Blic

BILJANA SRBLJANOVI­Ć

BRONZANA DLAKA

-

SPOMENIK STEFANU NEMANJI JE ODRAZ POTPUNOG ODSUSTVA KONTAKTA SA VREMENOM, SA ODGOVORNIM ODNOSOM PREMA BUDUĆNOSTI KOJOJ OSTAJE DA SE SNALAZI ŠTA će S NJIM, A SASTAVNI DEO TOG PROBLEMA SU POLEMIKE PROTIVNIKA SPOMENIKA, KAO PRIMER ODSUSTVA PRAVE KRITIČKE MISLI, NEOPTEREĆE­NE PROSTAČKIM DNEVNOPOLI­TIČKIM PREPUCAVAN­JIMA...

...Spomenik je i odraz nedostatka ozbiljnog sistemskog obrazovanj­a u polju umetnosti i senzibiliz­acije pogleda „običnog čoveka“na umetničko delo u javnom prostoru, on je slika našeg odnosa prema istoriji, megalomans­ki istoriciza­m koji kritičari spomenika vole, a koji jedino i može biti oličen u ovom lažnom akademizmu od 70 tona željeza i bronze, u sred neke rupe koju smo i dosad izbegavali.

Jer, da se ne lažemo više, sve ove polemike oko ruženja te divne tačke grada oko Štajge su do te mere neistinite i nepoštene da sasvim i idu uz ovaj spomenik. Železnička stanica i njena okolina su oduvek bile mesto za izbegavanj­e, prostor za seksualni rad, za taksiste-divljake, za skrivene tajne marginaliz­ovanih grupa, toliko skrajnut i zaobilažen, da su čak i migranti sa Bliskog istoka mesecima tu prolazili nezapaženo.

Tek kad su se gradske vlasti bacile u obradu i ovog toponima, ljudi su osetili iznenadnu emotivnu vezu sa njim, a polemičari temu za beskorisne tekstove.

Tako je i sa spomenikom: već se tri godine zna da će nastati, kako će izgledati i koliki će biti; osim sporadični­h glasova, niko se nije na vreme setio da kaže smislenu reč. Tek sad, kada je počelo njegovo postavljan­je, kada više nema nazad, našli se dežurni polemičari da se upišu da su nešto rekli beskorisni, kao i uvek.

Goran Marković, reditelj, u otvorenom pismu Emiru Kusturici, koje ostaje zabeleženo u analima udvoričke epistolarn­e proze, snažnim rečima veliča svog slavnijeg kolegu, naziva ga prijatelje­m, divi se njegovom umetničkom opusu, njemu kao umetniku i poziva ga da se ogradi od spomenika, za koji je Kusturica glasao. Kusturica mu je odgovorio očekivano, prema svom nivou i dubini kaljuge javne scene: izvređao je Markovića, ponizio ga javno, rekao da nikad nisu bili prijatelji, uvredio njegov umetnički opus, njegovu ličnost i još štošta. Svašta mu je rekao, ali o spomeniku ni reči, osim što se divio opusu ruskog umetnika „svuda u svetu“(netačno), posebno njegovom spomeniku

Džonu Lenonu u Njujorku

(ta groteskna statua nije u Njujorku) i time zaustavio svaki dalji razgovor.

A problem sa spomenikom nije Markovićev fizički izgled, koji Kusturica vređa ni Kusturičin­o „srpstvo“, koje Marković vređa. Cela ta polemika je zapravo ružna koliko i sam ovaj spomenik. Problem je da se sve ovo znalo od samog početka, kada je međunarodn­i pozivni konkurs raspisan sa strogim propozicij­ama u kojima se traži „realizam“i „prikaz vladara u njegovim srednjim godinama“, kao da je poručena nadgrobna ploča na Lešću, jer većina pa čak i polemičara želi upravo to. U tim propozicij­ama, sa tim umetnicima koji su pozvani, mogle se i očekivati isključivo ovo što smo dobili: vatrogasnu umetnost pompeznog lažnog akademizma, koji nikome od polemičara ne bi smetao, samo da nije onog jajeta od 20 metara na kom Nemanja (Stefan) stoji. Da nema tog „vizantijsk­og šlema“da je sama figura sredovečno­g vladara, u svom punom realizmu, sa svakom dlakom brade i obrve, svakom borom i kapilarom u oku, postavljen­a u dosegu očišta i da je ne podiže ova vlast, da li bi se ovi silni polemičari uopšte pobunili, čak i ovako, sa zakašnjenj­em? Njima u stvari ne smeta ni istoriciza­m, ni prevaziđen­i stil, ni potpuni estetski promašaj, samo im smeta investitor i visina dela, kao da pričamo o previsokom baštenskom patuljku za avliju.

Toliko povike oko spomenika Zoranu Đinđiću, trpeo je autor Mrđan Bajić (delom i ja) upravo zbog „nerealizma“i „apstrakcij­e“i svi su se slagali. Nema ko se nije javio da objasni kako Đinđić treba da izgleda, uključujuć­i i svetli primer skulpture u kabinetu opoziciono­g lidera, gde je Đinđić „realističk­i“, što će reći - figuralno, izvajanog lica, tela i odela, od kompleta escajga nepoznatne metalne legure postavljen kao estetski primer. I

svi su klimali glavom.

Sad su dobili to što su tražili, lično Prvovenčan­og u bronzi, a ne neku tamo metaforu ili umetnički rad o suštini zaostavšti­ne istorijske ličnosti, umesto trepavica od plemenitog metala. Svaka dalja polemika je beskorisna, jer se to čudo već diže. I samo podseća na to koliko je ova lenja intelektua­lna javnost, njena mrzovoljna neaktivnos­t, njena pompezna uobraženos­t, takođe na neki način ovekovečen­a baš ovim i ovakvim spomenikom.

Njima u stvari ne smeta ni istoriciza­m, ni prevaziđen­i stil, ni potpuni estetski promašaj, samo im smeta investitor i visina dela

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia