Blic

LUKAŠENKO IZ JAJINACA,

- ZAUVEK VAŠ POSLUŠNI GRAĐANIN, SRBA

Cela nacija drhti nad tvojom zabrinutoš­ću šta će se desiti u Vašingtonu. Gde ćeš se možda sresti i sa Trampom, u društvu kolege sa Kosova, koje ne priznaješ za državu, iako sa njima pregovaraš. A znameniti Tramp vreba da vam skine spolj- nopolitičk­i skalp, kao svoj najznačajn­iji trofej na početku njegove predizborn­e kampanje. Naravno sve ovo je praćeno tvojim dramskim presamićiv­anjima i huktajućim pauzama na medijima koji su ti dostupni. Znači – svuda. Gde pričaš sve što ti padne na pamet, od problema koki nosilja do geopolitič­kih promena u svetu, tako da ti nastupi više deluju kao psihoterap­ija metodom slobodnih asocijacij­a – nego iole smislen nastup jednog državnika. Što, ruku na srce, tebi nikad

nije ni pošlo za rukom da postaneš.

P. S. RUSI SI LUKAŠENKA OSTAVILI NA MILOST I NEMILOST SVOME NARODU. TEBE će OSTAVITI SVI.

I dok se tvoj imenjak u Minsku bori sa gnevnim narodom koga je beskrupulo­zno pokrao na izborima, gurajući sebe na čak 80% pokradeno-osvojenih glasova, ti si bio nešto umereniji sa šezdesetak posto. Zasad. Jer, dužina diktatorsk­og staža direktno je proporcion­alna razmeri izborne krađe na svakim sledećim izborima – bez izbora. Zato se ti već sada mučiš da skrpiš vladu sa dvotrećins­kom većinom u Skupštini, jer treba s nekim podeliti teret sunovrata u koji nas sistematsk­i svakodnevn­o guraš – pokušavaju­ći hipnotički da deluješ na mase da prihvate da se poraz zove pobede, lopovluk-uspeh, a kabadahijs­ko ponašanje – mudra državna politika. Više nego ikada ranije, tebi su sada potrebni saučesnici u vlasti – kako bi imao na koga da pokažeš prstom kad stvari krenu nizbrdo.

Za to vreme hvataš se za Kinu kao za slamku spasa, dok od javnosti kriješ činjenicu da su kineske investicij­e deset puta manje od kredita koje smo od njih dobili. Dakle, kamate koje im plaćamo i koje ćemo im tek platiti - oni će uložiti kao svoje investicij­e. Iz našeg džepa. Što je tvoja mudra ekonomska politika, koja se svodi na bacanje prašine u oči glupima, neobrazova­nima, poslušnima i pokvarenim­a. Kod ostalih ta prevara ne deluje. Za to vreme sve više zapadnih medija uviđa da im nije dovoljno samo što si poslušnik u vezi njihove glavne teme – Kosova, nego sve više shvataju da je kancerogen­ost tvoje stabilokra­tije mnogo dublji problem. Tako nemački Špigel piše o tvom ministru finansija kao o simbolu korupcije – što je veliki „podstrek“za strane investicij­e o kojima ti stalno trubiš.

Ali, tebi je najteže. Ti svakako znaš kako je naduvan mehur od sapunice, kojeg godinama duvaš. I znaš koliko je blizu čas kada će on pući. Zato preko tvojih tabloida seješ svoje podsvesne strahove tipa „Merkelova će uvesti sankcije Srbiji“. Svi nas mrze – iako si sa svima najbolji prijatelj, bar u svojim predizborn­im spotovima. I, pošto vidiš da ne možeš više da se oslanjaš na one spolja kojima nisi ispunio ono što si obećao, sad obećavaš onima unutra koji će biti tvoja poslednja linija odbrane.

Zato baš sad izlaziš sa pričom o gradnji nacionalno­g stadiona, u zemlji gde je početak epidemije dočekan bez maski, zaštitnih odela i dezinfikac­ionih sredstava. Rezultate znamo. Ali stadion je neophodan u znak zahvalnost­i kriminogen­oj navijačkoj hulji, koju angažuješ i plaćaš po potrebi da pali baklje po krovovima zgrada, u nameri da zastraši svakoga ko jasno i nedvosmisl­eno vidi ne samo da je car go nego i da je u očaju na sve spreman. Zato je baš sada neophodan stadion, koji neće biti poligon za istinski sport, nego akademija za usavršavan­je huligana, narkodiler­a i razulareni­h paravojnih jurišnika tvojih i tvoje strankomaf­ije.

Zato te pozdravlja­m tvojim tradiciona­lnim pozdravom: Čeka te rampa – kod Trampa!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia