Blic

Troje dece ostalo bez majke nakon tragične nezgode

SUDBINA PORODICE JOVANOVIĆ OSTAVILA SRBIJU U SUZAMA

- STEVICA RAJČETIĆ

Porodica Jovanović, otac Momčilo i deca Danijela, David i Miloš iz sela kraj Ivanjice, pre nekoliko dana tragično je izgubila suprugu i majku Sandru koja je nakon što je ostala nepokretna pre mesec dana, nažalost, preminula tokom lečenja u bolnici.

Na najgori mogući način saznali su da „nesreća nikada ne ide sama“. Momčilo i Sandra su proveli zajedno 15 godina braka i za to vreme rodilo im se troje dece - Danijela (11), Miloš (12) i David (14). Trošan dom u ivanjičkom zaseoku Opaljenik i težak život poljoprivr­ednika i nadničara postao je još teži kada je Sandra pala sa nezgodnih stepenica, nakon čega je ostala nepokretna. Nedugo posle toga, Sandra je i preminula u bolnici u Beogradu.

- Popila je kafu, bilo je negde oko 15 do šest, spremala se da ide da bere maline. Ja sam ostao u kući sa dva sina. Odjednom, ćerka je počela da kuka, istrčao sam kao bez duše napolje, pogledam pravo, nema nikoga, a onda, kada sam se pogledao u stranu, supruga je ležala nepokretna. Niko ne zna kako je pala. Tokom transporta do Čačka bila je svesna, kao i kasnije do Beograda. Znate, ja sam znao da će najverovat­nije ostati nepokretna, ali ovo nisam očekivao .... - započinje Momčilo Jovanović (54) priču za „Blic“.

Prema njegovim rečima, Sandri su stavili na četvrtom pršljenju dva šrafa, a na snimcima je bilo vidljivo i nagnječenj­e na vratu. Njena borba je trajala 40 dana, nakon čega je, kako nam je Momčilo rekao, zbog komplikaci­ja na plućima preminula. Muka koju su imali pre toga, postala je samo još teža.

- Čitav život smo živeli samo od poljoprivr­ede. Imam osam hektara zemlje, svinje, maline, radim gde god me i gde pozovu... Dečji dodatak nemamo, ukinuli su nam ga prošle godine, tako da sve što imamo ono što zaradim u nadnici, što predam malina, i to je to. Ja imam 54 godine i čitav život se bavim poljoprivr­edom, sad da menjam posao ne znam, a moram da prehranim njih troje. Da je teško, teško je, ali neću da kukam - kaže Momčilo.

Kako nam je rekao, decu je nakon što je Sandra završila u

bolnici polako navikavao da će ona ostati nepokretna do kraja života. Međutim, njenu preranu smrt niko nije mogao da zamisli ni u najkošmarn­ijim snovima. Sandrin tragični odlazak čini se da je najteže pao maloj Danijeli (11), koja je majku i pronašla kako leži nepokretna u besvesnom stanju. Prvo je nakon sahrane bila kod rodbine u Čačku, a onda je otišla kod očevog brata u Borču.

- Ona je to jako teško prihvatila, nije našla mira ni u Čačku,

BORBA MAJKE TRAJALA JE 40 DANA, NAKON ČEGA JE, KAKO NAM JE MOMČILO REKAO, ZBOG KOMPLIKACI­JA NA PLUĆIMA PREMINULA. MUKA KOJU SU IMALI PRE TOGA POSTALA JE SAMO JOŠ TEŽA

Najmlađa Danijela obično spava sklupčana na fotelji, dok David krevet deli s ocem

pa sam je odveo kod brata u Borču, sutra baš idemo po nju... Teško je, ali moramo zajedno dalje, sad smo sami... - iskren je samohrani otac.

Pred poštenim i vrednim Jovanovići­ma sada je možda i najteži deo života, koji će biti malo olakšan zahvaljuju­ći dobrim ljudima iz opštine Ivanjica koji su im obećali izgradnju nove kuće o kojoj sanjaju godinama, pošto u trenutnoj uslova za normalan život nemaju.

Najmlađa Danijela obično spava sklupčana na fotelji, dok David krevet deli s ocem Momčilom. Jedino ko ima svoj krevet jeste najstariji sin Miloš. U ovoj trošnoj kući, sem što nemaju krevete, normalne podove, oni nemaju ni kupatilo. O njihovom teškom životu znaju sve i lokalni meštani koji su potvrdili da u njihovom kraju nema bolje dece koje žive u tako teškim uslovima. Zbog toga, crkvena opština Brezova u saradnji sa MZ Opaljenik i Udruženjem građana za naprednije selo pokrenula je akciju pomoći porodici Jovanović za izgradnju kuće u kojoj bi mališani mogli da imaju bezbrižno detinjstvo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia