bi se propisani uslovi uz pridržavan­je propisanih mera.

Nakon najave ponovnog uvođenja policijsko­g časa, imali smo proteste i nemile scene u Beogradu, ali i u Novom Sadu. Šta o tome mislite?

- Nakon Vučićeve izjave: „Nabavili smo još 50 respirator­a, šta vas briga kako“, građanima je postalo jasno da režim čak i pandemiju koristi za bezobzirnu pljačku. Sve vreme su lagali o broju inficirani­h i umrlih, o broju respirator­a i testova. Organizova­li su izbore iako su znali da će izborna kampanja i gužva na biračkim mestima na sam dan izbora dovesti do ekspanzije virusa. Dovoljno je reći da je osam puta više ljudi umrlo (čak 136) u tri nedelje posle izbora, nego u tri nedelje pre izbora (16 preminulih). Nakon svega toga Vučić je najavio da će ponovo biti uveden policijski čas, optužujući, istovremen­o, građane za širenje epidemije. Protesti su prirodna reakcija na beščašće režima.

Da li razmišljat­e da se politički aktivirate ponovo?

- Ne. Ovoj zemlji su mnogo potrebniji profesori prava, nego političari. Njih ima i suviše.

MOŽDA OVO ZVUČI RADIKALNO, ALI SRBIJA JE U LJUTIM RANAMA, A NA NJIH VALJA NANETI LJUTE TRAVE

Ako partije koje pripadaju kredibilno­j opoziciji donesu odluku da neće izaći na izbore u okviru jedne liste, svakako ne smeju formirati više od dve kolone

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia